LIC AAO Recruitment 2019: General Awareness | 16th April 2019

Dear Aspirants, 

LIC-AAO-Recruitment-2019

GA for LIC AAO Exam 2019-20:

Preparing for LIC AAO Examination!! Don't miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in LIC AAO Exam 2019-20.



Q1. Which of the following team scored 278 to register the highest-ever total in T20s?
Afghanistan
New Zealand
South Africa
Australia
Sri Lanka
Solution:
Afghanistan scored 278 for the loss of three wickets from their allotted 20 overs, to register the highest-ever total in T20s at the Rajiv Gandhi International Cricket Stadium in Dehradun, Uttarakhand.

Q2. Which of the following state launched the scheme ‘Mukhyamantri Yuva Swabhiman Yojana’ that guarantees 100 days of employment every year to urban youth from economically weaker sections?
Tripura
Maharashtra
Rajasthan
Uttar Pradesh
Madhya Pradesh
Solution:
Madhya Pradesh Chief Minister Kamal Nath launched the State Government’s flagship scheme ‘Mukhyamantri Yuva Swabhiman Yojana’ that guarantees 100 days of employment every year to urban youth from economically weaker sections.

Q3. Which of the following cricket team became the first Asian side to win a Test series in South Africa?
India
Sri Lanka
Pakistan
Afghanistan
Bangladesh
Solution:
Sri Lanka cricket team became the first Asian side to win a Test series in South Africa after winning the series by 2-0. This was Sri Lanka’s sixth series in South Africa and their first win. Kusal Perera was given the Man of the Series award.

Q4. Who among the following has joined Amazon’s board of directors?
Adi Godrej
Dilip Shanghvi
Ratan Tata
Indra Nooyi
Kiran Mazumdar Shaw
Solution:
PepsiCo’s India-born former CEO Indra Nooyi has joined Amazon’s board of directors, the online retail giant. Starbucks executive Rosalind Brewer has also joined the Amazon Board. Ms. Nooyi will be a member of the audit committee.

Q5. Which of the following Indian organisation has signed a Cooperation Agreement with the International Finance Corporation (IFC), a member of the World Bank Group (WBG)?
Reserve Bank of India
Insolvency and Bankruptcy Board of India
Securities and Exchange Board of India
National Bank for Agriculture and Rural Development
Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry
Solution:
The Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) has signed a Cooperation Agreement with the International Finance Corporation (IFC), a member of the World Bank Group (WBG). The agreement will enable IFC to assist IBBI to further build the capacity of insolvency professionals, and insolvency professional agencies for the purposes of the Code. The agreement was signed by K. R. Saji Kumar, Executive Director, IBBI and Jun Zhang, Country Manager, IFC India.

Q6. Korea Exim Bank has come forward to extend a ______________________ crore loan for Visakhapatnam (VIZAG) Metro Rail project.
Rs 6,700 crore
Rs 3,800 crore
Rs 2,300 crore
Rs 4,100 crore
Rs 1,900 crore
Solution:
Korea Exim Bank has come forward to extend a Rs 4,100 crore loan for Visakhapatnam (VIZAG) Metro Rail project. The state government had earlier sent a proposal in this regard to the Central government, which in turn forwarded it to Korea Exim Bank. Following this, the Bank deputed a team to Amaravati to hold talks with the state government.

Q7. Which bank has become the first domestic bank to link the interest rate it offers on savings account deposits to an external benchmark — the Reserve Bank of India’s repo rate?
State Bank of India
Bank of Baroda
Punjab National Bank
ICICI Bank
HDFC Bank
Solution:
State Bank of India has become the first domestic bank to link the interest rate it offers on savings account deposits to an external benchmark — the Reserve Bank of India’s repo rate. By doing so, the bank will effectively link all loan rates to an external benchmark either directly or indirectly, thereby attempting to speed up the transmission of any changes in the benchmark monetary policy rate to depositors and borrowers.

Q8. FCI Aravali Gypsum and Minerals India Limited (FAGMIL) has taken up a project to establish a white cement plant near village Nohra Dhar in ____________, at a project cost of approximately Rs. 605 crores.
Andhra Pradesh
Madhya Pradesh
Uttar Pradesh
Himachal Pradesh
Telangana
Solution:
Under its diversification programme, FCI Aravali Gypsum and Minerals India Limited (FAGMIL) has taken up a project to establish a white cement plant near village Nohra Dhar in Himachal Pradesh, at a project cost of approximately Rs. 605 crores.

Q9. Who among the following was awarded Lifetime Achievement award at the FMSCI (Federation of Motor Sports Clubs of India) annual awards function?
Aditya Patel
Narayan Karthikeyan
G.R. Karthikeyan
Armaan Ebrahim
Jehan Daruwala
Solution:
G.R. Karthikeyan, father of India’s first Formula One driver Narain Karthikeyan, was honored with the Lifetime Achievement award at the FMSCI annual awards function. FIA president Jean Todt was the chief guest and handed over the awards.

Q10. Which of the following Indian Grandmaster lifted the Cannes International Open trophy?
Koneru Humpy
Krishnan Sasikiran
Praveen Thipsay
Dibyendu Barua
Abhijeet Gupta
Solution:
Indian Grandmaster Abhijeet Gupta lifted the Cannes International Open trophy. He took an easy draw with Pier Luigi Basso of Italy in the ninth and final round.

Q11. Prime Minister Narendra Modi dedicated a new National War Memorial to the nation. It is situated in _________.
New Delhi
Mumbai
Goa
Pune
Kochi
Solution:
Prime Minister Narendra Modi dedicated a new National War Memorial, situated in the India Gate complex in New Delhi, to the nation. He lit the flame positioned at the bottom of the stone obelisk to pay homage to the soldiers who died in the line of duty.

Q12. Luka Modric is a footballer who plays as a midfielder. He belongs to which country?
Argentina
Brazil
Spain
Croatia
Germany
Solution:
Luka Modric is a Croatian professional footballer who plays as a midfielder for Spanish club Real Madrid and is the captain of the Croatia national team.

Q13. Navy Day is being celebrated in India on 4th December. The day is celebrated in honour of the maritime force’s role during the war with Pakistan in-
1962
1965
1971
1982
1999
Solution:
Navy Day is being celebrated in India on 4th December. The day is celebrated in honour of the maritime force’s role during the war with Pakistan in 1971 when Indian warships attacked Karachi port and successfully hurt Pakistani operations in the western coast.

Q14. Who is the present President of Asian Development Bank (ADB)?
Takehiko Nakao
Jin Liqun
Christine Lagarde
Jim Yong Kim
KV Kamath
Solution:
Takehiko Nakao is a Japanese civil servant who was elected the ninth president of the Asian Development Bank in 2013.

Q15. Who among the following was awarded with the Gandhi Peace Prize 2018 for his contribution in Leprosy Eradication in India and across the world?
Fazalur Rehman
Yohei Sasakawa
Shinzo Abe
Keith Donohue
Ahsan Basir Sheikh
Solution:
Japan’s Yohei Sasakawa was awarded with the Gandhi Peace Prize 2018 for his contribution in Leprosy Eradication in India and across the world.

               








You may also like to Read:


Print Friendly and PDF

No comments