SBI PO English Language Quiz: 10th April 2019


sbi-po-english-quiz

English Quiz For SBI PO Exam 2019

The State Bank of India conducts a three-level examination to recruit Probationary Officers every year. Thus, the English Language can be an impetus for your success as it helps you save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for SBI PO Examination 2019-20.






Directions (1-15): In each of the questions given below an incomplete sentence which must be filled/completed with one of the sentences/phrases given below i.e. one of the sentences/phrases can be fit into the given blanks. Choose the correct option and complete the given sentences. 

Q1. In 1962, a meteorite ------------------------ 21 kg was found at Efremovka, now in Kazakhstan.
weighs
weigh
weighing
measuring
None of the above
Solution:
'Weighing' is the correct fit for the blank here and it means to have a specified weight.

Q2. ------------- the first-formed solids of the solar system were the calcium aluminium-rich inclusions (CAI).
Amongst
Furious
Between
Among
None of the above
Solution:
'Among' is the correct fit for the blank here.

Q3. The CAIs become the refractory components within meteorites with irregular shape and are predominantly ---------------------- of oxides and silicates of calcium and aluminium.
composition
composed
consists
composes
None of the above
Solution:
'Composed' is the correct fit for the blank here and it means to consist of.

Q4. The first suggestion of irradiation by the Sun as a source of elements found in early solar system solids came from a ------------------- of the beryllium-10 radio nuclide in the Allende meteorite.
theories
studied
studies
study
None of the above
Solution:
'Study' is the correct fit for the blank here.

Q5. The 0.7 m GROWTH-India telescope at the Indian Astronomical Observatory located in Hanle, Ladakh, has made its first science ------------------------- which is a follow-up study of a nova explosion.
observation
observe
gather
look
None of the above
Solution:
'Observation' is the correct fit for the blank here and it means the action or process of closely observing or monitoring something or someone.

Q6. Buried beneath a kilometre of snow and ice in northern Greenland, scientists have ---------------------- an asteroid impact crater, bigger than the area of Paris.
covers
uncovering
uncovered
covering
None of the above
Solution:
'Uncovered' is the correct fit for the blank here.

Q7. The mailman ----------------------- all of the packages, sorting them by location so that they could be easily delivered.
process
processed
processing
unite
None of the above
Solution:
'Processed' is the correct fit for the blank here.

Q8. For the ‘readers’ who had --------------------- at the British Council Library on Sunday, the books they were about to go through were of the human variety.
assembled
assemble
assembling
gathering
None of the above
Solution:
'Assembled' is the correct fit for the blank here.

Q9. As Japan’s Emperor Akihito prepares to -------------------, the country gears up for the Reiwa era.
gone
refusal
abdicate
manipulate
None of the above
Solution:
'Abdicate' is the correct fit for the blank here and it means to resign from (a responsibility or duty).

Q10. Since he smokes regularly, the ---------------------- cigar-smoker has a high risk for lung cancer.
random
frequent
often
rapidly
None of the above
Solution:
'Frequent' is the correct fit for the blank here.

Q11. The basic laws of physics have been established for a long time, so long that they are considered ---------------- by almost all educated people.
disputable
doubting
converts
irrefutable
None of the above
Solution:
'Irrefutable' is the correct fit for the blank here and it means impossible to deny or disprove.

Q12. The world famous orchestra will ------------------- on its international tour after tomorrow’s concert.
embark
embarking
showing
taking
None of the above
Solution:
'Embark' is the correct fit for the blank here and it means begin (a course of action).

Q13. A long-lost relative of the ---------------------- king insisted that he was heir to the throne.
died
death
deceased
long
None of the above
Solution:
'Deceased' is the correct fit for the blank here and it means the recently dead person in question.

Q14. The rebels killed all the members of the -------------------- family in order to stop the dynasty from continuing its reign.
imperial
fight
imperialism
superiority
None of the above
Solution:
'Imperial' is the correct fit for the blank here and it means imperious or domineering.

Q15. Even though he is my relative, I ----------------- the way my greedy uncle runs his business.
degrade
hateful
despise
hatred
None of the above
Solution:
'Despise' is the correct fit for the blank here and it means feel contempt or a deep repugnance for.

               






You may also like to Read:
         
  


Print Friendly and PDF

No comments