Current Affairs Questions for Competitive Exams: 17th March 2019

Dear Aspirants,

current-affairs-for-upcoming-competitive-exams-2019-20

Current Affairs Questions for Upcoming Competitive Exams:

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. Knowledge of current news also helps you deal with the PI and GD more efficiently. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.



Q1. Who among the following will head the National Mission on Transformative Mobility and Battery Storage, which is being set up to promote clean and sustainable mobility initiatives in the country?
Viral Acharya
Arvind Panagariya
Amitabh Kant
S C Garg
Nidhi Verma
Solution:
Niti Aayog CEO Amitabh Kant will head the National Mission on Transformative Mobility and Battery Storage, which is being set up to promote clean and sustainable mobility initiatives in the country.

Q2. Which of the following country will host the Under-17 Women’s Football World Cup in 2020?
UAE
Indonesia
Singapore
Sri Lanka
India
Solution:
India will host the Under-17 Women’s Football World Cup in 2020. This was announced by the President of International Football Federation (FIFA) Gianni Infantino after the council meeting in Miami, USA.

Q3. All-rounder JP Duminy announced that he would retire from ODIs after the ICC World Cup in England. He plays for____________.
Sri Lanka
South Africa
England
Australia
New Zealand
Solution:
South African all-rounder JP Duminy announced that he would retire from ODIs after the ICC World Cup in England. Duminy will, however, continue to be available for South Africa in T20 Internationals.

Q4. Which of the following firm has received the Best Domestic Water Purifier Award 2018-19 for its RO+UV+UF technology at the Water Digest Water Awards function?
Livpure Pvt. Ltd.
Aquaguard Pvt. Ltd.
Pureit Systems Pvt. Ltd.
Tata Swach Pvt. Ltd.
Kent RO Systems Pvt. Ltd.
Solution:
Kent RO Systems Pvt. Ltd. has received the Best Domestic Water Purifier Award 2018-19 for its RO+UV+UF technology at the Water Digest Water Awards function that was held in New Delhi.

Q5. Aviva Life Insurance announced the launch of __________, a specially designed mentorship program to empower the female workforce.
Woman
Wings
Together
Empower
High-heels
Solution:
Aviva Life Insurance announced the launch of ‘Wings’, a specially designed mentorship program to empower the female workforce. Wings program is an initiative of the SHE division of Aviva Life Insurance for mentoring all the women employees in Aviva.

Q6. Which of the following organisation has released the 6th edition of the Global Environment Outlook (2019) titled ‘Healthy Planet, Healthy People’?
IMF
UNEP
World bank
NIIF
ADB
Solution:
The United Nation Environment Program (UNEP) has released the sixth edition of the Global Environment Outlook (2019) titled ‘Healthy Planet, Healthy People’.

Q7. Which of the following city topped the Mercer’s annual Quality of Living Survey 2019?
Zurich
Auckland
Munich
Vancouver
Vienna
Solution:
The human resource consulting firm, Mercer’s annual Quality of Living Survey 2019 has placed Austria’s capital city Vienna at the number 1 spot, making it the 10th year in a row.

Q8. Bajaj Finserv’s Chairman and Non-Executive Director ________ has resigned and will take over as the Chairman Emeritus from May 2019.
Rahul Bhatiya
Sameer Bajaj
Rahul Bajaj
Sunil Kumar Bajaj
Rajeev Bajaj
Solution:
Bajaj Finserv’s Chairman and Non-Executive Director Rahul Bajaj has resigned and will take over as the Chairman Emeritus from May 2019.

Q9. Who among the following has been appointed as the next Ambassador of India to the Republic of Uzbekistan?
Santosh Jha
Anshuman Jha
Shivali Manohar
Nidhi Bajaj
Gaurav Kumar
Solution:
Santosh Jha presently Deputy Chief of Mission, Embassy of India, Washington, has been appointed as the next Ambassador of India to the Republic of Uzbekistan.

Q10. Which of the following Indian state is the least climate vulnerable state in the Himalayan region, with the index being 0.42?
Manipur
Mizoram
Assam
Uttarakhand
Sikkim
Solution:
Indian scientists have developed a common framework for the assessment of climate change vulnerability in all the states in the Himalayan region. The assessment shows that the vulnerability index is the highest for Assam (0.72) and Mizoram (0.71). Sikkim is the least vulnerable state with the index being 0.42.

               





You may also like to Read:


Print Friendly and PDF

No comments