LIC AAO General Awareness | 15th March 2019

Dear Aspirants, 

LIC-AAO-General-Awareness-15th-March-2019-20

GA for LIC AAO 2018-19:

Preparing for LIC AAO Examination!! Don't miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in LIC AAO Exam 2018-19.



Q1. ‘National Consultation on Child Protection’ held in ________.
Mumbai
New Delhi
Pune
Panaji
Chennai
Solution:
The First ‘National Consultation on Child Protection’ for 2019 was held at India Habitat Centre, New Delhi under the Chairmanship of the Secretary, Ministry of Women and Child Development.

Q2. Who has sworn in as Venezuela President for 2nd Term?
Nicolás Castro
Fidel Castro
Nicolás Maduro
Che Guevara
Jacobo Árbenz
Solution:
Nicolás Maduro was sworn in for a second term as Venezuela’s President amid the economic and humanitarian crisis faced by the Latin American country.

Q3. The Bureau of Energy Efficiency (BEE) and the __________signed an MoU, kick-starting cooperation in building energy efficiency.
MoHA
NHAI
AAI
CPWD
IWWA
Solution:
According to the MoU, BEE and CPWD will cooperate on promoting designs and construction of Energy Conservation Building Code (ECBC) compliant new buildings, star rating of CPWD managed buildings across the country with no registration or renewal fee, awareness of energy efficiency in the building sector and support for capacity building of CPWD officials in ECBC.

Q4. M C Mary Kom has attained number one position in the International Boxing Association’s (AIBA) latest world rankings in _____ weight category.
55kg
45kg
48kg
42kg
51kg
Solution:
M C Mary Kom has attained number one position in the International Boxing Association’s (AIBA) latest world rankings. She became the most successful boxer in world championships’ history when she claimed the 48kg category top honors in Delhi in November 2018.

Q5. The Reserve Bank of India has initiated the process to set up a digital PCR to capture all the details of borrowers, including willful defaulters and the pending legal suits in order to check financial delinquencies. What is the full form of PCR?
Private Credit Registry
Public Credit Registry
Public Common Registry
Public Credit Review
Public Credit Ratings
Solution:
The Reserve Bank of India has initiated the process to set up a digital Public Credit Registry (PCR) to capture all the details of borrowers, including wilful defaulters and also the pending legal suits in order to check financial delinquencies. The public credit registry will also include data from entities like market regulator SEBI, the corporate affairs ministry, Goods and Service Tax Network and the Insolvency and Bankruptcy Board of India to enable the banks and financial institutions to get a 360-degree profile of existing and prospective borrowers on a real-time basis.

Q6. The Central and Andhra Pradesh governments and the ______________ have signed the loan agreement for a $172.20 million project to enhance agricultural productivity, profitability, and climate resilience of poor and marginalized farmers in Andhra Pradesh.
International Monetary Fund
Asian Development Bank
World Bank
New Development Bank
International Bank for Reconstruction and Development
Solution:
The Central and Andhra Pradesh governments and the World Bank have signed the loan agreement for a $172.20 million project to enhance agricultural productivity, profitability, and climate resilience of poor and marginalized farmers in Andhra Pradesh. The projects seek to ensure that farming continues to remain a financially viable activity. The Andhra Pradesh Integrated Irrigation and Agriculture Transformation Project (APIIATP) will be implemented in rural areas largely dependent upon rain-fed agriculture.

Q7. Unemployment rate in the country rose to what percent in October 2018 which is highest in two years, according to a report by the Centre for Monitoring Indian Economy (CMIE)?
5.6%
6.9%
6.3%
5.1%
3.4%
Solution:
Unemployment rate in the country rose to 6.9% in October, the highest in two years, according to a report by the Centre for Monitoring Indian Economy (CMIE). The estimated number of people employed during October 2018 was 397 million.

Q8. Who has been removed from the position of Indian men's hockey coach?
Hari Shankar Singh
Atul Bedade
Raman Lamba
Woorkeri Raman
Harendra Singh
Solution:
Indian men's hockey coach Harendra Singh was removed from the position and offered the task of helming the junior squad by the national federation. Harendra Singh was brought in as men's coach in May 2018 after Sjoerd Marijne was moved back to the women's camp.

Q9. The Cabinet has approved the setting up of three new AIIMS in Jammu, Kashmir and ______.
Maharashtra
Gujarat
Punjab
Uttarakhand
Himachal Pradesh
Solution:
The setting up of three new AIIMS at Vijaynagar in Jammu, Awantipur in Pulwama in Kashmir and at Rajkot in Gujarat.

Q10. Who among the following has been named Chef de Mission for the 2020 Tokyo Olympics?
Birendra Prasad Baishya
Punam Yadav
Venkat Rahul Ragala
Heena Sidhu
Birender Singh Dhanoa
Solution:
President of the Indian Weightlifting Federation (IWF), Birendra Prasad Baishya, has been named Chef de Mission for the 2020 Tokyo Olympics. It is for the first time that the Weightlifting has been accorded with the honor of Chef de Mission for the Olympics. Baishya is also one of the Indian Olympic Association Vice Presidents.

Q11. What is India's rank in the list of most powerful passports, according to the Henley Passport Index?
81st
79th
77th
71st
83rd
Solution:
According to the Henley Passport Index, India jumped two positions from 81st in 2018 to 79th in 2019. Japan retained its top spot as the world’s most travel-friendly passport.

Q12. Name the river which is one of the major rivers of Asia and a trans-boundary river which flows through China, India and Bangladesh.
Koshi
Yamuna
Kaveri
Ganga
Brahmaputra
Solution:
The Brahmaputra is one of the major rivers of Asia, a trans-boundary river which flows through China, India and Bangladesh.

Q13. The Association of Southeast Asian Nations or ASEAN was established on 08th August 1967 in-
Jakarta
Bangkok
Manila
Kuala Lumpur
Beijing
Solution:
The Association of Southeast Asian Nations, or ASEAN, was established on 8 August 1967 in Bangkok, Thailand, with the signing of the ASEAN Declaration (Bangkok Declaration) by the Founding Fathers of ASEAN, namely Indonesia, Malaysia, Philippines, Singapore and Thailand.

Q14. Who is the present Governor of Arunachal Pradesh?
Satya Pal Malik
Jagdish Mukhi
Lalji Tandon
BD Mishra
Ganeshi Lal
Solution:
Brigadier B. D. Mishra is a former Brigadier of the Indian Army. He is the present Governor of Arunachal Pradesh.

Q15. India’s longest 300-meter single lane steel cable suspension bridge was inaugurated in which of the following state?
Assam
Tripura
Manipur
Meghalaya
Arunachal Pradesh
Solution:
India’s longest 300-meter single lane steel cable suspension bridge was inaugurated by Arunachal Pradesh Chief Minister Pema Khandu.

               









You may also like to Read:


Print Friendly and PDF

No comments