SBI PO English Language Quiz: 13th April


SB-PO-english-quiz


English Quiz For SBI PO Exam 2019

The State Bank of India conducts a three-level examination to recruit Probationary Officers every year. Thus, the English Language can be an impetus for your success as it helps you save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for SBI PO Examination 2019-20.





Directions (1-5)- Read the following passage and answer the questions as directed. 


On the cusp of the southwest monsoon, several arid States are hoping to revive their rivers and reservoirs with bountiful rain. One of them is Gujarat, which is (A)------------- by the long-tail effect of a deficit monsoon between August and November last year. The State government has embarked on a labour-intensive programme to desilt rivers and waterbodies ahead of the rains. Its predicament reflects the larger reality of drought in India, aggravated by heat waves and significant rain deficits in different regions. This year’s fall in reservoir storage levels to below-average levels has affected farmers who depend on the Sardar Sarovar dam, and 27 other reservoirs including those in Madhya Pradesh. A reinvigorated Congress in the opposition has turned the heat on the BJP government in Gujarat, which is hard put to defend itself against the charge that dam waters were depleted merely to fill the Sabarmati river for a visit by Prime Minister Narendra Modi in December, when he undertook a seaplane journey on the river. Its response has been to roll out a campaign to deepen waterbodies on the one hand, and arrange religious events to propitiate the gods on the other. But it has had to prioritise drinking water needs over farming, and suspend irrigation supply from the dam on March 15. This year, Delhi has been at loggerheads with Haryana over reduction of water released in the Yamuna, highlighting growing stresses over a vital resource. Urgent water management reforms must be undertaken to help citizens and avoid losses to the economy.


In a normal year, the pre-monsoon phase from March 1 brings some respite and India gets about 130 mm of precipitation before the rainy season begins. This year began with a sharp 50% deficit, but touched near-normal levels, though not in the northwestern region. The monsoon itself is highly variable. This underscores the need for comprehensive reforms at the level of States, with the Centre helping to conserve hydrological resources. If Gujarat improves rural water storage structures and creates many small wetlands beyond the compulsions of politics, it can ensure long-term prosperity for thousands of villages in Saurashtra, Kutch and the northern region where pumps run dry with unfailing regularity. Farmers will get relief from the monsoon vagaries that affect the Narmada, whose waters are apportioned among four States. There is also the challenge of reducing demand for farming, given that the Mihir Shah Committee estimated public irrigation efficiency to be a low 35%. Farmers need to be helped with the latest technologies to cut water use. The State government is thinking of going in for desalination. Decentralised water storage too will help cities like Ahmedabad, Rajkot, Surat and Vadodara when water supply from large dams and other sources dwindles. If climate change is going to influence monsoon vigour and availability in coming years, the time to take action is now.



Q1. According to the passage given above, how can Gujarat ensure long- term prosperity in areas where pumps runs dry?

By improving rural water storage structures
By reducing irrigation supply
By creating many small wetlands
All of the above
Both (a) and (c)
Solution:
Option (e) is correct here. Refer paragraph 2 of the above passage, "If Gujarat improves rural water storage structures and creates many small wetlands beyond the compulsions of politics, it can ensure long-term prosperity for thousands of villages in Saurashtra, Kutch and the northern region where pumps run dry with unfailing regularity."

Q2. Which of the following words should fill the blank given in (A) to make it contextually correct and meaningful?
accepts
roiled
angrily
please
None of the above
Solution:
'Roiled' is the correct fit for the blank here and it means feeling or showing anger.

Q3. Which of the following is the meaning of the phrase “at loggerheads” as highlighted in the above passage?
Fighting like cats and dogs
Making plans to meet after a long time
Agreeing with each other
Disagreeing with each other
None of the above
Solution:
'At loggerheads' means Disagreeing with each other.

Q4. Which of the following is SIMILAR in meaning to the word RESPITE given in BOLD in the above passage?
Commotion
Racket
Serenity
Tumult
Turmoil
Solution:
'Serenity' is the synonym here and it means a state of freedom from storm or disturbance.

Q5. Which of the following is OPPOSITE in meaning to the word VIGOUR given in BOLD in the above passage?
Enfeeblement
Strength
Dynamism
Energy
Zing
Solution:
'Enfeeblement' is the antonym here and it means a gradual sinking and wasting away of mind or body.

Directions (6-15): In each of the following sentences, there is a blank space. Below each such sentence, there are four options with one word each. Fill up the blank with the word that makes the sentence grammatically and contextually correct. If none of the four words is your answer, choose option (e) as your answer choice. 



Q6. A good writer uses ----------------------- thinking to produce his work.

Facts
Fact
Conceptual
Rationing
None of the above
Solution:
'Conceptual' is the correct fit for the blank here and it means dealing with or expressing a quality or idea.

Q7. The fatalist tried to -------------------------- his brother that there is no sense in trying to change the present since the future is already decided.
Convince
Convinces
Requesting
Convincing
None of the above
Solution:
'Convince' is the correct fit for the blank here.

Q8. Because she thought the punishment was unfair, the high school principal decided to ------------------- the teacher’s decision to expel the student.
Ruling
Overrule
Manifesting
Manifested
None of the above
Solution:
'Overrule' is the correct fit for the blank here and it means to decide that (something or someone) is wrong; to rule against (something or someone).

Q9. Since the employee came in early, worked late and always performed each task --------------------, she received an exceptional evaluation and promotion.
Seemed
Respectively
Accurate
Accurately
None of the above
Solution:
'Accurately' is the correct fit for the blank here.

Q10. The island resort is an unbelievable place that has all of the ---------------------- that one could only dream of.
Amenities
Necessary
Amenity
Necessity
None of the above
Solution:
'Amenities' is the correct fit for the blank here.

Q11. They played a ------------------- game of golf and finished with almost perfect scores.
Greatness
Brilliance
Dandy
Lazy
None of the above
Solution:
'Dandy' is the correct fit for the blank here and it means extremely great.

Q12. A human body consists of DNA but it also ------------------ RNA and a lot of other proteins that form the basis of our physical structure.
Consisting
Containing
Consist
Contains
None of the above
Solution:
'Contains' is the correct fit for the blank here.

Q13. Shrugging her shoulders and walking away, the confused assistant ----------------------- a slight protest to herself.
Fumbles
Mumbling
Mumbled
Fought
None of the above
Solution:
'Mumbled' is the correct fit for the blank here and it means speech that is not clear enough to be understood.

Q14. I don’t mean to be ---------------------- but I do believe I should get my money’s worth at all times.
Querulous
Crankiness
Agree
Fussiness
None of the above
Solution:
'Querulous' is the correct fit for the blank here and it means habitually complaining.

Q15. The vote is to be held in ----------------------- until all committee members are present.
Postpone
Suspended
Abeyance
Hold
None of the above
Solution:
'Abeyance' is the correct fit for the blank here and it means a state of temporary inactivity

               





You may also like to Read:
         
  

Print Friendly and PDF



No comments