ESIC UDC and Steno Exam: Current Affairs Questions | 14th April 2019

Dear Aspirants,

ESIC-UDC-and-Steno-Exam

Current Affairs Questions for ESIC UDC and Steno Exam 2019 :

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.




Q1. Which among the following bank has been identified as number 1 bank by customers in India, as per Forbes World’s Best Bank survey?
ICICI Bank
SBI
HDFC Bank
BoB
Axis Bank
Solution:
HDFC Bank has been identified as number 1 bank by customers in India, as per Forbes World’s Best Bank survey. In the first edition of this survey, Forbes partnered with market research firm Statista to measure the best banks in 23 countries.

Q2. Tata Consultancy Services partnered with which of the following tech firm to build industry-specific cloud solutions?
Google Cloud
Microsoft
WIPRO
Infosys
None of the given options is true
Solution:
Tata Consultancy Services partnered with Google Cloud to build industry-specific cloud solutions. TCS’ solutions on Google Cloud Platform (GCP) will help enterprises build secure, cloud-native analytics platforms that enable high levels of personalization, and are cost-effective, easy to maintain, and future ready.

Q3. Name the oil company that has bagged the prestigious ‘AIMA Managing India Award 2019 for outstanding PSU of the year.’
HPCL
GAIL
BPCL
Indian Oil Corporation
SAIL
Solution:
Indian Oil Corporation (IOC) has bagged the prestigious ‘AIMA Managing India Award 2019 for outstanding PSU of the year.’ The award was presented by former President Pranab Mukherjee to Sanjiv Singh, Chairman, Indian Oil.

Q4. Name the Israeli Prime Minister who has won a fifth term in office.
Mahmoud Abbas
Benjamin Netanyahu
Avigdor Lieberman
Benny Gantz
Ariel Sharon
Solution:
Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu has won a fifth term in office. His closest opponent’s party the Blue and White party conceded defeat, clearing the path for Netanyahu to set up a coalition government.

Q5. The equity market of which of the following Territory/country has overtaken Japan to be the world’s third largest in value, behind only the U.S. and China?
Laos
Cambodia
Russia
Hong Kong
France
Solution:
Hong Kong’s equity market has overtaken Japan to be the world’s third largest in value, behind only the U.S. and mainland China. Hong Kong’s market cap was $5.78 trillion, compared with $5.76 trillion for Japan, according to data compiled by Bloomberg based on where primary securities are listed.

Q6. Name the Telugu poet who has been selected for the prestigious Saraswati Samman, 2018 for his collection of poetry titled Pakkaki Ottigilite.
Natarajan Gopi
Aarudhra
K Siva Reddy
Kalipatnam Ramarao
Gunturu Seshendra Sarma
Solution:
Telugu poet K Siva Reddy has been selected for the prestigious Saraswati Samman, 2018 for his collection of poetry titled Pakkaki Ottigilite. The award carries a cash prize of 15 lakh rupees, a citation and a plaque.

Q7. Two schemes of the West Bengal government for skill development and distribution of bicycles to students have won the prestigious World Summit on the Information Society (WSIS) awards of the United Nations. Name those 2 schemes.
Rupashree Prakalpa and Sabooj Sathi
Sabooj Sathi and Lokprasar Prakalpa
Utkarsh Bangla and Sabooj Sathi
Swasthya Sathi Scheme and Utkarsh Bangla
Sabujshree and Sufal Bangla
Solution:
Two schemes of the West Bengal government for skill development- “Utkarsh Bangla” and distribution of bicycles to students “Sabooj Sathi” have won the prestigious World Summit on the Information Society (WSIS) awards of the United Nations.

Q8. The General Assembly declared _______ as the International Day of Human Space Flight.
13 April
12 April
15 April
10 April
9 April
Solution:
The General Assembly declared 12 April as the International Day of Human Space Flight to celebrate each year at the international level the beginning of the space era for mankind. 12 April 1961 was the date of the first human space flight, carried out by Yuri Gagarin, a Soviet citizen.

Q9. The Centre has recently appointed ________ as Secretary, Defence Finance.
Gargi Kaul
Nimisha Sethi
Rupam Shah
Gurmeet Kaur
Netani Shah
Solution:
In a bureaucratic reshuffle, the Centre has appointed Gargi Kaul as Secretary, Defence Finance. She is a 1984-batch officer of the Indian Audit and Accounts Service (IA&AS). Kaul was earlier Financial Advisor, Defence Services in the Defence Ministry.

Q10. President Jovenel Moise announced that _________ will be the new prime minister of Haiti.
Jean-Henry Ceant
None of the given options is true
Reginald Boulos
Jean Michel Lapin
Jack Guy Lafontant
Solution:
President Jovenel Moise announced that Jean Michel Lapin will be the new prime minister of Haiti. It is French-speaking Caribbean Community (CARICOM) country.

               


ATTEMPT IN HINDI 






You may also like to Read:


Print Friendly and PDF

No comments