LIC AAO General Awareness | 13th March 2019

Dear Aspirants, 

LIC-AAO-General-Awareness-13th-March-2019-20

GA for LIC AAO 2018-19:

Preparing for LIC AAO Examination!! Don't miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in LIC AAO Exam 2018-19.


Q1. Australian cities have been announced as the first two host locations for the newest team event in men’s tennis for the multi-million dollar ATP Cup from 2020. These two cities are__________.
Perth and Sydney
Melbourne and Sydney
Sydney and Brisbane
Adelaide and Brisbane
Canberra and Perth
Solution:
Australian cities Sydney and Brisbane have been announced as the first two host locations for the newest team event in men’s tennis for the multi-million dollar ATP Cup from 2020.

Q2. Who has become the first Indian to head the Global Solar Council (GSC)?
Kamal Chandra
Manab Kalita
Sushant Kumar Singh
Sandhya Ravishankar
Pranav R Mehta
Solution:
A visionary in the field of Solar Energy and the chairman of National Solar Energy Federation, Pranav R Mehta, has taken over as the president of Global Solar Council (GSC). He has become the first Indian to head the GSC.

Q3. To ensure easier availability of FASTags, Indian Highways Management Company Ltd. (IHMCL), has signed MoUs with state-run Oil Marketing Companies (IOCL, BPC, and HPC). IHMCL comes under __________.
MoHA
CPWD
AAI
NHAI
PWD
Solution:
To ensure easier availability of FASTags, Indian Highways Management Company Ltd. (IHMCL), a company promoted by NHAI(National Highways Authority of India), has signed MoUs with state-run Oil Marketing Companies (IOCL, BPC, and HPC). It will ensure availability of FASTags at petroleum outlets across India.

Q4. Indian Army signed an MoU with which of the following bank on the Defence Salary Package?
State Bank of India
Punjab National Bank
Bank of India
Bank of Baroda
Axis Bank
Solution:
An MoU was signed between the Indian Army and Punjab National Bank on the Defence Salary Package. The signing ceremony was chaired by the Adjutant General, Lt Gen Ashwani Kumar.

Q5. The National Investment and Infrastructure Fund (NIIF) has acquired ________ an infrastructure debt fund. This acquisition is the first investment from NIIF’s strategic fund.
IL&FS
IDBI-IFL
IDFC-IFL
Bhushan Steel
TCS
Solution:
The National Investment and Infrastructure Fund (NIIF) has acquired IDFC Infrastructure Finance (IDFC-IFL), an infrastructure debt fund. This acquisition is the first investment from NIIF’s strategic fund. The acquisition is subject to approval from RBI.

Q6. India has signed a $950 million contract with Russia for two upgraded ________________ class stealth frigates.
Krivak III
Sovetskogo Soyuza
Kirov II
Admiral Grigorovich
Admiral Gorshkov
Solution:
India has signed a $950 million contract with Russia for two upgraded Krivak III-class stealth frigates. A government-to-government contract was signed between India and United Shipbuilding Corporation of Russia last week for the supply of two stealth frigates.

Q7. The Fourth Dialogue of the NITI Aayog – Development Research Centre (DRC) of the State Council, Peoples’ Republic of China was held in _______.
New Delhi
Pune
Kolkata
Mumbai
Chennai
Solution:
The Fourth Dialogue of the NITI Aayog – Development Research Centre (DRC) of the State Council, Peoples’ Republic of China was held in Mumbai.

Q8. Reserve Bank of India (RBI) has constituted a High-Level Committee on Deepening of Digital Payments to encourage digitisation of payments and enhance financial inclusion. This committee is headed by __________.
Nandan Nilekani
H R Khan
Aruna Sharma
Sunil Mehta
Shaktikant Das
Solution:
Reserve Bank of India (RBI) has constituted a High-Level Committee on Deepening of Digital Payments to encourage digitisation of payments and enhance financial inclusion. The five-member committee headed by UIDAI’s former Chairman Nandan Nilekani will include RBI’s former Deputy Governor Mr. H.R. Khan and Former Secretary, Ministry of Information Technology, Mrs. Aruna Sharma among others.

Q9. Which city is hosting the second edition of Khelo India Youth Games?
Panaji
Nagpur
Pune
Manali
Kochi
Solution:
The second edition of Khelo India Youth Games has officially begun in Pune, Maharashtra.

Q10. The Citizenship Amendment bill seeks to provide Indian citizenship to persecuted minorities from Bangladesh, Pakistan, and Afghanistan. The Bill provides for Indian citizenship to such immigrants after ______years of residence in India instead of _____years currently.
6,10
5,12
7,15
5,10
6, 12
Solution:
The Citizenship Amendment bill seeking to provide Indian citizenship to persecuted minorities from Bangladesh, Pakistan, and Afghanistan was passed by Lok Sabha. The Bill provides for Indian citizenship to such immigrants after six years of residence in India instead of 12 years currently.

Q11. The 2-day long Global Aviation Summit 2019 will be held at________.
Mumbai
Bangalore
New Delhi
Mysore
Chennai
Solution:
the 2-day long Global Aviation Summit 2019 will be organized by the Ministry of Civil Aviation (MoCA) in collaboration with FICCI from January 15-16, 2019 in Mumbai, Maharashtra.

Q12. The Indian Navy is the naval branch of the Indian Armed Forces. Who is the Supreme Commander of the Indian Navy?
Prime Minister of India
President of India
Defence Minister of India
Chief Justice of India
Vice President of India
Solution:
The Indian Navy is the naval branch of the Indian Armed Forces. The President of India is the Supreme Commander of the Indian Navy. The Chief of Naval Staff, a four-star Admiral, commands the navy.

Q13. National Rail Museum situated in _____________ which focuses on the rail heritage of India it opened on the 01st February 1977.
Mumbai
Kolkata
New Delhi
Lucknow
Hyderabad
Solution:
National Rail Museum situated in New Delhi which focuses on the rail heritage of India it opened on the 1 February 1977.

Q14. Swapna Barman is an Indian heptathlete. She belongs to_________.
Jharkhand
Assam
Haryana
West Bengal
Odisha
Solution:
Swapna Barman is an Indian heptathlete. She won the gold medal at 2018 Asian Games and was placed first in the Heptathlon at the 2017 Asian Athletics Championships. She belongs to Jalpaiguri, West Bengal.

Q15. India exchanged an MoU on Ocean Dialogue in New Delhi with which of the following country?
Sweden
Norway
Switzerland
Maldives
Vietnam
Solution:
Prime Minister of Norway Erna Solberg and Prime Minister Narendra Modi held bilateral talks in New Delhi. Prime Minister Modi said that both the countries have vibrant trade ties. MoU were exchanged on India-Norway Ocean Dialogue.

               






You may also like to Read:


Print Friendly and PDF

No comments