LIC AAO 2019 Current Affairs Questions | 25th May

LIC-AAO-Exam-Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions for LIC AAO 2019

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.



Q1. In Andhra Pradesh, YSR Congress Chief __________________________ will be sworn in as chief minister of Andhra Pradesh on 30th of May at Vijayawada.
N Chandrababu Naidu
KT Rama Rao
Nara Lokesh
Jagan Mohan Reddy
YS Rajasekhara Reddy
Solution:
In Andhra Pradesh, YSR Congress Chief Jagan Mohan Reddy will be sworn in as chief minister of Andhra Pradesh on 30th of May at Vijayawada. Mr Jagan Mohan Reddy has announced this following his party achieving inching towards a landslide victory in the legislative elections for Andhra Pradesh Legislative assembly. Once sworn in, he will replace N Chandrababu Naidu has resigned as Andhra Pradesh CM.

Q2. The Centre has cleared four names recommended by the Supreme Court Collegium for elevation as judges of the apex court. Who is not recommended among the following judges?
Justice Navaniti Prasad Singh
Justice B R Gavai
Justice Surya Kant
Justice A S Bopanna
Justice Aniruddha Bose
Solution:
The Centre has cleared four names recommended by the Supreme Court Collegium for elevation as judges of the apex court. The four appointed judges are Justice Aniruddha Bose, Justice A S Bopanna, Justice B R Gavai and Justice Surya Kant. Law Ministry has issued the notification after President Ram Nath Kovind signed their warrants of appointment. Supreme Court will reach its full sanctioned strength of 31 judges after the appointment of four new judges. As of now, the apex court is functioning with 27 judges including the Chief Justice.

Q3. After the Reserve Bank of India released a draft framework for setting up a regulatory sandbox (RS) for fintech players in the counter, the market and insurance regulators ____________________ have also launched similar initiatives.
SIDBI and SEBI
SBI and TRAI
RBI and SIDBI
TRAI and NABARD
SEBI and IRDAI
Solution:
After the Reserve Bank of India released a draft framework for setting up a regulatory sandbox (RS) for fintech players in the counter, the market and insurance regulators SEBI and IRDAI have also launched similar initiatives.

Q4. Who has took the oath of office as the president of Ukraine and immediately announced that he is dissolving the Verkhovna Rada, the country’s parliament?
Aleksandr Zakharchenko
Yelena Zelenskaya
Volodymyr Zelensky
Yulia Tymoshenko
Petro Poroshenko
Solution:
Volodymyr Zelenskiy took the oath of office as the president of Ukraine and immediately announced that he is dissolving the Verkhovna Rada, the country’s parliament. In his inaugural speech, Zelenskiy called for the dismissal of several top security officials. He has replaced Petro Poroshenko.

Q5. As per the Organisation for Economic Co-operation and Development’s (OECD) Economic Outlook, India’s economic growth will regain strength and approach _______________ by 2020 buoyed by rural consumption and subdued inflation.
7.00%
7.25%
7.50%
6.50%
7.75%
Solution:
As per the Organisation for Economic Co-operation and Development’s (OECD) Economic Outlook, India’s economic growth will regain strength and approach 7.5% by 2020 buoyed by rural consumption and subdued inflation. As per the report, Gross domestic product (GDP) growth in India is projected to strengthen to close to 7.25% in FY19.

Q6. Multilateral funding agency Asian Development Bank (ADB) has announced that it has signed an agreement to provide USD 750 million equivalent in Indian rupee long-term financing to electrify railway tracks in-
Thailand
Russia
Japan
China
India
Solution:
Multilateral funding agency Asian Development Bank (ADB) has announced that it has signed an agreement to provide USD 750 million equivalent in Indian rupee long-term financing to electrify railway tracks in India. It is the largest single non-sovereign loan ever committed by ADB to Indian Railway Finance Corporation (IRFC) to fund the railways track electrification project.

Q7. External Affairs Minister Sushma Swaraj represented India in the meeting of Council of Foreign Ministers (CFM) of Shanghai Cooperation Organisation to be held in-
Dushanbe
Bishkek
Tashkent
Ashgabat
Beijing
Solution:
External Affairs Minister Sushma Swaraj represented India in the meeting of Council of Foreign Ministers (CFM) of Shanghai Cooperation Organisation to be held in Bishkek, Kyrgyz Republic. During the meet, she discussed several pressing issues including the threat of terrorism are expected to be discussed. Pakistan Foreign Minister Shah Mehmood Qureshi also attended the meeting.

Q8. The Department of Biotechnology (DBT) under ____________________________ and Department of Atomic Energy (DAE), under Prime Minister of India, has signed an MoU for supporting joint collaborative research programmes in the area of Cancer.
Ministry of Rural Development
Ministry of Health and Family Welfare
Ministry of Agriculture & Farmers' Welfare
Ministry of Science and Technology
Ministry of Commerce and Industry
Solution:
The Department of Biotechnology (DBT) under Ministry of Science and Technology and Department of Atomic Energy (DAE), under Prime Minister of India, has signed an MoU for supporting joint collaborative research programmes in the area of Cancer. The DAE was represented by its Tata Memorial Centre, which also functions as coordinating centre on behalf of The National Cancer Grid of India.

Q9. _________________ Prime Minister Theresa May announces resignation from her post.
Russian
German
British
American
None of the given options is true
Solution:
British Prime Minister Theresa May announces resignation from her post. She will resign on 7 June. Her announcement triggers the start of a contest to replace her as Conservative leader and Prime Minister.

Q10. The Reserve Bank of India has announced that it will allow large modern currency chests to increase the service charges on cash deposited by non-chest bank branches from the existing rate of Rs5 per packet of 100 pieces to a higher rate subject to a maximum of ________________ per packet.
Rs. 8
Rs. 7
Rs. 9
Rs. 10
Rs. 6
Solution:
The Reserve Bank of India has announced that it will allow large modern currency chests to increase the service charges on cash deposited by non-chest bank branches from the existing rate of Rs5 per packet of 100 pieces to a higher rate subject to a maximum of Rs8 per packet. For this, only a currency chest (CC) that fulfils the minimum standards will be eligible to be classified as a large modern CC. The increased rates can be charged only after such classification by the issue office concerned.

               

हिंदी में पढ़े




You may also like to Read:

Print Friendly and PDF


No comments