SBI PO English Language Quiz: 14th April


sbi-po-english-quiz



English Quiz For SBI PO Exam 2019


The State Bank of India conducts a three-level examination to recruit Probationary Officers every year. Thus, the English Language can be an impetus for your success as it helps you save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for SBI PO Examination 2019-20.






Directions (1-2): In each of the following questions given below you have to select the phrase/word that can be a connector/ (STARTER) from the given three options that can be used to form a single sentence from the two sentences given below, implying the same meaning as expressed in the statement sentences. 



Q1. 

A. A new survey by HSBC has found a majority of the Indian urban middle class to be positive about the next 12 months. 

B. The majority of the Indian urban middle class is found to be positive about the next 12 months in spite of the concerns about a slowdown. 



(i) Inspite of the concerns------------------------------ 

(ii) Notwithstanding the concerns about a ----------------------------------- 
(iii) After being positive about about the next ----------------------------
Only (iii)
Both (ii) and (iii)
Only (i)
Both (i) and (ii)
All of the above
Solution:
Option (d) is correct here. “Inspite of the concerns ………”, “Notwithstanding concerns about a ………” are the correct starters for the above given sentences. The sentences formed are:
(i) "In spite of the concerns about a slowdown, a new survey by HSBC has found a majority of the Indian urban middle class to be positive about the next 12 months.”
(ii) “Notwithstanding concerns about a slowdown, a new survey by HSBC has found a majority of the Indian urban middle class to be positive about the next 12 months.”

Q2. 
A. India being home to some of the worst mine disasters, such as Chasnala near Dhanbad in 1975 in which more than 370 people were killed 
B. The full spectrum of mining activity should be tightly regulated as in areas like Dhanbad in 1975 more than 370 people were killed. 



(i) Although---------- 

(ii) For many years, India has been a home to---------- 
(iii) Notwithstanding-------
Both (i) and (ii)
Both (ii) and (iii)
Only (ii)
All of the above
None of the above
Solution:
None of the above

Directions (3-5): In the question given below two statements are given which are grammatically correct and meaningful. Connect them by choosing one of the three words given below the statements in the best possible way without changing the intended meaning. Choose the best possible word(s)/ phrase as your answer accordingly from the options to form a correct, coherent sentence. 



Q3. 

A. Policymakers need to be careful not to take foreign investors for granted. 

B. The return of foreign capital is obviously a good sign for the Indian economy. 



(i) However,------------

(ii) But the------------ 
(iii) Like-----------
Both (i) and (ii)
Only (i)
All of the above
Only (ii)
None of the above
Solution:
Option (a) is correct here. The sentences formed by using the connectors "However,---" and "But the----" are:
(i) "The return of foreign capital is obviously a good sign for the Indian economy , however, Policymakers need to be careful not to take foreign investors for granted."
(ii) "The return of foreign capital is obviously a good sign for the Indian economy but the Policymakers need to be careful not to take foreign investors for granted."

Q4. 
A. Foreign investors seem to have rediscovered India. 
B. The inflow of foreign capital into India’s stock market in March 2019 hit a high of $4.89 billion, the biggest foreign inflow into Indian stocks since February 2012. 



(i) Indian Stocks since-------------

(ii) Which can be proved by the fact that -------- 
(iii) As-----------------
Only (iii)
Only (ii)
Both (ii) and (iii)
All of the above
None of the above
Solution:
Option (c) is correct here. The sentences formed by using the connectors "Which can be proved by the fact that ---" and "As----" are:
(i) "Foreign investors seem to have rediscovered India which can be proved by the fact that the inflow of foreign capital into India’s stock market in March 2019 hit a high of $4.89 billion, the biggest foreign inflow into Indian stocks since February 2012."
(ii) "Foreign investors seem to have rediscovered India as the inflow of foreign capital into India’s stock market in March 2019 hit a high of $4.89 billion, the biggest foreign inflow into Indian stocks since February 2012."

Q5. 
A. Unapproved work, which appears to have led to the Meghalaya accident, cannot continue. 
B. Employment should be provided to those who are displaced in the Meghalaya accident. 



(i) Though---------- 

(ii) As if------------- 
(iii) Also ---------------
Only (i)
Only (ii)
Both (ii) and (iii)
None of the above
Only (iii)
Solution:
Option (e) is the correct choice here. The sentence formed by using the connector "Also-----" is:
"Unapproved work, which appears to have led to the Meghalaya accident, cannot continue also, employment should be provided to those who are displaced in the Meghalaya accident."

Directions (6-10): In each of the questions given below an incomplete sentence which must be filled/completed with one of the sentences/words given below i.e. one of the sentences/words can be fit into the given blanks. Choose the correct option and complete the given sentences. 



Q6. Official inquiries ---------------------------------- mines, including Chasnala, have shown serious shortcomings in safety management.

into flooding disasters at approved
into flooding disasters at approve
into flooding disasters at approving
into flooding disasters at approves
None of the above
Solution:
"into flooding disasters at approved" is the correct choice here and will make the sentence contextually and grammatically correct. Since the sentence is in past tense, we will use 'approved'.

Q7. A study on three big flooding accidents published in 2016 by the IIT-Indian School of Mines, Dhanbad, concluded that the official approach of fixing responsibility on human error was flawed, ------------------------------ root cause.
since it did not tried to identify the
since it did not try too identify the
since it did not try to identify the
since it did not trying to identify the
None of the above
Solution:
"since it did not try to identify the" is the correct choice here and will make the sentence contextually and grammatically correct. With 'did' we always use present tense, so it will be 'try' and 'to' takes the first form of the verb.

Q8. Laws seeking to regulate online activity, especially on social media, ------------------------------------- two fundamental rights: free speech and privacy.
will have too be tested against
will have to been tested against
will had to be tested against
will have to be tested against
None of the above
Solution:
"will have to be tested against" is the correct choice here and will make the sentence contextually and grammatically correct.

Q9. Statutory norms relating to data protection ------------------------------------ citizens from any breach of their informational privacy but attempts to regulate online content are seen with suspicion.
are seen as essential to protect
are seen as essential too protect
are seen as essential to protecting
are seen as essential to protected
None of the above
Solution:
"are seen as essential to protect" is the correct choice here and will make the sentence contextually and grammatically correct. 'To' takes the first form of verb, so we will use 'protect'.

Q10. While the exercise to regulate online content is necessary, -------------------------------- framing rules, a balance is struck between legitimate public interest and individual rights.
it’s is important that while
its is important that while
it is important that while
it is importance that while
None of the above
Solution:
"it is important that while" is the correct choice here and will make the sentence contextually and grammatically correct.

Directions (11-15): In each of the questions given below a phrase/idiom is given in BOLD and five options are given below it. You have to choose the option which best describes the meaning of the phrase/idiom. If none of the given options is your answer, select (e) i.e. ‘None of these’ as your answer choice. 



Q11. A bird in the hand is worth two in the bush

To catch a bird
What you have is worth more than what you might have later
What you have is not worth more than what you might have later
What you have can buy you a bird cage.
None of the above
Solution:
A bird in the hand is worth two in the bush: What you have is worth more than what you might have later.

Q12. A snowball effect
Events have momentum and build upon each other
Events never build upon each other
To play with friends in snow
To make a snowman
None of the above
Solution:
A snowball effect: Events have momentum and build upon each other.

Q13. The pot calling the kettle black
To pour tea from a black kettle
To make tea
Someone criticizing someone else he is just as bad
Someone appreciating someone else’s beauty
None of the above
Solution:
The pot calling the kettle black: Someone criticizing someone else he is just as bad.

Q14. Shape up or ship out
Work less or less
Work better or leave
Buy a ship or leave
To learn how to row a boat
None of the above
Solution:
Shape up or ship out: Work better or leave.

Q15. To buy a pig in the poke
To buy something after full inspection
That a buyer bought a pig
That a buyer purchased something without inspecting it first
To steal your neighbour’s belongings
None of the above
Solution:
To buy a pig in the poke: That a buyer purchased something without inspecting it first.

               




You may also like to Read:
         
  

Print Friendly and PDF



No comments