LIC AAO 2019 Mains Exam: Current Affairs Questions | 9th April 2019

Dear Aspirants,

current-affairs-question

Current Affairs Questions for LIC AAO 2019 Mains:

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. Knowledge of current news also helps you deal with the PI and GD more efficiently. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.



Q1. Praful Patel has become the first Indian to be elected as a member of FIFA Executive Council. He is __________.
President of AIBA
Chairman of AIBA
President of AIFF
Chairman of AIFF
None of the given options is true
Solution:
Praful Patel, president of All India Football Federation (AIFF), has become the first Indian to be elected as a member of FIFA Executive Council. Patel got 38 votes out of the total 46 votes, which only shows how highly he is regarded by the fellow Asian nations.

Q2. Name the Biologist who helped decipher the genetic code and jointly won the 2002 Nobel Prize in Physiology or Medicine, who passed away recently.
William C. Campbell
Sydney Brenner
Robert Edwards,
Joseph E. Murray
Erwin Neher
Solution:
Biologist Sydney Brenner who helped decipher the genetic code and jointly won the 2002 Nobel Prize in Physiology or Medicine, passed away at the age of 92.

Q3. Name the player who won in Men's Singles category in 2019 Malaysia Open.
Chen Long
Viktor Axelsen
Joko Suprianto
Lin Dan
Taufik Hidayat
Solution:
The 2019 Malaysia Open, officially the CELCOM AXIATA Malaysia Open 2019, is a badminton tournament which takes place at Axiata Arena in Malaysia. It has a total purse of $700,000. The sports event was held in Kuala Lumpur, the capital city of Malaysia. Lin Dan of China won in Men’s Singles category after defeating Chen Long of China. Tai Tzu-ying of Chinese Taipei won in Women’s singles after defeating Japan’s Akane Yamaguchi.

Q4. What is the theme of World Health Day 2019?
Health Priority on Top
Universal health coverage: Everyone, Everywhere
Beat Diabetes
Depression, Let's Talk
None of the given theme is true
Solution:
April 7 of each year marks the celebration of World Health Day. The theme of World Health Day 2019 is ‘Universal health coverage (UHC): Everyone, Everywhere’, according to WHO.

Q5. Rabat is the capital city of ____________.
Malaysia
Italy
Laos
Morocco
Cambodia
Solution:
Morocco Capital: Rabat, Currency: Moroccan dirham.

Q6. Name the player who won in women's Singles category in 2019 Malaysia Open.
Marjorie Barrett
Akane Yamaguchi
Tonny Ahm
Tai Tzu-ying
Shixian Wang
Solution:
The 2019 Malaysia Open, officially the CELCOM AXIATA Malaysia Open 2019, is a badminton tournament which takes place at Axiata Arena in Malaysia. It has a total purse of $700,000. The sports event was held in Kuala Lumpur, the capital city of Malaysia. Lin Dan of China won in Men’s Singles category after defeating Chen Long of China. Tai Tzu-ying of Chinese Taipei won in Women’s singles after defeating Japan’s Akane Yamaguchi.

Q7. World Health Day is organized across the world on ___________.
19 April
5 April
7 April
9 April
16 April
Solution:
April 7 of each year marks the celebration of World Health Day. The theme of World Health Day 2019 is ‘Universal health coverage (UHC): Everyone, Everywhere’, according to WHO.

Q8. The joint military exercise between Morocco and the US kicked off in southern Morocco. What is the name of this exercise?
Lincon Power
African Lion
Morrus Link
USMORE
Black Pitch
Solution:
The joint military exercise between Morocco and the US, “African Lion 2019,” kicked off in southern Morocco. The exercise marks the participation of thousands of military officers.

Q9. Name the company that has been named as the ‘Global Slag Company of the Year’ at the 14th Global Slag Conference and Exhibition 2019.
Mittal Steel
Bhushan Steel
Reliance Steel
Tata Steel
Arcelor Steel
Solution:
Tata Steel has been named as the ‘Global Slag Company of the Year’ at the 14th Global Slag Conference and Exhibition 2019. The conference was held recently in Aachen, Germany. It is one of the largest global annual slag event, attended by major steelmakers, steel mill service providers & associated companies.

Q10. With which of the following council/company, the Indian Navy has inked an MoU to undertake joint research and development of advanced technologies for the Indian Navy?
TATA
CII
Reliance Defence
None of the given options is true
CSIR
Solution:
The Indian Navy and Council of Scientific and Industrial Research (CSIR) inked an MoU to undertake joint research and development of advanced technologies for the Indian Navy. This will be a collaborative arrangement between labs of CSIR, the Indian Navy and Indian industry.

Q11. Who is the present and 23rd Chief of Naval Staff of Indian Navy?
Vice Admiral Karambir Singh
Admiral Girish Luthra
Admiral Sunil Lanba
Vice Admiral Girish Lamba
Admiral Anmol Singh
Solution:
Admiral Sunil Lanba is the 23rd and present Chief of Naval Staff. Vice Admiral Karambir Singh will take over as the 24th Navy chief on 31st May, 2019.

Q12. With which of the following Bank, National Thermal Power Corporation has inked a term-loan agreement to raise Rs 2,000 crore, which would be used to part finance its capital expenditure?
Canara Bank
IDBI Bank
ICICI Bank
Bank of India
SBI
Solution:
State-run power giant National Thermal Power Corporation has inked a term-loan agreement with Canara Bank to raise Rs 2,000 crore, which would be used to part finance its capital expenditure.

Q13. Name the country’s first indigenously designed and developed artillery gun that was recently inducted in the Indian Army.
Boforce
Nag
Dhanush
Sarp
Nagdansh
Solution:
In a major boost to India’s firepower, country’s first indigenously designed and developed Dhanush artillery gun was inducted in the Indian Army during a ceremony held at Ordnance Factory in Jabalpur, MP. Dhanush 155mm/45 calibre towed gun system can be deployed in all types of terrains.

Q14. Vice President Venkaiah Naidu conferred President’s Certificate of Honour and Maharshi Badrayan Vyas Samman Awards at New Delhi. The award of the Certificate of Honour was introduced in the year _________.
1978
1968
1948
1958
1988
Solution:
Vice President Venkaiah Naidu conferred President’s Certificate of Honour and Maharshi Badrayan Vyas Samman Awards at New Delhi. The award of the Certificate of Honour was introduced in the year 1958 to honour the scholars of Sanskrit, Arabic and Persian Languages.

Q15. The Monetary Policy Committee (MPC) at its meeting decided to Reduce the policy repo rate to 6.0% from _________ with immediate effect.
6.50%
6.25%
6.75%
6.45%
6.15%
Solution:
On the basis of an assessment of the current and evolving macroeconomic situation, the Monetary Policy Committee (MPC) at its meeting today decided to Reduce the policy repo rate under the liquidity adjustment facility (LAF) by 25 basis points to 6.0% from 6.25% with immediate effect.

               

You may also like to Read:

No comments