SBI PO 2019 English Language Quiz: 16th March 2019


sbi-po-english-language-quiz

English Quiz For SBI PO Exam 2019

The State Bank of India conducts a three-level examination to recruit Probationary Officers every year. Thus, the English Language can be an impetus for your success as it helps you save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for SBI PO Examination 2019-20.





Directions (1-5): In the passage given below there are blanks which are numbered from 1 to 5. They are to be filled with the options given below the passage against each of the respective numbers. Find out the appropriate word in each case which can most suitably complete the sentence without altering its meaning. 

Q1. As the -----------1---------- for elections to the 17th Lok Sabha begins, the world’s largest democracy has a chance to re-imagine itself. Over the last 16 general elections and numerous elections at lower levels, the resolute trust that the founding fathers of the Republic put in the parliamentary democratic system has been -----------2----------- proven wise. India did make some dangerous turns and show signs of fragility, especially during the Emergency in the 1970s, but in the long term it expanded the scope of its democracy through widening representation, ----------3----------- of power and redistribution of resources. This is not to overlook the various maladies that have afflicted the country’s democracy, such as disinformation campaigns, corruption, disenfranchisement of the weaker sections of the society, the corroding influence of money and muscle power in elections, and ---------4---------- majoritarian tendencies. While the representative character of institutions has in general improved, women and religious minorities are alarmingly underrepresented. The exercise of elections itself is a matter of great pride for all Indians. The Election Commission of India has over the decades evolved itself into a fine institution and plays a critical role in the sustenance of democracy. Its efforts to increase voter -----------5------------ through a series of small steps over the years, including the use of the Electronic Voting Machines, have been praiseworthy.
weekly
timeline
countdown
sectional
None of the above
Solution:
'Countdown' is the correct fit for the blank here and it means the period of time leading up to a significant event and the procedures carried out during this time.

Q2. As the -----------1---------- for elections to the 17th Lok Sabha begins, the world’s largest democracy has a chance to re-imagine itself. Over the last 16 general elections and numerous elections at lower levels, the resolute trust that the founding fathers of the Republic put in the parliamentary democratic system has been -----------2----------- proven wise. India did make some dangerous turns and show signs of fragility, especially during the Emergency in the 1970s, but in the long term it expanded the scope of its democracy through widening representation, ----------3----------- of power and redistribution of resources. This is not to overlook the various maladies that have afflicted the country’s democracy, such as disinformation campaigns, corruption, disenfranchisement of the weaker sections of the society, the corroding influence of money and muscle power in elections, and ---------4---------- majoritarian tendencies. While the representative character of institutions has in general improved, women and religious minorities are alarmingly underrepresented. The exercise of elections itself is a matter of great pride for all Indians. The Election Commission of India has over the decades evolved itself into a fine institution and plays a critical role in the sustenance of democracy. Its efforts to increase voter -----------5------------ through a series of small steps over the years, including the use of the Electronic Voting Machines, have been praiseworthy.
condition
substantially
promptly
proportion
None of the above
Solution:
'Substantially' is the correct fit for the blank here and it means to a great or significant extent.

Q3. As the -----------1---------- for elections to the 17th Lok Sabha begins, the world’s largest democracy has a chance to re-imagine itself. Over the last 16 general elections and numerous elections at lower levels, the resolute trust that the founding fathers of the Republic put in the parliamentary democratic system has been -----------2----------- proven wise. India did make some dangerous turns and show signs of fragility, especially during the Emergency in the 1970s, but in the long term it expanded the scope of its democracy through widening representation, ----------3----------- of power and redistribution of resources. This is not to overlook the various maladies that have afflicted the country’s democracy, such as disinformation campaigns, corruption, disenfranchisement of the weaker sections of the society, the corroding influence of money and muscle power in elections, and ---------4---------- majoritarian tendencies. While the representative character of institutions has in general improved, women and religious minorities are alarmingly underrepresented. The exercise of elections itself is a matter of great pride for all Indians. The Election Commission of India has over the decades evolved itself into a fine institution and plays a critical role in the sustenance of democracy. Its efforts to increase voter -----------5------------ through a series of small steps over the years, including the use of the Electronic Voting Machines, have been praiseworthy.
devolution
decentralize
stimulus
front
None of the above
Solution:
'Devolution' is the correct fit for the blank here and it means the transfer or delegation of power to a lower level, especially by central government to local or regional administration.

Q4. As the -----------1---------- for elections to the 17th Lok Sabha begins, the world’s largest democracy has a chance to re-imagine itself. Over the last 16 general elections and numerous elections at lower levels, the resolute trust that the founding fathers of the Republic put in the parliamentary democratic system has been -----------2----------- proven wise. India did make some dangerous turns and show signs of fragility, especially during the Emergency in the 1970s, but in the long term it expanded the scope of its democracy through widening representation, ----------3----------- of power and redistribution of resources. This is not to overlook the various maladies that have afflicted the country’s democracy, such as disinformation campaigns, corruption, disenfranchisement of the weaker sections of the society, the corroding influence of money and muscle power in elections, and ---------4---------- majoritarian tendencies. While the representative character of institutions has in general improved, women and religious minorities are alarmingly underrepresented. The exercise of elections itself is a matter of great pride for all Indians. The Election Commission of India has over the decades evolved itself into a fine institution and plays a critical role in the sustenance of democracy. Its efforts to increase voter -----------5------------ through a series of small steps over the years, including the use of the Electronic Voting Machines, have been praiseworthy.
isolated
divisive
estranged
alienated
None of the above
Solution:
'Divisive' is the correct fit for the blank here and it means tending to cause disagreement or hostility between people.

Q5. As the -----------1---------- for elections to the 17th Lok Sabha begins, the world’s largest democracy has a chance to re-imagine itself. Over the last 16 general elections and numerous elections at lower levels, the resolute trust that the founding fathers of the Republic put in the parliamentary democratic system has been -----------2----------- proven wise. India did make some dangerous turns and show signs of fragility, especially during the Emergency in the 1970s, but in the long term it expanded the scope of its democracy through widening representation, ----------3----------- of power and redistribution of resources. This is not to overlook the various maladies that have afflicted the country’s democracy, such as disinformation campaigns, corruption, disenfranchisement of the weaker sections of the society, the corroding influence of money and muscle power in elections, and ---------4---------- majoritarian tendencies. While the representative character of institutions has in general improved, women and religious minorities are alarmingly underrepresented. The exercise of elections itself is a matter of great pride for all Indians. The Election Commission of India has over the decades evolved itself into a fine institution and plays a critical role in the sustenance of democracy. Its efforts to increase voter -----------5------------ through a series of small steps over the years, including the use of the Electronic Voting Machines, have been praiseworthy.
participation
group
malnutrition
employer
None of the above
Solution:
'Participation' is the correct fit for the blank here.

Directions (6-10): In each of the following questions, a word has been used in sentences in THREE different ways. Choose the option corresponding to the sentence in which the usage of the word is CORRECT or APPROPRIATE. 

Q6. TRENCHANT 
(i) Sometimes your tone of voice is so trenchant that you come across as being a mean person. 
(ii) The frustrated student wrote a trenchant essay about the inedible lunchroom food. 
(iii) When she was arrested and falsely accused, my neighbor developed a jaundiced attitude towards the trenchant.
Both (i) and (ii)
Both (ii) and (iii)
Only (iii)
Only (ii)
None of the above
Solution:
Option (a) is correct here and 'trenchant' means vigorous or incisive in expression or style.

Q7. DELEGATION 
(i) A delegation of the state’s best teachers came together at the educational conference to discuss ways to help students learn. 
(ii) The homeowner began to grope around in the delegation in search of a flashlight or candle. 
(iii) It was so dark in the shadowy alley that the woman had to grope around in her delegation to find her keys.
Only (ii)
Only (i)
Only (iii)
All are correct
None of the above
Solution:
Option (b) is correct here and 'delegation' means the action or process of delegating or being delegated.

Q8. REJUVENATION 
(i) Because it promises rejuvenation of the skin, the product is mostly purchased by women wanting to make their faces look young again. 
(ii) The city has a rejuvenation plan for the run-down neighborhood that is supposed to help bring the area back to its former glory. 
(iii) The math teacher explained that the number 10 is divisible by 2 but cannot be split by three rejuvenation.
Only (ii)
All are correct
Only (iii)
Both (i) and (ii)
None of the above
Solution:
Option (d) is correct here and 'rejuvenation' means the action or process of making someone or something look or feel better, younger, or more vital.

Q9. SUSTENANCE 
(i) The Indian tribes would frequently relocate their camps in order to find sustenance for their survival. 
(ii) When the bears hibernate, they obtain sustenance from stored body fat. 
(iii) As humans, we get our sustenance from the food we eat.
Only (i)
Only (ii)
All are correct
Only (iii)
None of the above
Solution:
Option (c) is correct here and 'sustenance' means maintaining of someone or something in life or existence.

Q10. AFFLICTED 
(i) Because he was afflicted with arthritis, he had a difficult time walking long distances. 
(ii) The man was afflicted with a painful snake bite after a hike on the mountain. 
(iii) Those afflicted with the flu were receiving an antiviral treatment.
All are correct
Only (ii)
Both (i) and (iii)
Only (iii)
None of the above
Solution:
All are correct. 'Afflicted' means cause pain or trouble to; affect adversely.

Directions (11-15): Read each of the following sentences to find out if there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number (A, B, C or D) of this part is your answer. If there is no error in the statement, then mark option (e) as your answer choice. 

Q11. The candidate vendetta (A)/against his challenger (B)/led him to question (C)/the man’s character. (D)/
A
B
C
D
No error
Solution:
Error is in part 'A'. It should be 'candidate's' instead of 'candidate'.

Q12. I bought a pair of headphones at (A)/the store yesterday, but they (B)/only play sound out of one (C)/ear, so they must been defective. (D)/
A
B
C
D
No error
Solution:
Error is in part 'D'. It should be 'be' instead of 'been'.

Q13. The tall fence will (A)/provide the property (B)/owners with a (C)/sense of seclusion. (D)/
A
B
C
D
No error
Solution:
No error

Q14. The wild, uninhabited (A)/land is reserved (B)/and houses cannot (C)/be built their. (D)/
A
B
C
D
No error
Solution:
Error is in part 'D'. It should be 'there' instead of 'their'.

Q15. The absence of rain (A)/causing a drought in (B)/the village and all of (C)/the crops began to die. (D)/
A
B
C
D
No error
Solution:
Error is in part 'B'. It should be 'caused' instead of 'causing' as the sentence is in past tense.

               





You may also like to Read:

   
  


                                        Print Friendly and PDF

No comments