IBPS Reasoning Quiz for 2019 Exams: 15th March 2019

Dear Aspirants,


https://store.adda247.com/product-testseries/2130/LIC-AAO-Prime-2019-Online-Test-Series

Reasoning Questions for IBPS Exam 2019:

Reasoning Ability is an onerous section. With the increasing complexity of questions, it becomes hard for one to give it the cold shoulder. The only way to make the grade in this particular section in the forthcoming banking exams. And, to let you practice with the best of the latest pattern questions, here is the Adda247 Reasoning Quiz based on the exact same pattern of questions that are being asked in the exams.




Directions (1-5): Answer these questions referring to the letter sequence given below: 

O P H Z A R S N I J K U V G Q Y B F E L M T W X D C

Q1. which letter will be third to the left of eighteenth letter from your right ?

Z
F
I
L
None of these

Q2. Which of the following letter is 3rd to left of 5th from left ?
S
A
I
F
P
Solution:
3rd to left of 6th from left = 5 - 3 = 2 from left = P

Q3. Which of the following is the fifth to the right of thirteenth letter from your left ?
U
J
S
Z
None of these
Solution:
5th to right of 13th from left = 13 + 5 = 18th from left = F

Q4. Which of the following is 5th to right of 3rd from left?
C
Q
K
Y
N
Solution:
5th to right of 3rd from left = 5 + 3 = 8th from left = N

Q5. Which of the following letter is 4th to right of 8th from right ?
W
T
X
E
P
Solution:
4th to right of 8th from right = 8 - 4 = 4th from right = W

Directions (6-10): These questions are based on the following alphabet series. 

M L K J I H G F E D C B A N O P Q R S T U V W X Y Z

Q6. Which letter will be 10th to the left of 16th letter from the left ?

H
F
Z
U
None of these
Solution:
10th to left of 16th letter from left = 16 - 10 = 6th from left = H

Q7. Which letter will be 11th to the left of 26th letter from the left ?
M
N
O
L
None of these
Solution:
11th to left of 26th letter from left = 26 - 11 = 15th from left = O

Q8. Which letter will be 8th to the right of 26th letter from the right?
U
F
V
E
None of these
Solution:
8th to right of 26th from right end = 26 - 8 = 18th from right end = F

Q9. Which letter will be 6th to the left of 11th letter from the right ?
Q
C
D
R
None of these
Solution:
6th to left of 11th letter from right end = 11 + 6 = 17th from right end = E

Q10. Which letter will be 17th to the left of 19th letter from the left ?
L
Q
R
B
None of these
Solution:
17th to left of 19th letter from left = 19 - 17 = 2nd from left = L

Directions (11-15): These questions are based on the following alphabet series. 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Q11. Which letter is 8th to the left of seventh letter from the right ?

O
A
L
K
None of these
Solution:
8th to the left of seventh letter from the right = 15th from right = L

Q12. Which letter is 8th to the right of seventh letter from the left ?
O
A
L
K
None of these
Solution:
8th to the right of seventh letter from the left = 15th from left = O

Q13. Which letter is 4th to the right of seventh letter from the right ?
W
X
C
D
None of these
Solution:
4th to the right of seventh letter from the right = 4rd from right = X

Q14. Which letter is 4th to the left of seventh letter from the left ?
W
X
C
D
None of these
Solution:
4th to the left of seventh letter from the left = 3rd from left = C

Q15. Which letter is 14th to the right of 6th letter from the left ?
G
T
H
S
None of these
Solution:
14th to the right of 6th letter from the left = 20th from left = T

               





You may also like to Read:



                              

Print Friendly and PDF

No comments