SBI PO Exam 2019 English Language Quiz: 9th April 2019

sbi- po- english- quiz

English Quiz For SBI PO Exam 2019

The State Bank of India conducts a three-level examination to recruit Probationary Officers every year. Thus, the English Language can be an impetus for your success as it helps you save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for SBI PO Examination 2019-20.





Directions (1-15): Which of the following phrases given below each sentence should replace the phrase printed in bold letters to make the sentence meaningfully correct? Choose the best option among the five given alternatives that reflect the correct use of phrase in the context of the grammatically correct sentence. If the sentence is correct as it is, mark “No Change required” as your answer. 


Q1. Potential electricity production had reduces by about 13% in the past 40 years.

had reduced by about
has reduced by about
has reducing by about
has reduces by about
No change required
Solution:
Option 'b' is the correct choice here and makes the sentence contextually and grammatically correct. 'Has reduced' is correct here, 'has' will be used as the subject in the sentence is singular in nature.

Q2. Increased warming in the Indian Ocean and the resultant weak of the Indian summer monsoon may come in the way of India’s goal of leading the world's wind power generation.
the resultant weakening off the
the resultant weakening of them
the resultant weakening of the
them resultant weakening of the
No change required
Solution:
Option 'c' is the correct choice here and makes the sentence contextually and grammatically correct. 'Weakening' will be used in the sentence.

Q3. In the paper published last December in Science Advances, the researchers showed a decline in electricity production in the States of Rajasthan, Maharashtra, Gujarat, and Karnataka.
showed an decline in
showed a decline into
showed a declining in
showing an decline in
No change required
Solution:
No change required

Q4. Summer winds in India are driven by them temperature contrast between the Indian subcontinent and the Indian Ocean, and the warming in the Indian Ocean has reduced this contrast.
are driven by the temperature
are drive by the temperature
are driven been the temperature
are drives by the temperature
No change required
Solution:
Option 'a' is the correct choice here and makes the sentence contextually and grammatically correct. 'Driven' will be used in the sentence as the sentence is in passive voice.

Q5. Warming of the Equatorial Indian Ocean resulted the a decline in the wind speed.
resulted in an decline in the
resulted in a decline in the
resulted into an decline in the
resulted in a declining in the
No change required
Solution:
Option 'b' is the correct choice here and makes the sentence contextually and grammatically correct. The article 'a' will be used here as it is followed by 'decline'.

Q6. The Indian government has set a target off 60 GW of cumulative wind power capacity by 2022.
has set a targets of
has setting a target of
hasn’t been set a target of
has set a target of
No change required
Solution:
Option 'd' is the correct choice here and makes the sentence contextually and grammatically correct.

Q7. We know camera traps can help count tigers.
knowing camera traps can
knowingly camera traps can
knows camera traps can
know camera trapped can
No change required
Solution:
No change required

Q8. Northeast India is home too nine wild cats, including the ‘standard four’: the clouded leopard, Asiatic golden cat, marbled cat and leopard cat.
is home to nine wild cat
is was home too nine wild cats
is homely too nine wild cats
is home to nine wild cats
No change required
Solution:
Option 'd' is the correct choice here and makes the sentence contextually and grammatically correct. The preposition 'to' will be used in this sentence and not the adverb 'too' which means excessively.

Q9. The survival of the threatened bumphead parrotfish in the Andaman and Nicobar Islands hinges on of the persistence of coral reefs and presence of marine protected areas.
hinges on the persistence of
hinges on the persistence off
hinges on them persistence of
hinge on the persistence of
No change required
Solution:
Option 'a' is the correct choice here and makes the sentence contextually and grammatically correct.

Q10. For the first time, the blood biochemical parameters of Indian adolescents have be measured on a large scale and a normative range has been arrived at.
have been measured on an
have been measured on a
have been measure on a
have been measures on a
No change required
Solution:
Option 'b' is the correct choice here and makes the sentence contextually and grammatically correct.

Q11. Since biochemical parameters for Indian adolescents were not available, doctors had too rely on adult normative range.
doctors had to rely on
doctors had to rely on of
doctors has too rely on
doctor have to rely on
No change required
Solution:
Option 'a' is the correct choice here and makes the sentence contextually and grammatically correct. The preposition 'to' will be used in this sentence and not the adverb 'too' which means excessively.

Q12. The normative range for fasting plasma glucose for Indian adolescents was found to be slightly lower than Nigerians and Croatians.
was found to be slight
was found to been slightly
was found too be slightly
was find to be slightly
No change required
Solution:
No change required

Q13. For plasma insulin, the range of Indian adolescents is less then Canadian adolescents.
is less than Canadian adolescents.
is less than or Canadian adolescents.
is less than or less Canadian adolescents.
is less than Canada adolescents.
No change required
Solution:
Option 'a' is the correct choice here and makes the sentence contextually and grammatically correct. Since in this sentence we are referring to ethnicity of the people, we will say 'Canadian' and not 'Canada'.

Q14. In a study, girls were found too have more insulin but less fasting glucose than boys.
were found to has more
was found to have more
were find to have more
were found to have more
No change required
Solution:
Option 'd' is the correct choice here and makes the sentence contextually and grammatically correct. The preposition 'to' will be used in this sentence and not the adverb 'too' which means excessively.

Q15. The higher insulin resistance in girls is due to the hormones released during puberty.
in girls is due too the
in girls is due to them
into girls is due to the
in girl is due to the
No change required
Solution:
No change required

               





You may also like to Read:


Print Friendly and PDF

No comments