LIC AAO English Language Quiz 16th April 2019 | Day 36



English Quiz For LIC  AAO 2019

Life Insurance Corporation of India has released the notification for various posts for the Recruitment in 2019-20. This is a great opportunity for all those who aspire to get a Government Job this year. Now the next step is to start practicing for the exam from now itself. Thus, the English Language can be an impetus for your success as it helps you save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for LIC AAO 2019. 





Directions (1-5): In the following questions two columns are given containing three sentences/phrases each. In first column, sentences/phrases are A, B and C and in the second column the sentences/phrases are D, E and F. A sentence/phrase from the first column may or may not connect with another sentence/phrase from the second column to make a grammatically and contextually correct sentence. Each question has five options, four of which display the sequence(s) in which the sentences/phrases can be joined to form a grammatically and contextually correct sentence. If none of the options given forms a correct sentence after combination or none of them connects, mark (e), i.e. “None of the above” as your answer. 

Q1. 



(B-D)
Both (A-F) and (B-D)
(A-F)
(A-F), (C-D) and (B-E)
None of the Above
Solution:
(A-F), (C-D) and (B-E) make meaningful and correct sentences.

Q2. 

(B-D)
(C-E) and (B-D)
Both (C-E) and (A-F)
(A-E)
None of the Above
Solution:
Both (C-E) and (B-D) make meaningful and correct sentences. In A-F, use 'to' and not 'too'.

Q3. 

(A-F)
(C-E) and (A-F)
(B-E)
(B-D) and (C-F)
None of the Above
Solution:
Both (B-D) and (C-F) make meaningful and correct sentences. In A-E 'Blew' will be used in place of 'blewing' as the sentence is in past tense.

Q4. 

(A-E)
Both (C-F) and (A-D)
(B-F), (A-E) and (C-D)
(B-D), (A-F) and (C-E)
None of the Above
Solution:
(B-F), (A-E) and (C-D) make meaningful and correct sentences.

Q5. 

(A-E)
Both (C-F) and (A-D)
(B-D) and (C-E)
(B-D), (A-F) and (C-E)
None of the Above
Solution:
(B-D) and (C-E) make meaningful and correct sentences. In A-F, remove "an" before "important" to make it grammatically correct and meaningful.

Directions (6-10): Read the following passage and attempt the questions as directed. 

Every single day, we make decisions, often (A)……………………….., that define who we are and what we believe in. To illustrate, just think about five decisions that we all took just this morning. First, did you turn off the fan or air-conditioner after getting out of bed? We all know that every bit of energy we consume leaves our planet and environment (B)…………………………………………... You balance this concern against personal convenience, and arrive at a decision you believe is right for you. Second, did you catch up on your social media updates even before getting out of bed? (C) Your patronage of social media platforms is an endorsement of their views on privacy, freedom of expression and respect for others. On the other hand, who has time to actually read the terms of use before clicking on “accept". Again, you trade ideals for convenience.

Third, did you make your coffee with organic milk from free-range cows? This is arguably healthier, more sustainable and more humane. (D) But can we demand enough organic milk from free-range cows to meet the entire world’s produce for dairy goods, or is this a market for a privileged few? What milk you buy is an indication of which view you endorse. Fourth, did you drive to work, or take public transportation? Fifth, once you reached office, did you again catch up on your social media feed, or do you do that only on personal time? The list could go on. The point of these examples is not to suggest which view is righteous, but to highlight that (E)ethical decisions are inherent in everything we do, in almost every aspect of our lives. We must take these decisions thoughtfully and consciously based on our own beliefs, and not simply by default, or by following the herd.

Q6. Which of the following words given in the options should come at the place marked as (A) in the above paragraph to make it grammatically correct and meaningful. Also, the word should fill in the blanks given in the two sentences given below to make them contextually correct and meaningful. 


(I) He believes voters ........................... note which hand their leaders are using. 
(II) When we talk to each other we usually take in this kind of visual information .............................
eager
suppressed
subconsciously
conscious
deliberate
Solution:
Subconsciously: in a way that is influenced by the part of the mind of which one is not fully aware.

Q7. Which of the following phrases should fill the blank in (B) to make it contextually correct and meaningful?
at a marginal greater risk of damage that could harm future generations
at a marginally greater risk of damage that could harm future generations
at a marginally greater risk of damaged that could harm future generations
at a marginally greater risk of damage that could harm future generate
at a marginally greater risk of damage that could harming future generations
Solution:
"at a marginally greater risk of damage that could harm future generations" is grammatically and contextually correct.

Q8. In the passage given, a sentence (C) is given in BOLD. There may or may not be an error in one part of the sentence. Choose the part which has an error in it as your answer. If there in no error then choose option (E) as your answer.
Your patronage of social media
platforms is an endorsement of their
views on privacy, freedom of expression
and respect for others.
No Error
Solution:
No Error

Q9. The sentence given in (D) has four words given in BOLD. Amongst the given BOLD words which of the following must replace each other to make the sentence contextually correct and meaningful.
demand-free-range
free-range- produce
demand-privileged
demand-produce
produce- privileged
Solution:
Replace "demand-produce " with each other to form a grammatically correct and meaningful sentence.

Q10. A word is given in bold in (E). Choose the word which is similar in meaning to the word given in bold. If no such word is appropriate, choose option (e) as your answer.
unseemly
virtuous
immoral
indecent
wicked
Solution:
Ethical: relating to moral principles or the branch of knowledge dealing with these.

Directions (11-15): In each Question below, a sentence is given with four words given in Bold in the sentence. Among these bold words one may be wrongly spelt or incorrectly used with respect to the context of the passage. The option of that word is the answer. If all four words are correctly spelt or used mark (e). i.e. 'All Correct' as the answer. 

Q11. When studying for final exams, it’s a good idea to highlighting the most important ideas and relegate the smaller details as insignificant.


studying
highlighting
relegate
insignificant
All correct
Solution:
'Highlight' will be used after 'to' and 'highlighting' is incorrect.

Q12. Even though the soldier comitted a crime, the military wanted to consider this an internal affair and handle the matter themselves.
though
comitted
internal
themselves
All correct
Solution:
"Committed" is the correct spelling.

Q13. After missing the important meeting, my boss would crucify me by firing me during our country’s economic recession.
important
crucify
during
country’s
All correct
Solution:
All correct

Q14. If implemented, the President’s crazy plan will deprive seniors of adiquate healthcare.
implemented
crazy
deprive
adiquate
All correct
Solution:
"adequate" is the correct spelling.

Q15. During the protest, troops were sent to the town hall to repress angry citijens from entering the building.
protest
repress
citijens
building
All correct
Solution:
"Citizens" is the correct spelling.

               






You may also like to Read:

    




No comments