SBI PO 2019 Reasoning Questions: 24th Feb 2019

Dear Aspirants,

https://store.adda247.com/product-testseries/2065/NIACL-AO-Mains-Prime-2019-Online-Test-Series-Special-Offer-Package

Reasoning Questions for SBI PO prelims 2019:

Reasoning Ability is an onerous section. With the increasing complexity of questions, it becomes hard for one to give it the cold shoulder. The only way to make the grade in this particular section in the forthcoming banking exams. And, to let you practice with the best of the latest pattern questions, here is the Adda247 Reasoning Quiz based on the exact same pattern of questions that are being asked in the exams.





Directions (1-5): In these questions, relationship between different elements is show in the statements. These statements are followed by two conclusions. Mark answer 

Q1. Statements: G>P>Q≥R, G=Y, G≤Z

Conclusions:
I. Y>R
II. R>Z
If only conclusion I follows.
If only conclusion II follows.
If either conclusion I or II follows.
If neither conclusion I nor II follows.
If both conclusions I and II follow.
Solution:
I. Y>R(True)
II. R>Z(False)

Q2. Statements: O≥Q, S≤T, X=Y, X>Z
Conclusions:
I. S=Q
II. X>Q
If only conclusion I follows.
If only conclusion II follows.
If either conclusion I or II follows.
If neither conclusion I nor II follows.
If both conclusions I and II follow.
Solution:
I. S=Q(False)
II. X>Q(False)

Q3. Statements: V≤T, T>R, T=W 
Conclusions:
I. R<V
II. V<W
If only conclusion I follows.
If only conclusion II follows.
If either conclusion I or II follows.
If neither conclusion I nor II follows.
If both conclusions I and II follow.
Solution:
I. R<V(False)
II. V<W(False)

Q4. Statements: N=Y≤Z>W
Conclusions:
I. Z=N
II. Z>N
If only conclusion I follows.
If only conclusion II follows.
If either conclusion I or II follows.
If neither conclusion I nor II follows.
If both conclusions I and II follow.
Solution:
I. Z=N(False)
II. Z>N(False)

Q5. Statements: K≥R, Y=X≤Z, K<Y
Conclusions: 
I. Y>R
II. R>Z
If only conclusion I follows.
If only conclusion II follows.
If either conclusion I or II follows.
If neither conclusion I nor II follows.
If both conclusions I and II follow.
Solution:
I. Y>R(True)
II. R>Z(False)

Directions (6-10): Study the following information to answer the given questions. 
In a certain code language,
'vitu ritu Kitu nitu' is written as `ga mo ti su'
'jitu kinu vitu sinu vinu', is written as 'ki zo mo ye na'
'nitu kinu renu beki' is written as `zo ra ti da'
'renu reki ritu sinu' is written as `da ga nic ki'.

Q6. What is the code for 'vinu'?

ye
na
zo
Either na or zo
Either ye or na
Solution:

Q7. What does `su' stand for?
nitu
vitu
ritu
Kitu
None of these
Solution:

Q8. What is the code for 'beki vitu reki'?
nic ye ti
mo ra nic
ra ga mo
da ra nic
None of these
Solution:

Q9. Which of the following does `ki ti na' stand for?
sinu ritu vitu
jitu vitu sinu
nitu sinu jitu
nitu sinu vinu
Either (c) or (d)
Solution:

Q10. Which of the following may represent 'record rate ritu vitu'?
ga zo ti da
ga ba mo nee
ga ba nic ki
mo ba ti ra
None of these
Solution:

Directions (11-15): Study the following arrangement carefully and answer the questions given below. 

C € O M 3 & D 2 E K 9 $ F @ N I T 4 1 U W © H 8 % V J 5 Y 6 « 7 Z

Q11. How many such symbols are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a number and followed by an alphabet?

None
One
Two
Three
More than three
Solution:
Number/letter Symbol Letter/Number 9 $ F, 3 & D and 8% V

Q12. If all the symbols in the above arrangement are dropped, then which of the following will be the twelfth from the left end?
2
U
I
9
None of these
Solution:
After dropping all the symbols from the arrangement
C O M 3 D 2 E K 9 F N I T 4 1 U W H 8 V J 5 Y 6 7 Z
So, I is the 12th from the left.

Q13. How many such numbers are there in the above arrangement each of which is immediately followed by a consonant but not immediately preceded by an alphabet?
None
One
Two
Three
More than three
Solution:
« 7 Z

Q14. Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
OM&
D2K
9$@
NI4
4©8

Q15. Which of the following is the tenth to the right of the twenty-first element from the right end of the above arrangement?
H
9
%
E
None of these
Solution:
Tenth to the right of the Twenty first element from the right end.
I.e. Eleventh from the right and = H

                             






You may also like to Read:



                                    

Print Friendly and PDF

No comments