Current Affairs Questions for Competitive Exams: 16th March 2019

Dear Aspirants,

current-affairs-for-upcoming-competitive-exams-2019-20

Current Affairs Questions for Upcoming Competitive Exams:

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. Knowledge of current news also helps you deal with the PI and GD more efficiently. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.





Q1. A recent study published in PLOS Biology found that human impacts on species occur across 84% of the earth’s surface. What is India's rank in such impacts?
11th
16th
23rd
5th
19th
Solution:
A recent study published in PLOS Biology found that human impacts on species occur across 84% of the earth’s surface and India ranks 16th in such impacts, with 35 species impacted on an average.

Q2. Who among the following has been appointed as the Chairman of Life Insurance Corporation (LIC)?
MR Kumar
Umesh Anand
TC Suseel Kumar
Vipin Anand
Gunjan Kapoor
Solution:
The government has appointed MR Kumar as the Chairman of Life Insurance Corporation (LIC) and Vipin Anand and TC Suseel Kumar as the managing directors (MDs).

Q3. Who among the following has been named the winner of the Commonwealth Youth Award for the Asian region?
Rashmi V Mahesh
Satyendra Dubey
Ashok Khemka
Sanjukta Parashar
Padmanaban Gopalan
Solution:
A social entrepreneur from Tamil Nadu, Padmanaban Gopalan, founder of No Food Waste, was named the winner of the Commonwealth Youth Award for the Asian region worth 3,000 Pounds at a ceremony at the Commonwealth Secretariat in London.

Q4. World Consumer Rights Day is celebrated every year on _____________.
18 March
9 March
11 March
15 March
20 March
Solution:
World Consumer Rights Day is celebrated every year on 15 March as part of an initiative by Consumer International, a membership organization for consumer groups around the world.

Q5. What is the theme for World Consumers day 2019?
We Stand Against Market Abuses
Trusted Smart Products
Social Injustices And Consumer's Right
Internet And Trusted Products
None of the above option is the right answer
Solution:
The theme for World Consumers day 2019 is “Trusted Smart Products”.

Q6. RBI has decided to use a new tool for the first time to enhance liquidity in the system using which it will buy ______ from the banks in a swap deal.
$10 billion
$1 billion
$5 billion
$100 billion
$50 billion
Solution:
The Reserve Bank of India (RBI) has decided to use a new tool for the first time to enhance liquidity in the system using which it will buy $5 billion from the banks in a swap deal that is capable of injecting around Rs. 35,000 crores into the system.

Q7. Who among the following has been appointed as a mediator for resolving various disputes related to cricket administration within the cricket body BCCI?
Shashank Manohar
V. V. Lakshminarayana
PS Narasimha
Sharad Pawar
Saurabh Ganguly
Solution:
The Supreme Court appointed senior advocate PS Narasimha as a mediator for resolving various disputes related to cricket administration within the cricket body, the Board of Control for Cricket in India (BCCI).

Q8. Exercise Sampriti-VIII, a joint military exercise was held between______ and ________.
India, Afghanistan
India, Singapore
India, Nepal
India, Sri Lanka
India, Bangladesh
Solution:
Exercise Sampriti-VIII, a joint Indo-Bangladesh military exercise which witnessed participation of a company group of 9th Battalion the Rajputana Rifles from the Indian Army and the Company of 36 East Bengal Battalion, Bangladesh Army concluded at Tangail, Bangladesh.

Q9. Which of the following firm crossed the Rs 6 trillion market capitalization mark for the first time, making it only the third Indian firm?
Infosys
TCS
HDFC Bank Ltd
ICICI Bank
Wipro
Solution:
HDFC Bank Ltd crossed the Rs6 trillion market capitalization mark for the first time, making it only the third Indian firm—after Tata Consultancy Services Ltd (TCS) and Reliance Industries Ltd (RIL)—to achieve the milestone.

Q10. As per RBI notification, __________ has been categorized as a private sector lender following the acquisition of majority stake by Life Insurance Corporation.
Dena Bank
HDFC Bank
ICICI Bank
IDBI Bank
BoB
Solution:
As per RBI notification, IDBI Bank has been categorized as a private sector lender following the acquisition of majority stake by Life Insurance Corporation. IDBI Bank has been under the prompt corrective action framework of RBI that bans it from corporate lending and branch expansions, salary hikes and other regular activities.

               





You may also like to Read:


Print Friendly and PDF

No comments