LIC AAO 2019 Current Affairs Questions | 28th May

LIC-AAO-Exam-Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions for LIC AAO 2019

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.


Q1. Name the person, who got the red carpet treatment at Japan’s Imperial Palace where he made history, becoming the first world leader to meet with the new emperor of Japan Naruhito?
Angela Merkel
Dmitry Medvedev
Vladimir Putin
Narendra Modi
Donald Trump
Solution:
US President Donald Trump got the red carpet treatment at Japan’s Imperial Palace where he made history, becoming the first world leader to meet with the new emperor of Japan Naruhito.

Q2. Which of the following country has won the badminton world mixed-team championship, Sudirman Cup 2019?
Russia
China
Japan
India
Thailand
Solution:
China won the badminton world mixed-team championship, Sudirman Cup 2019 in Nanning, China. They beat Japan in men’s doubles, women’s singles and men’s singles to clinch the title for the 11th time.

Q3. The nation pays homage to first Prime Minister Pandit Jawaharlal Nehru on his _____________ death anniversary on 27th May 2019.
56th
54th
57th
55th
53rd
Solution:
The nation pays homage to first Prime Minister Pandit Jawaharlal Nehru on his 55th death anniversary on 27th May 2019. Jawaharlal Nehru was the first Prime Minister of India. Jawaharlal Nehru emerged as an eminent leader of the Indian independence movement under the tutelage of Mahatma Gandhi.

Q4. Who was sworn in for a five-year term as South Africa’s president after being elected unopposed by Parliament following the sixth general elections?
Cyril Ramaphosa
Julius Malema
Ace Magashule
Jacob Zuma
Thabo Mbeki
Solution:
Cyril Ramaphosa, the head of the African National Congress, was sworn in for a five-year term as South Africa’s president after being elected unopposed by Parliament following the sixth general elections.

Q5. In a report submitted to the oil ministry, a high-level committee (HLC) of companies has recommended strategies to reduce import dependency. The committee was formed to discuss research-related synergies and tax issues for state-run oil companies. Who is the present Minister of Petroleum & Natural Gas and Skill Development & Entrepreneurship?
Nirmala Sitharaman
Piyush Goyal
Dharmendra Pradhan
Jagat Prakash Nadda
Suresh Prabhu
Solution:
In a report submitted to the oil ministry, a high-level committee (HLC) of companies has recommended strategies to reduce import dependency. The committee was formed to discuss research-related synergies and tax issues for state-run oil companies. The committee consisted of Anil Kakodkar (scientist) and Sidharth Pradhan, an expert on financial and tax issues. “They also looked into mergers, acquisitions and consolidation of oil and gas public sector undertakings (PSUs) and the joint ventures”. During 2018, India consumed 204.92 MMT petroleum products and 58.64 billion cubic meters (BCM) natural gas, whereas the domestic production of crude oil and natural gas has almost stagnated. Dharmendra Debendra Pradhan is a BJP leader and currently the Minister of Petroleum & Natural Gas and Skill Development & Entrepreneurship in the NDA Government.

Q6. ________________________ unveiled the calendar for the “Artemis” program that will return astronauts to the Moon for the first time in half a century, including eight scheduled launches and a mini-station in lunar orbit by 2024.
NASA
ISRO
JAXA
European Space Agency
SpaceX
Solution:
NASA unveiled the calendar for the “Artemis” program that will return astronauts to the Moon for the first time in half a century, including eight scheduled launches and a mini-station in lunar orbit by 2024. The original lunar missions were named for Apollo – Artemis was his twin sister in Greek mythology, and the goddess of hunting, wilderness, and the Moon.

Q7. ___________________ navy has launched extra vigil on its northern seas in wake of media reports that some terrorist elements may have left the country to land on Indian shores recently.
American
Sri Lankan
Chinese
Indian
German
Solution:
Sri Lankan navy has launched extra vigil on its northern seas in wake of media reports that some terrorist elements may have left the country to land on Indian shores. Earlier, several media outlets reported that a group of 15 suspected Islamic State terrorists were fleeing Sri Lanka towards the Kerala Coast. Coastal security has been beefed up across the Kerala coast in wake of reports.

Q8. Who has been took oath as the Chief Minister of Sikkim recently?
PK Chamling
Biplab Kumar Deb
PS Golay
Neiphiu Rio
Prem Das Rai
Solution:
Sikkim Krantikari Morcha (SKM) president Prem Singh Tamang, popularly known as PS Golay took oath as the Chief Minister of Sikkim. He was administered the oath by Governor Ganga Prasad at Paljor Stadium in Gangtok. Mr. Golay is not a member of the State Assembly at present as he did not contest the polls. The 51-year-old party chief when he was taking the oath in the Nepali language.

Q9. Which company is planning to launch its own cryptocurrency in early 2020, allowing users to make digital payments in a dozen countries?
Gmail
Twitter
Yahoo
Facebook
Google
Solution:
Facebook is planning to launch its own cryptocurrency in early 2020, allowing users to make digital payments in a dozen countries. The currency, dubbed GlobalCoin, would enable Facebook’s 2.4 billion monthly users to change dollars and other international currencies into its digital coins. The coins could then be used to buy things on the internet and in shops and other outlets or to transfer money without needing a bank account.

Q10. Prime Minister Narendra Modi will be administered the oath of office for his _________________ term along with his new council of ministers on 30th May.
fifth
first
third
fourth
second
Solution:
Prime Minister Narendra Modi will be administered the oath of office for his second term along with his new council of ministers on 30th May. President Ram Nath Kovind will administer the oath of office and secrecy to the prime minister and other members of the Union Council of Ministers at a ceremony in Rashtrapati Bhavan.

Q11. Who has grabbed a gold, winning the women’s 10m Air Rifle competition after a closely-fought contest in International Shooting Sport Federation (ISSF) World Cup Rifle and Pistol tournament in Munich, Germany?
Jitu Rai
Apurvi Chandela
Mehuli Ghosh
Heena Sidhu
Manu Bhaker
Solution:
Indians had a good day at the year’s third International Shooting Sport Federation (ISSF) World Cup Rifle and Pistol tournament in Munich, Germany. Apurvi Chandela grabbed a gold, winning the women’s 10m Air Rifle competition after a closely-fought contest. She shot a score of 251 in the final to outshine Wang Luyao of China, who shot 250.8.

Q12. Bollywood’s most famous stunt and action choreographer, _______________ passes away in Mumbai recently.
Sunil Dutt
Prem Chopra
Shomu Mukherjee
Goga Kapoor
Veeru Devgn
Solution:
Bollywood’s most famous stunt and action choreographer, Veeru Devgn passes away in Mumbai. Born in Amritsar, Devgan was behind the fight and action scenes for over 80 Hindi films including ‘Phool Aur Kaante’ (1991), ‘Mr. India’ (1987), and ‘Himmatwala’ (1983) among various others.

Q13. Who has won the Monaco Grand Prix to extend his championship lead over Mercedes teammate Valtteri Bottas?
Lewis Hamilton
Kimi Raikkonen
Sebastian Vettel
Daniel Ricciardo
Nico Rosberg
Solution:
Lewis Hamilton won the Monaco Grand Prix to extend his championship lead over Mercedes teammate Valtteri Bottas. Hamilton struggled with grip in the latter stages and was under constant pressure from Red Bull’s Max Verstappen.

Q14. Over 25 state governments may have to pay environment compensation of Rs ________________ crore each for not submitting their respective action plans on systematic disposal of plastic waste to the Central Pollution Control Board (CPCB) as the April 30 deadline set by the National Green Tribunal (NGT) has passed by.
two
four
three
one
five
Solution:
Over 25 state governments may have to pay environment compensation of Rs one crore each for not submitting their respective action plans on systematic disposal of plastic waste to the Central Pollution Control Board (CPCB) as the April 30 deadline set by the National Green Tribunal (NGT) has passed by. The states had to submit action plans by April 30 to the CPCB, failing which they would have to pay the pollution body a compensation at the rate of Rs one crore per month, as per the National Green Tribunal (NGT) order.

Q15. PK Chamling government was ousted by the Sikkim Krantikari Morcha (SKM) after over _____________ years in Sikkim.
25
30
24
20
15
Solution:
The PK Chamling government was ousted by the SKM after over 24 years in Sikkim.

               




You may also like to Read:
Print Friendly and PDF

No comments