Current Affairs Questions for Competitive Exams: 14th March 2019

Dear Aspirants,

current-affairs-for-upcoming-competitive-exams-2019-20

Current Affairs Questions for Upcoming Competitive Exams:

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. Knowledge of current news also helps you deal with the PI and GD more efficiently. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.





Q1. Markets regulator Securities and Exchange Board of India (Sebi) withdrew the _____limit on investments by Foreign Portfolio Investors in corporate bonds of an entity.
25%
20%
74%
49%
10%
Solution:
Markets regulator Securities and Exchange Board of India (Sebi) withdrew the 20% limit on investments by Foreign Portfolio Investors in corporate bonds of an entity. The regulator stated that the restriction is being withdrawn in accordance with a circular issued by the Reserve Bank of India (RBI).

Q2. Axis Bank has appointed ________ as Non-Executive Chairman for a period of 3 years.
Subhas Chandra Garg
Ajit Mohanti
Ashu Khullar
Vamsi Potnuru
Rakesh Makhija
Solution:
Axis Bank has appointed Rakesh Makhija as Non-Executive Chairman for a period of 3 years. The 67-year-old, who has served as an independent director on the lender’s board since October 2015, will take over from Sanjiv Misra when his term ends on July 17.

Q3. Young Mumbai sailor____________ bagged the bronze medal in the Laser Standard race for men in the Laser Asian Sailing Championship which concluded in Singapore.
Upamanyu Dutta
Harish Kalita
Satish Chandra
Abhimanyu Chandra
Kumar Abhay
Solution:
Young Mumbai sailor Upamanyu Dutta bagged the bronze medal in the Laser Standard race for men in the Laser Asian Sailing Championship which concluded in Singapore.

Q4. The Delhi government’s Dialogue and Development Commission (DDC), a think-tank that advises the government on key issues, has set up a 17-member high-level committee to “reform higher education” in the capital. The committee will be chaired by _________.
Shivali Rawat
Lilly Gupta
Sakshi Kumari Shah
Jasmine Shah
Indira Nooyi
Solution:
The Delhi government’s Dialogue and Development Commission (DDC), a think-tank that advises the government on key issues, has set up a 17-member high-level committee to “reform higher education” in the capital. The committee will be chaired by DDC vice-chairperson Jasmine Shah.

Q5. After an eight-year-long process, Erode turmeric of ___________ finally got a Geographical Indication (GI) tag from the Geographical Indication Registry.
Telangana
Karnataka
Kerala
Tamil Nadu
Andhra Pradesh
Solution:
After an eight-year-long process, Erode turmeric (of Tamil Nadu) finally got a Geographical Indication (GI) tag from the Geographical Indication Registry. The Erode Manjal Vanigargal Matrum Kidangu Urimaiyalargal Sangham applied for the GI tag in January, 2011, at the office of the Deputy Registrar of GI Registry in Chennai.

Q6. Citibank has named ________as its India head with effective from April 1, 2019.
Ashu Khullar
Indira Nooyi
Ajit Mohanti
Rakesh Makhija
Abhimanyu Chandra
Solution:
Citibank has named Ashu Khullar, currently head of Asia-Pacific capital markets origination, as its India head with effective from April 1. The bank said the appointment is subject to RBI approval.

Q7. Who among the following was sworn-in as the first Chairman of the newly-constituted Lokayukta in Mizoram?
A N Ray
S Manohar
Kiren Rijiju
Gaurav Gogoi
C Lalsawta
Solution:
Retired IAS officer C Lalsawta was sworn-in as the first Chairman of the newly-constituted Lokayukta in Mizoram. He was administered the oath of office and secrecy by the newly appointed Mizoram governor Jagdish Mukhi in a swearing-in ceremony held at Raj Bhavan in Aizawl.

Q8. Which of the following city will host the 4th Internet of Things (IoT) India Congress in 2019?
Mumbai
Bengaluru
Pune
Panaji
Chennai
Solution:
The 4th IoT India Congress, an event which will see digital technology leaders converge to discuss and explore business opportunities in mainstreaming Internet of Things (IoT), will be held in Bengaluru in August 2019.

Q9. Who among the following player won 2019 All England Open (YONEX All England Open Badminton Championships) in men’s singles category?
Aaron Chia
Mohammad Ahsan
Viktor Axelsen
Kento Momota
Soh Wooi Yik
Solution:
Kento Momota (Japan) won 2019 All England Open (YONEX All England Open Badminton Championships) in men’s singles category.

Q10. Who among the following player won 2019 All England Open (YONEX All England Open Badminton Championships) in women’s singles category?
Tai Tzu-ying
Mayu Matsumoto
Chen Yufei
Wakana Nagahara
Jia Yifan
Solution:
Chen Yufei (China) won 2019 All England Open (YONEX All England Open Badminton Championships) in women’s singles category.

               





You may also like to Read:


Print Friendly and PDF

No comments