LIC AAO 2019 Current Affairs Questions | 19th May

LIC-AAO-Exam-Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions for LIC AAO 2019

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.

Q1. Veteran _______________________ actor Rallapalli Venkata Narasimha Rao passed away in Hyderabad following a cardiac arrest. 
(a) Tamil
(b) Kannada
(c) Malayalam
(d) Telugu
(e) Marathi

S1. Ans.(d)
Sol. Veteran Telugu actor Rallapalli Venkata Narasimha Rao passed away in Hyderabad following a cardiac arrest. He was 74. He had also worked as a staff artist in the Ministry of Information and Broadcasting.

Q2. How much amount is on offer in the upcoming ICC men’s cricket World Cup 2019 for the winner? 
(a) four million US Dollars
(b) Five million US Dollars
(c) One million US Dollars
(d) ten million US Dollars
(e) Twenty million US Dollars


S2. Ans.(a)
Sol. Ten million US Dollars or a little more than 70 crore rupees are on offer in the upcoming ICC men’s cricket World Cup 2019. The 46-day tournament will be played across 11 venues in the United Kingdom from 30th of May. Besides a trophy, the World Cup winner will earn a cash award of 4 million US dollars (about 28 crore rupees) which is the highest prize money on offer in the history of the tournament. The runners-up take home 2 million US Dollars or about 14 crore rupees.

Q3. The Indian Coast Guard ship (ICGS) _______________ was decommissioned at Visakhapatnam, Andhra Pradesh. 
(a) Naagav
(b) Viraat
(c) Dhanush
(d) Trishul
(e) Vigraha

S3. Ans.(e)
Sol. The Indian Coast Guard ship (ICGS) Vigraha was decommissioned at Visakhapatnam, Andhra Pradesh. It is a frontline offshore patrol vessel (OPV). It was commissioned into service on April 12, 1990. It has played an instrumental role in protecting the east coast of India for 29 years of service from 1990 to 2019.

Q4. In which city, the 11th Joint Consular Committee meeting between India and Iran took place?
(a) Kolkata
(b) Tehran
(c) New Delhi
(d) Isfahan
(e) Chennai

S4. Ans.(c)
Sol. The 11th Joint Consular Committee Meeting between India and Iran took place in New Delhi. Mr. Amit Narang, Joint Secretary (CPV) led the Indian side, while the Iran delegation was led by H.E. Mr. Ali Asghar Mohammadi, Director General for Consular Affairs, Ministry of Foreign Affairs of Iran.

Q5. The ______________ round of Foreign Office Consultations between India and Botswana was held in New Delhi. 
(a) second
(b) third
(c) fifth
(d) fourth
(e) sixth

S5. Ans.(b)
Sol. The third round of Foreign Office Consultations between India and Botswana was held in New Delhi. The Indian side was led by Joint Secretary, East and Southern Africa in the Ministry of External Affairs Dr. Neena Malhotra. The Botswana side was headed by Deputy Permanent Secretary in the Ministry of International Affairs and Cooperation of Botswana Government, Tapiwa Mongwa.

Q6. The Geological Survey of India (GSI) in its report revealed that about 35% of India’s total Graphite reserves are found in-?
(a) Himachal Pradesh
(b) Sikkim
(c) Arunachal Pradesh
(d) Uttarakhand
(e) Maharashtra

S6. Ans.(c)
Sol. The Geological Survey of India (GSI) in its report revealed that about 35 % of India’s total Graphite reserves are found in Arunachal Pradesh. This is the highest found in the country. GSI has been suggested to move the survey and drilling activities towards the India-China border considering that China is reportedly undertaking huge mining activities in Tibet.

Q7. In which country, the ICC men’s cricket World Cup 2019 will be played across 11 venues?
(a) South Africa
(b) India
(c) Australia 
(d) West Indies
(e) United Kingdom

S7. Ans.(e)
Sol. Ten million US Dollars or a little more than 70 crore rupees are on offer in the upcoming ICC men’s cricket World Cup 2019. The 46-day tournament will be played across 11 venues in the United Kingdom from 30th of May.

Q8. UNDRR has conferred Sasakawa Award 2019 for Disaster Risk Reduction to ______________________ Additional Principal Secretary to Prime Minister of India.
(a) Pramod Kumar Mishra
(b) Ajit Doval
(c) Nripendra Misra
(d) Pradeep Kumar Sinha
(e) Subrahmanyam Jaishankar

S8. Ans.(a)
Sol. United Nations Office for Disaster Risk Reduction (UNDRR) conferred Sasakawa Award 2019 for Disaster Risk Reduction to Dr. Pramod Kumar Mishra, Additional Principal Secretary to Prime Minister of India.

Q9. The Indian Navy has successfully test-fired an MRSAM achieving a significant milestone to enhance its anti-air warfare capability. What is the full form of MRSAM?
(a) Medium Range Satellite to Air Missile 
(b) Medium Range Surface to Agency Missile 
(c) Medium Range Surface to Air Management
(d) Medium Range Surface to Air Missile
(e) Medium Ranking Surface to Air Missile

S9. Ans.(d)
Sol. The Indian Navy has successfully test-fired a Medium Range Surface to Air Missile (MRSAM), achieving a significant milestone to enhance its anti-air warfare capability. The test-firing of the missile was undertaken on the western seaboard by Indian naval ships Kochi and Chennai.

Q10. The United Nations Office for Disaster Risk Reduction (UNDRR) was created in December 1999 to ensure the implementation of the International Strategy for Disaster Reduction. Where is the headquarters of UNDRR?
(a) Paris
(b) Geneva
(c) New York
(d) Vienna
(e) London

S10. Ans.(b)
Sol. The United Nations Office for Disaster Risk Reduction was created in December 1999 to ensure the implementation of the International Strategy for Disaster Reduction. The headquarters of UNDRR is in Geneva, Switzerland.




You may also like to Read:

Print Friendly and PDF


No comments