SBI PO 2019 Reasoning Quiz: 14th March

Dear Aspirants,

https://store.adda247.com/product-testseries/1884/SBI-PO-Prime-2019-with-Video-Solution-Online-Test-Series

Reasoning Questions for SBI PO prelims 2019:

Reasoning Ability is an onerous section. With the increasing complexity of questions, it becomes hard for one to give it the cold shoulder. The only way to make the grade in this particular section in the forthcoming banking exams. And, to let you practice with the best of the latest pattern questions, here is the Adda247 Reasoning Quiz based on the exact same pattern of questions that are being asked in the exams.


Directions (1-5): The following questions are based on the five three digits numbers given below: 

785    654    467    761    456 

Q1. If in each number, all the three digits are arranged in ascending order within the number, which of the following will be the lowest number?

785
654
467
761
456
Solution:
After arranging all the digits in ascending order within each number--
578 456 467 167 456
So, the lowest number will be 761.

Q2. If first digit will be changed (replace) with third digit, second with first digit and third digit with the second digit in each number, then which number will be the highest?
785
654
467
761
456
Solution:
After interchanging all digits according to the given condition in the question---
578 465 764 176 645
So, the highest number will be 467.

Q3. If the position of first and third digits of the numbers are interchanged with each number then how many numbers thus formed will be completely divisible by 2?
None
Three
More than three
One
Two
Solution:
After interchanging first and third digits according to the given condition in the question—
587 456 764 167 654
So number completely divisible by 2 will be three.

Q4. What will be result if second digit of highest number is divided by first digit of second lowest number?
4
5
7
2
1

Q5. If in each number, all the digit are added then which of the following will be the highest resultant?
785
654
467
761
456

Directions (6-10): Study the following series carefully and answer the following questions. 

122333444455555666666777777788888888999999999 

Q6. Which of the following digit is at 15th position to the left of the one which is 25th from the left end?

4
7
5
6
None of these
Solution:
The digit at 15th position from the left of the one which is 25th from the left end is = 25-15= 10th from the left i.e. 4.

Q7. Which of the following digit is exactly between the one which is 22nd from right end and which is 10th from left end?
9
4
5
6
None of these
Solution:
10th digit from left end is ‘4’ and 22th digit from right end is ‘7’
 455555666666777
So, digit is exactly between is ‘6’.

Q8. How many such odd numbers are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by an even number and immediately followed by an even number?
None
One
Two
Three
More than three

Q9. What is the difference between the sum of the digits at 3rd, 9th, 15th from the left end and from the right end?
16
14
15
13
None of these
Solution:
Sum of the digits at 3rd, 9th, 15th from the left end is 11 and sum of the digits at 3rd, 9th, 15th from the right end is 26.
So, the difference is 15.

Q10. How many such even numbers are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by an odd number and immediately followed by an odd number?
None
One
Two
Three
More than three

Q11.In a class Shivani is 20th from the top and Monica is 20th from the bottom. Dheeraj is at 6th rank below Shivani and at 5th rank above Monica. How many students are in the class if list includes all the students of the class?
50
51
52
58
None of these
Solution:
Total number of student in the class = 50

Q12. In a row Shivani is 20th from the left and Monica is 20th from the right. If they interchange their positions then Shivani become 20th from the right end. Then find How many persons are in the row?
40
39
41
CND
None of these

Q13. Dinesh rank is 6th from the top and eighteenth from the bottom in the class. How many students are there in the class?
29
28
27
25
None of these
Solution:
Total number of students in the class= (6+18)-1= 23

Q14.Among A, B, C, D and E, A is taller than B but shorter than C. B is taller than only E. C is not the tallest. Who among them will be in the middle if they stand in the order of their height?
A
C
B
D
None of these
Solution:
D > C > A > B > E

Q15. If 1 is subtracted from all the even digits and 1 is added to all the odd digits in the number 87654321 then how many digits get repeated in the number thus formed?
Only 7
Only 5 and 7
1, 5 and 7
3, 5 and 7
None

               





You may also like to Read:


                                        

Print Friendly and PDF

No comments