ESIC UDC and Steno Recruitment 2019: General Awareness | 12th April 2019

Dear Aspirants, 

ESIC-UDC-and-Steno

GA for ESIC UDC and Steno Exam 2019-20:

Preparing for ESIC UDC and Steno Examination!! Don't miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in ESIC UDC and Steno Exam 2019-20.



Q1. Women’s Livelihood Bonds (WLBs), new social impact bonds exclusively for women, has been launched with an initial corpus of ________.
Rs 100 crore
Rs 300 crore
Rs 500 crore
Rs 750 crore
Rs 1000 crore
Solution:
World Bank, United Nations Entity for Gender Equality and the Empowerment of Women (UN Women), and Small Industries Development Bank of India (SIDBI) launched new social impact bonds exclusively for women, called Women’s Livelihood Bonds (WLBs), with an initial corpus of Rs 300 crore.

Q2. Women’s Livelihood Bonds (WLBs), will enable individual women entrepreneurs in sectors like food processing, agriculture, services, and small units to borrow around Rs 50,000 to _______ at an annual interest rate of around 13% to 14% or less.
Rs 2 lakh
Rs 5 lakh
Rs 7.5 lakh
Rs 10 lakh
Rs 3 lakh
Solution:
Women’s Livelihood Bonds (WLBs) will enable individual women entrepreneurs in sectors like food processing, agriculture, services, and small units to borrow around Rs 50,000 to Rs 3 lakh at an annual interest rate of around 13% to 14% or less and have a tenure of 5 years.

Q3. External Affairs Minister Sushma Swaraj has been invited to deliver an address at the OIC in Abu Dhabi. OIC stands for_________
Oil Importing Countries
Organisation of Islamic Cooperation
Organisation of Oil Importing Countries
Organisation of Indian-ocean Countries
Organisation of Islamic Countries
Solution:
External Affairs Minister Sushma Swaraj has been invited to deliver an address at the Organisation of Islamic Cooperation (OIC) in Abu Dhabi. This is the first time that a leader of the non-Muslim country has been invited to the OIC conference.

Q4. US President Donald Trump signed Space Policy Directive-4 (SPD-4) to______.
dealt with space traffic management
streamlined regulations for the commercial space sector
create US Space Force
directed NASA to get humans back to the Moon
detect Iran's space and atomic programs
Solution:
US President Donald Trump signed Space Policy Directive-4 (SPD-4), ordering the Pentagon to establish the Space Force as the 6th branch of the United States military, to go along with the Army, Navy, Air Force, Marines, and Coast Guard, in order to secure and extend American dominance of the space domain.

Q5. Which bank has secured the top spot among all public sector banks in the implementation of ‘Reforms agenda’ according to BCG-IBA Report– EASE Reforms for Public Sector Banks?
Punjab National Bank
Bank of Baroda
State Bank of India
United Bank of India
Bank of India
Solution:
According to BCG-IBA Report – EASE Reforms for Public Sector Banks, released by Union Minister of Finance & Corporate Affairs, Punjab National Bank (PNB) secured the top spot among all public sector banks in the implementation of ‘Reforms agenda’.

Q6. IRCTC has launched its own digital payment aggregator called _________________.
iSecure
iMoney
iPaid
iTransfer
iPay
Solution:
IRCTC launched its own digital payment aggregator called ‘IRCTC iPay’. With iPay, passengers will not need any third-party platforms as it will provide payment options like credit card, debit card, unified payment interface and international card.

Q7. The CCEA has approved Rs ____________________ crore interest subvention for extending loans by banks to sugar mills.
Rs 2,790 crore
Rs 1,332 crore
Rs 12,900 crore
Rs 3,943 crore
Rs 15,200 crore
Solution:
The CCEA has approved Rs 2,790 crore interest subvention for extending loans by banks to sugar mills. This is in addition to Rs 1,332 crore already approved by the Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) in June 2018.

Q8. Thailand and the United States hosted the annual ________ military exercise, the biggest activity of its type in the Asia-Pacific region with 29 nations taking part as participants or observers.
Cobra Gold
Simbex
King Cobra
Slinex
Nomadic Elephant
Solution:
Thailand and the United States hosted the annual Cobra Gold military exercise, the biggest activity of its type in the Asia-Pacific region with 29 nations taking part as participants or observers. Apart from the 2 countries, 7 countries who participated in the exercise were India, Singapore, Japan, China, Indonesia, Malaysia and South Korea.

Q9. Which of the following state has become the first state to deploy specially-trained dogs to check smuggling of liquor?
Kerala
Punjab
Bihar
Goa
Uttar Pradesh
Solution:
Bihar has become the first state to deploy specially-trained dogs to check smuggling of liquor which continues to take place inspite of the total ban imposed in the state for the last 3 years.

Q10. Railway Minister Piyush Goyal launched _________Dashboard in New Delhi to keep people informed about the work going on in the Railways across the country.
Rail Drishti
Rail Ways
Rail Vikash
Rail Infra
Train Infra Tech
Solution:
Railway Minister Piyush Goyal launched Rail Drishti Dashboard in New Delhi. Mr Goyal stated that the Dashboard has been launched to keep people informed about the work going on in the Railways across the country.

Q11. Which of the following country has started to trade its new currency, the RTGS dollar?
CubaCuba
Venezuela
Vietnam
Sudan
Zimbabwe
Solution:
Zimbabwe started to trade its new currency, the RTGS dollar, two days after the central bank announced measures to try and resolve a chronic monetary crisis.

Q12. Who is the present President of Ireland?
Theresa May
Nicola Sturgeon
Ruth Davidson
Michael D Higgins
Tony Blair
Solution:
Michael Daniel Higgins is an Irish politician who has served as the 9th President of Ireland since November 2011.

Q13. What is the currency of Rwanda?
Dirham
Ruble
Dinar
Franc
Peso
Solution:
Rwandan franc is the currency of Rwanda.

Q14. The Ukai Dam has constructed across the Tapti River, is the second largest reservoir in____________.
Manipur
Andhra Pradesh
Kerala
Gujarat
Maharashtra
Solution:
The Ukai Dam, constructed across the Tapti River, is the second largest reservoir in Gujarat after the Sardar Sarovar.

Q15. Which Indian state has become the first state in the country to get a second Coast Guard district headquarters?
Odisha
Kerala
Tamil Nadu
Maharashtra
Karnataka
Solution:
Tamil Nadu became the first state in the country to get a second Coast Guard district headquarters - Thoothukudi. The first district headquarters is Chennai.

               







You may also like to Read:


Print Friendly and PDF

No comments