ESIC UDC and Steno Exam: Current Affairs Questions | 13th April 2019

Dear Aspirants,

ESIC-UDC-and-Steno-Exam

Current Affairs Questions for ESIC UDC and Steno Exam 2019 :

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.



Q1. NMCG was awarded the distinction of “Public Water Agency of the Year” by Global Water Intelligence at the Global Water Summit. What does C stands for in NMCG?
Cristal
Clear
Clean
Credit
Corporate
Solution:
The National Mission for Clean Ganga (NMCG) was awarded the distinction of “Public Water Agency of the Year” by Global Water Intelligence at the Global Water Summit in London.

Q2. Google launched_____, a new open platform from Google Cloud, that lets users run applications from anywhere.
App Suite
Adsense
Cloud Store
Anthos
Mendroid
Solution:
Google launched Anthos, a new open platform from Google Cloud, that lets users run applications from anywhere.

Q3. Which of the following Indian education technology startup won a $25,000 tech prize, the Next Billion Edtech Prize 2019?
Unacademy
Adda247
Dost Education
Byjus
PT Education
Solution:
India’s education technology startup ‘Dost Education’ won a $25,000 tech prize along with two other winners from Tanzania and Egypt. The Next Billion Edtech Prize 2019 is given by UK-based Varkey Foundation.

Q4. The All India Tennis Association (AITA) has signed an MoU with_______________ to train Indian junior players under world-renowned Serbian coaches.
Italian Tennis Federation
Brazilian Tennis Federation
Russian Tennis Federation
Spanish Tennis Federation
Serbian Tennis Federation
Solution:
The All India Tennis Association (AITA) has signed an MoU with Serbian Tennis Federation (STF) to train Indian junior players under world-renowned Serbian coaches.

Q5. Which of the following bank partnered with credit profiler CreditVidya to improve the lender’s customer experience?
PNB
HDFC Bank
ICICI Bank
SBI
RBL Bank
Solution:
RBL Bank has partnered with credit profiler CreditVidya to improve the lender’s customer experience. Through this partnership, the private sector lender will be able to gain significant insights into its customer base.

Q6. The UAE has announced that_____will be the Guest of Honour country at the Abu Dhabi International Book Fair, ADIBF 2019, to be held at the end of April 2019.
Qatar
Pakistan
USA
India
Saudi Arabia
Solution:
The UAE has announced that India will be the Guest of Honour country at the Abu Dhabi International Book Fair, ADIBF 2019, to be held at the end of April 2019.

Q7. PAISALO Digital Limited signed the first co-origination loan agreement with ________, the first agreement of its kind in the country that the bank has signed.
SBI
Yes Bank
PNB
BoB
BoI
Solution:
PAISALO Digital Limited signed the first co-origination loan agreement with State Bank of India, the first agreement of its kind in the country that State Bank of India has signed.

Q8. India and______launched a joint programme that will work towards addressing a range of challenges around smart cities and clean technologies among others.
Denmark
Norway
Sweden
Croatia
Cyprus
Solution:
India and Sweden launched a joint programme that will work towards addressing a range of challenges around smart cities and clean technologies among others.

Q9. Prime Minister Narendra Modi was decorated with Order of St Andrew the Apostle – the highest state decoration of ______, for exceptional services in promoting special and privileged strategic partnership between the two countries.
South Korea
Russia
Croatia
Belgium
Chile
Solution:
Prime Minister Narendra Modi was decorated with Order of St Andrew the Apostle – the highest state decoration of Russia, for exceptional services in promoting special and privileged strategic partnership between the two countries.

Q10. The most powerful operational rocket in the world, SpaceX’s ________, launched its first commercial mission from Florida.
CREAM
DRAGON
KSC Heavy
FALCON 8
Falcon Heavy
Solution:
The most powerful operational rocket in the world, SpaceX’s Falcon Heavy, launched its first commercial mission from Florida in a key demonstration for billionaire entrepreneur Elon Musk’s space company in the race to grasp lucrative military launch contracts.

               




ATTEMPT IN HINDI 






You may also like to Read:


Print Friendly and PDF

No comments