Current Affairs Questions for Competitive Exams: 10th March 2019

Dear Aspirants,

current-affairs-for-upcoming-competitive-exams-2019-20

Current Affairs Questions for Upcoming Competitive Exams:

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. Knowledge of current news also helps you deal with the PI and GD more efficiently. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.


Q1. The Government of India and the _________________ signed in New Delhi a $26 Million Loan Agreement to provide additional financing for improving drainage infrastructure in Dibrugarh town of Assam under the ongoing Assam Urban Infrastructure Investment Program.
World Bank
ADB
New Development Bank
AIIB
IMF
Solution:
The Government of India and the Asian Development Bank (ADB) signed in New Delhi a $26 Million Loan Agreement to provide additional financing for improving drainage infrastructure in Dibrugarh town of Assam under the ongoing Assam Urban Infrastructure Investment Program. Mr. Hoe Yun Jeong, OIC, India Resident Mission signed the Agreement on behalf of ADB and Mr. Sameer Kumar Khare, Additional Secretary (Fund Bank and ADB), Department of Economic Affairs, Ministry of Finance signed on behalf of India.

Q2. The World Bank, the Government of India and representatives of 5 States of Government of India and Implementing Agencies signed in New Delhi the Loan Agreement for Additional Financing of $137 Million for the DRIP. What is the full form of DRIP?
Dam Rehabilitation and Infrastructure Project
Dam Rehabilitation and Indian Project
Dam Rehabilitation and Improvement Plant
Dam Rehabilitation and Improvement People
Dam Rehabilitation and Improvement Project
Solution:
The World Bank, the Government of India and representatives of 5 States of Government of India and Implementing Agencies signed in New Delhi the Loan Agreement for Additional Financing of $137 Million for the Dam Rehabilitation and Improvement Project (DRIP).

Q3. Who has appointed as finance secretary in Department of Economic Affairs, Ministry of Finance?
Subhash Chandra Garg
Ajay Narayan Jha
Soumya Swaminathan
Ajit Kumar Mohanty
Bhagwan Lal Sahni
Solution:
The Appointments Committee of the Cabinet has approved designating Shri Subhash Chandra Garg, lAS, Secretary, Department of Economic Affairs, Ministry of Finance as Finance Secretary.

Q4. The World Bank, the Government of India and representatives of 5 States of Government of India and Implementing Agencies signed in New Delhi the Loan Agreement for Additional Financing of $137 Million for the DRIP. Which of the following state is not them?
Karnataka
Madhya Pradesh
Odisha
Rajasthan
Tamil Nadu
Solution:
The World Bank, the Government of India and representatives of 5 States of Government of India and Implementing Agencies signed in New Delhi the Loan Agreement for Additional Financing of $137 Million for the Dam Rehabilitation and Improvement Project (DRIP). This agreement will help rehabilitate and modernize over 220 selected large dams in the States of Karnataka, Kerala, Madhya Pradesh, Odisha, Tamil Nadu and Uttarakhand. The $137 Million Loan from the International Bank for Reconstruction and Development (IBRD), has a 3-year grace period, and a final maturity of 16 years.

Q5. The cabinet has approved the Memorandum of Understanding (MoU) between India and _________________ on cooperation in the field of Occupational Safety and Health (OSH) recently.
Australia
USA
Germany
France
Russia
Solution:
The Union Cabinet approved a pact with Germany for cooperation in the field of occupational safety and health. The cabinet has approved the Memorandum of Understanding (MoU) between India and Germany on cooperation in the field of Occupational Safety and Health (OSH).

Q6. National space agency _________________ and CNES sealed an agreement to set up a joint maritime surveillance system in the country in May 2019.
Hindustan Aeronautics Limited
Indian Space Research Organisation
Vikram Sarabhai Space Centre
Defence Research and Development Organisation
Council of Scientific & Industrial Research
Solution:
National space agency ISRO and its French counterpart CNES sealed an agreement to set up a joint maritime surveillance system in the country in May. K.Sivan, Chairman of the Indian Space Research Organisation, and Jean-Yves Le Gall, President of CNES of France, signed the agreement in Bengaluru.

Q7. Name the Indian scientist, who has been named Chief Scientist of the WHO recently?
Eesha Karavade
Balram Bhargava
Padmini Rout
Soumya Swaminathan
Virender Lal Chopra
Solution:
Soumya Swaminathan, a Deputy Director-General of the World Health Organisation has been named Chief Scientist of the WHO. As Deputy Director-General Programmes (DDP), she was one of the three DDGs assisting WHO Director-General Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Q8. Who has appointed as Director of Bhabha Atomic Research Centre (BARC), the country’s premier multi-disciplinary nuclear research facility?
Ajit Kumar Mohanty
Mina Swaminathan
Srinivasa Ramanujan
Jagadish Chandra Bose
Salim Ali
Solution:
Distinguished scientist Ajit Kumar Mohanty was on appointed Director of Bhabha Atomic Research Centre (BARC), the country’s premier multi-disciplinary nuclear research facility.

Q9. Which company has launched a free app called “Bolo” that parents can download to help primary grade children improve their Hindi and English reading skills?
Microsoft
Gmail
Yahoo
Facebook
Google
Solution:
Google launched a free app called “Bolo” that parents can download to help primary grade children improve their Hindi and English reading skills. Launched in India first, the app is designed to work offline and comes with a built-in reading buddy, “Diya”, who encourages, aids, explains, and corrects the child, as they read aloud.

Q10. The traditional and handmade product from __________________ received the Geographical Indication (GI) tag from the Central Government.
West Bengal
Maharashtra
Kerala
Gujarat
Andhra Pradesh
Solution:
Idukki’s The Marayoor Jaggery, the traditional and handmade product from Idukki district of Kerala received the Geographical Indication (GI) tag from the Central Government. The Marayoor jaggery finally managed to get the GI Tag after two years of continuous efforts by the Agricultural Department of the state. The GI tag will provide more windows of opportunity to the traditional sugarcane farmers in Marayoor.

               




You may also like to Read:

Print Friendly and PDF

No comments