LIC AAO 2019 Current Affairs Questions | 15th May

LIC-AAO-Exam-Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions for LIC AAO 2019

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.


Q1. One of the most prestigious international events from the world of cinema, the Cannes Film Festival has begun recently in which of the following country?
Russia
USA
France
UAE
China
Solution:
One of the most prestigious international events from the world of cinema, the Cannes Film Festival has begun in France. Information and Broadcasting Secretary Amit Khare is leading the Indian delegation at Cannes and will inaugurate India Pavilion.

Q2. CEAT Cricket Rating (CCR) Awards 2019 were announced in Mumbai. Name the player who bagged International Cricketer of the Year award.
David Warner
Virat Kohli
MS Dhoni
Rohit Sharma
Shikhar Dhawan
Solution:
CEAT Cricket Rating (CCR) Awards 2019 were announced in Mumbai. India captain Virat Kohli bagged the International Cricketer and Batsman of the Year award during the CCR International awards. Pacer Jasprit Bumrah was adjudged as International Bowler of the Year. Lifetime Achievement Award was given to Mohinder Amarnath.

Q3. Doordarshan has launched an online souvenir store for its viewers on __________ so that one can easily access it.
Netflix
Hotstar
Viu
Amazon India
Flipkart
Solution:
Doordarshan has launched an online souvenir store for its viewers on Amazon India so that one can easily access it. A. Surya Prakash Chairman, Prasar Bharati launched DD souvenir store on Amazon India. Doordarshan is India’s first broadcaster which has started Souvenir store.

Q4. In a first, the National Bank for Agriculture and Rural Development has recently announced ___________ venture capital fund for equity investments in agriculture and rural-focused startups.
Rs 700-crore
Rs 800-crore
Rs 850-crore
Rs 900-crore
Rs 950-crore
Solution:
The National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) announced Rs 700-crore venture capital fund for equity investments in agriculture and rural-focused startups. NABARD has been contributing to other funds till now and this is the first time that the rural development bank has launched a fund of its own. The fund has been launched by Nabventures, a subsidiary of NABARD, and has a proposed corpus of Rs 500 crore with an option to retain over-subscription of Rs 200 crore, called as the greenshoe option.

Q5. India’s Rahil Gangjee finished tied 39th position at the Asia-Pacific Diamond Cup held in Japan. Rahil Gangjee is related with which of the following sport?
Table Tennis
Golf
Lawn Tennis
Badminton
Football
Solution:
India’s Rahil Gangjee finished tied 39th while Viraj Madappa ended tied 53rd at the Asia-Pacific Diamond Cup held in Japan. Japan’s Yosuke Asaji won the Asia-Pacific Diamond Cup 2019 at the Sobu Country Club.

Q6. Vice President Venkaiah Naidu undertook an official visit to Vietnam, recently. Who among the following is Vice President of Vietnam?
Nguyen Phu Trong
Nguyen Xuan Phuc
Dang Thi Ngoc Thinh
Ho Chi Minh
Dinh La Thang
Solution:
Vice President Venkaiah Naidu undertook an official visit to Vietnam at the invitation extended by Dang Thi Ngoc Thinh, Vice President of Vietnam. Vice President of Vietnam is Dang Thi Ngoc Thinh.

Q7. Name the Lender that has announced the launch of a co-branded multi-currency card with online travel booking portal Goibibo.
IDBI Bank
HDFC Bank
Axis Bank
ICICI Bank
Karnataka Bank
Solution:
ICICI Bank announced the launch of a co-branded multi-currency card with online travel booking portal Goibibo. The card also includes benefits of up to Rs20,000, including gift vouchers of Rs15,000 from Goibibo.

Q8. The Reserve Bank of India has imposed a monetary penalty of Rs1 crore on which of the following bank recently for its failure to fully automate the non-performing asset (NPA) identification process?
Karnataka Bank
Uttarakhand Cooperative Bank
IDBI Bank
Oriental Bank of Commerce
Nainital Bank
Solution:
The Reserve Bank of India (RBI) has imposed a monetary penalty of Rs1 crore on Nainital Bank for its failure to fully automate the non-performing asset (NPA) identification process, despite specific directions issued in this regard.

Q9. Name the player who won the Asia-Pacific Diamond Cup, held in Japan.
Yosuke Asaji
Masashi Ozaki
Isao Aoki
Ryo Ishikawa
Shingo Katayama
Solution:
India’s Rahil Gangjee finished tied 39th while Viraj Madappa ended tied 53rd at the Asia-Pacific Diamond Cup held in Japan. Japan’s Yosuke Asaji won the Asia-Pacific Diamond Cup 2019 at the Sobu Country Club.

Q10. NABARD was established in __________.
1965
1978
1952
1982
1994
Solution:
NABARD Chairman- Harsh Kumar Bhanwala, Headquarters- Mumbai, Established on- 12 July 1982.

Q11. LIC Mutual Fund appointed ________ as the company’s Chief Executive Officer (CEO).
Hemant Bhargava
M R Kumar
Dinesh Pangtey
B Venugopal
T.C. Suseel Kumar
Solution:
LIC Mutual Fund appointed Dinesh Pangtey as the company’s Chief Executive Officer (CEO). Pangtey was Director and CEO at LIC Group’s private equity division LIC HFL AMC.

Q12. India successfully conducted the flight test of High-speed Expendable Aerial Target (HEAT). It has been named as __________.
Yuddha
Abhyas
Shashakt
Abhedya
Achal
Solution:
India successfully conducted the flight test of ABHYAS – High-speed Expendable Aerial Target (HEAT) from a test range in Odisha.

Q13. Name the IPS officer who has been awarded the 2019 McCain Institute Award for Courage and Leadership.
Chhaya Sharma
Kusheela Devi
Simran Kaur
Kaushala Devi
Hemlata Gupta
Solution:
IPS officer Chhaya Sharma, who led the investigation team of the infamous Nirbhaya gang-rape and murder case, has been awarded the 2019 McCain Institute Award for Courage and Leadership

Q14. Name the Mumbai municipal commissioner who has been appointed as Maharashtra’s new chief secretary.
Vishwanath Mahadeshwar
Hemangi Worlikar
Ajoy Mehta
Tapan Kelkar
Mohinder Singh
Solution:
Mumbai municipal commissioner Ajoy Mehta has been appointed as Maharashtra’s new chief secretary. Ajoy Mehta succeeds UPS Madan who has been named as the special advisor to Maharashtra Chief Minister Devendra Fadnavis.

Q15. What is the currency of Vietnam?
Vietnamese dollar
Vietnamese dinar
Vietnamese baht
Vietnamese rand
Vietnamese dong
Solution:
Vietnam Capital: Hanoi, Currency: Vietnamese dong, Vice President: Dang Thi Ngoc Thinh.

               




You may also like to Read:

Print Friendly and PDF

No comments