LIC AAO English Language Quiz 15th March 2019 | Day 4

lic-aao-english-language-quiz-15th


English Quiz For LIC  AAO 2019

Life Insurance Corporation of India has released the notification for various posts for the Recruitment in 2019-20. This is a great opportunity for all those who aspire to get a Government Job this year. Now the next step is to start practicing for the exam from now itself. Thus, the English Language can be an impetus for your success as it helps you save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for LIC AAO 2019. 




Directions (1-5): In each of the questions given below an incomplete sentence which must be filled/completed with one of the sentences/phrases given below i.e. one of the sentences/phrases can be fit into the given blanks. Choose the correct option and complete the given sentences. 

Q1. In the history of reservations in India, Parliament sometimes ............................................................................... some court rulings that have the effect of protecting the interests of ‘general candidates.’
had to resorted to even constitutional amendments to overturn
had to resort to even constitutional amendments to overturned
had to resort to even constitutional amendments to overturn
had to resort too even constitutional amendments to overturn
had to resorting to even constitutional amendments to overturn
Solution:
"had to resort to even constitutional amendments to overturn " is grammatically and contextually correct as the sentence is in past tense. Also, we will use first form of verb with 'to'.

Q2. Every university spends lot of time in deciding reservation and ................................................... and needs of various departments.
try to balance the complete interests
tries to balances the complete interests
tries to balance the complete interests
tries to balance of the complete interests
tries to balance the completely interests
Solution:
"tries to balance the complete interests" is grammatically and contextually. The sentence is in simple present tense so 'tries' will be the correct form of verb.

Q3. The 2017-18 explosion of the #MeToo movement across social media uncovered countless cases of unreported sexual harassment and assault, .....................................................
first in the U.S. and then in India.
first in the U.S. and than in India.
first inn the U.S. and then inn India.
first for the U.S. and then in India.
first in the U.S. and then in Indian.
Solution:
"first in the U.S. and then in India. " is grammatically and contextually correct. 'Than' is used to show comparison.

Q4. UN Secretary-General António Guterres ........................................................... since his election in 2016, stating the need for “benchmarks and time frames to achieve gender parity across the system, well before the target year of 2030”.
being a staunch supporter of women’s rights
has been a staunch supporter of women rights
has been an staunch supporter of women’s rights
has been a staunch supporting of women’s rights
has been a staunch supporter of women’s rights
Solution:
"has been a staunch supporter of women’s rights " is grammatically and contextually correct. 'Staunch' is the adjective used here to qualify a 'supporter'.

Q5. What makes the dyingness of Gandhian ideas .......................................................................... technologically and strategically inventive, creating an acceptable normalcy around genocidal deaths.
even more poignant is that violent and war have become
even more poignant is that violence and war have became
even more poignant is that violence and war have become
evenly more poignant is that violence and war have become
even more poignant was that violence and war have become
Solution:
"even more poignant is that violence and war have become “ is grammatically and contextually correct. 'Violence' and 'war' are nouns here.

Directions (6-10): In each of the questions given below, a sentence is given which is divided into FOUR parts such that the parts are jumbled and they do not make a meaningful sentence. Rearrange the following parts to form a grammatically correct and meaningful sentence and choose the correct rearrangement from the options given below each question. 

Q6. and dream of the return to normalcy (A)/ waiting for peace is almost an everyday (B)/ burden of women in war zones as they wait for (C)/ their loved ones to come back (D)/

ABDC
BCDA
DCBA
CBDA
CABD
Solution:
The correct rearrangement is BCDA.

Q7. going for walks untrammelled by army interrogation(A)/ possibility of being a woman, falling in love, (B)/ telling me that normalcy meant returning to the(C)/ I remember Manipuri activist Irom Sharmila once (D)/
ABDC
BCDA
DCBA
CBDA
CABD
Solution:
The correct rearrangement is DCBA.

Q8. have become endemic (A)/ phenomenon in frontier areas (B)/ normalcy is such a rare (C)/ where war and insurgency (D)/
ABDC
BCDA
DCBA
CBDA
CABD
Solution:
The correct rearrangement is CBDA.

Q9. and a democracy has a major resource (A)/ to fall back on in the wisdom of (B)/ India as a civilisation, a nation state (C)/ our cultures and civilisations(D)/
ABDC
BCDA
DCBA
CBDA
CABD
Solution:
The correct rearrangement is CABD.

Q10. ones because they are innocent(A)/ out of all the people who cross me (B)/ and whom I cross, the only satisfied faces I (C)/ see are of the underprivileged and deprived (D)/
ABDC
BCDA
DCBA
CBDA
CABD
Solution:
The correct rearrangement is BCDA.

Directions (11-15): In each of the questions given below a/an idiom/phrase is given in bold which is then followed by five options which then try to decipher its meaning. Choose the option which gives the correct meaning of the phrases. 

Q11. Easy does it

Make things complex and difficult
To be rough and harsh
Once in a while, infrequently
Proceed slowly and carefully
Make it fast
Solution:
Easy does it: Proceed slowly and carefully

Q12. Get your act together
To complete two tasks at a time
To organize your activities so that you can make progress
When an attempt fails and it's time to start all over.
A good idea or plan.
To take on a task that is way too big.
Solution:
Get your act together: To organize your activities so that you can make progress

Q13. Be a Far cry from
to be very far from someone or something
to be very different from someone or something
to be very close to someone or something
become irritated and annoyed
to enjoy oneself
Solution:
Be a Far cry from: to be very different from someone or something

Q14. Eat crow
the person you’re just talking about appears at that moment.
to accidentally reveal a secret
to be non-vegetarian
to not feel well
be humiliated by having to admit one's defeats or mistakes.
Solution:
Eat crow: be humiliated by having to admit one's defeats or mistakes.

Q15. Turn a blind eye
to pretend not to notice
to become blind after meeting an accident
to not judge someone or something based solely on appearance
to describe exactly what is causing a situation or problem
regret/complain about something that cannot be rectified
Solution:
Turn a blind eye: to pretend not to notice

               




You may also like to Read:
     


Print Friendly and PDF

No comments