Current Affairs Questions for Competitive Exams: 15th March 2019

Dear Aspirants,

current-affairs-for-upcoming-competitive-exams-2019-20

Current Affairs Questions for Upcoming Competitive Exams:

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. Knowledge of current news also helps you deal with the PI and GD more efficiently. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.



Q1. The Registrar of Geographical Indications, GoI, accorded a GI tag, ‘Sirsi Supari’, to arecanut grown in Sirsi, Siddpaur and Yellapur taluks of _____________.
Karnataka
Tamil Nadu
Kerala
Bihar
Jharkhand
Solution:
The Registrar of Geographical Indications, Government of India, accorded a GI tag, ‘Sirsi Supari’, to arecanut grown in Sirsi, Siddpaur and Yellapur taluks of Uttara Kannada district in Karnataka.

Q2. India, which is the world’s largest consumer of gold, has the ____ largest gold reserve, as per the latest report by the World Gold Council (WGC).
6th
2nd
9th
5th
11th
Solution:
India, which is the world’s largest consumer of gold, has the 11th largest gold reserve, with the current holding pegged at 607 tonnes, as per the latest report by the World Gold Council (WGC).

Q3. Which of the following country has the largest gold reserve, as per the latest report by the World Gold Council (WGC)?
USA
UK
India
UAE
Germany
Solution:
The top spot is occupied by the US with gold reserves of 8,133.5 tonnes, followed by Germany with 3,369.7 tonnes, as per the latest report by the World Gold Council (WGC).

Q4. On which of the following day World Kidney Day 2019 was celebrated?
22nd March
11th March
14th March
17th March
21st March
Solution:
World Kidney Day (WKD) is observed annually on the second Thursday in March to create awareness on the importance of the kidneys and reducing the frequency and impact of kidney disease. World Kidney Day 2019 was observed on 14th of March 2019.

Q5. What is the theme of World Kidney Day 2019?
Health Is Wealth
Healthy Kidney Healthy Society
Healthy Kidney for Everyone
Kidney Health for Everyone Everywhere
Your Kidney Is Your Life
Solution:
The theme of WKD 2019 is Kidney Health for Everyone Everywhere, which calls for universal health coverage for prevention and early treatment of kidney disease.

Q6. Which of the following country is hosting the Special Olympics World Games 2019?
USA
UAE
Australia
India
China
Solution:
Special Olympics World Games 2019 which is being held from March 14 to March 21 in the UAE has made history by welcoming a record-breaking 200 nations ahead of the Games. Of the 200 nations, 195 will compete in the Games and five will observe.

Q7. The United States Special Forces Group stationed in Japan is involved in a joint exercise with India’s National Security Guard in _________.
Mumbai
Chennai
Kochi
Pune
Hyderabad
Solution:
The United States Special Forces Group stationed in Japan is involved in a joint exercise with India’s National Security Guard in Hyderabad, aimed at enhancing the capabilities of the armed forces of the two countries.

Q8. Which of the following country is to set up 6 nuclear power plants in India?
USA
UK
Russia
Germany
France
Solution:
The 9th round of the India-US Strategic Security Dialogue was held in Washington DC. Both sides reaffirmed to deny Weapons of Mass Destruction to non-state actors and work towards setting up 6 US nuclear plant in India agreement.

Q9. Which of the following bank has launched doorstep banking service for senior citizens over 70 years of age and differently-abled customers?
BOB
PNB
SBI
IOB
RBI
Solution:
State Bank of India (SBI) has launched doorstep banking service for senior citizens over 70 years of age and differently-abled customers. Eligible customers can avail this service at a nominal fee of 100 rupees per transaction for financial transactions and 60 rupees for non-financial transactions.

Q10. Joint Exercise Al Nagah III 2019 held between India and ___________.
UAE
Oman
Egypt
Mexico
Saudi Arabia
Solution:
Indo Oman Joint Exercise Al Nagah III 2019, a joint military exercise between Indian and Royal Army of Oman (RAO), commenced this morning at HQ Jabel Regiment, Nizwa, Oman.

               





You may also like to Read:


Print Friendly and PDF

No comments