Current Affairs Questions for Competitive Exams: 9th March 2019

Dear Aspirants,

current-affairs-for-upcoming-competitive-exams-2019-20

Current Affairs Questions for Upcoming Competitive Exams:

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. Knowledge of current news also helps you deal with the PI and GD more efficiently. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.



Q1. Indore has bagged the cleanest city award for the third straight year under Swachh Survekshan, 2019. Which among the following area got the cleanest small city award?
BMC
AFMC
GDA
NDMC
IMC
Solution:
Indore has bagged the cleanest city award for the third straight year under Swachh Survekshan, 2019. President Ram Nath Kovind presented Swachh Survekhshan-2019 Awards in New Delhi. New Delhi Municipal Council (NDMC) area got the cleanest small city award.

Q2. The Ministry of Women and Child Development and _______________ entered into an MoU aimed at improving women livelihood and empowering them.
Ministry of Corporate Affairs
Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
Ministry of Home Affairs
Ministry of External Affairs
Ministry of Finance
Solution:
The Ministry of Women and Child Development and the Ministry of Skill Development and Entrepreneurship entered into an MoU aimed at improving women livelihood and empowering them through skill development. The MOU was signed in the presence of Smt. Maneka Sanjay Gandhi, Minister, Women and Child Development and Shri. Dharmendra Pradhan, Minister, Skill Development and Entrepreneurship.

Q3. Name the Mizoram Governor who has recently stepped down from his post.
Jagadish Mukhi
Draupadi Murmu
Kummanam Rajasekharan
Brig. B D Mishra
Lal Thanhavala
Solution:
Mizoram Governor Kummanam Rajasekharan has stepped down from his post. Governor of Assam, Prof. Jagdish Mukhi, has been given temporary charge of the Aizawl Raj Bhavan. Mr. Rajasekharan, who was former State president of the BJP in Kerala, had been sworn in as Governor of Mizoram in May 2018.

Q4. Name the Indian-American television personality and food expert who has been appointed by the United Nations Development Programme (UNDP) as its newest Goodwill Ambassador, supporting the agency’s fight against inequality and discrimination around the world.
Padma Lakshmi
Subbalakshmi
M G Balarama
Saroj Rani
Subrot Jadhav
Solution:
Indian-American television personality and food expert Padma Lakshmi has been appointed by the United Nations Development Programme (UNDP) as its newest Goodwill Ambassador, supporting the agency’s fight against inequality and discrimination around the world.

Q5. International Women’s Day is being observed on ___________.
1st March
3rd March
5th March
8th March
6th March
Solution:
International Women’s Day is being observed on 08th March. Governments, NGOs and other organisations across the world observe the day on the 8th of March every year to highlight the achievements of women. The theme for this year’s women’s day is ‘Think Equal, Build Smart, Innovate for Change’.

Q6. Housing and Urban Affairs Minister Hardeep Puri has launched an app where all the three modules- Conversion, Substitution and Mutation related to properties have been made online. Name the app.
m-Dharti
m-Bhoomi
e-Dharti
e-Bhoomi
m-Khushboo
Solution:
Housing and Urban Affairs Minister Hardeep Puri has launched e-Dharti app where all the three modules- Conversion, Substitution and Mutation related to properties have been made online. The payment system in Land and Development Office, L&DO has also been completely digitized.

Q7. Name the person who has been appointed as the next ambassador of India to Saudi Arabia.
Prof Aruna Ali
Dr. Ausaf Sayeed
Dr. Abdur Khalid
Dr. A K Hameed
None of the given options is true
Solution:
Dr. Ausaf Sayeed, presently High Commissioner of India to the Republic of Seychelles, has been appointed as the next ambassador of India to Saudi Arabia.

Q8. The Ministry of Women and Child Development is headed by (Minister) _____________ .
Smt. Maneka Gandhi
Smriti Irani
Sushma Swaraj
Nirmala Sitharaman
Ambika Soni
Solution:
The Ministry of Women and Child Development is headed by Smt. Maneka Sanjay Gandhi, Minister; Mr. Shankar Aggarwal is the Secretary and Mr. A.B.Joshi and Ms. Preeti Sudan are Additional Secretaries of the Ministry of Women and Child Development.

Q9. What is the currency of Saudi Arabia?
Saudi dinar
Saudi baht
Saudi dollar
Saudi riyal
None of the given options is true
Solution:
Saudi Arabia Capital: Riyadh, Currency: Saudi riyal.

Q10. International Women’s Day was observed recently. The theme for this year’s women’s day was ___________.
Women Impowerment, Empowering society
Maintain Women Dignity
Empowering Women with sustainable development
None of the given theme is true
Think Equal, Build Smart, Innovate for Change
Solution:
International Women’s Day is being observed on 08th March. Governments, NGOs and other organisations across the world observe the day on the 8th of March every year to highlight the achievements of women. The theme for this year’s women’s day is ‘Think Equal, Build Smart, Innovate for Change’.

                                             





You may also like to Read:

Print Friendly and PDF

No comments