LIC AAO 2019 Current Affairs Questions | 29th May

LIC-AAO-Exam-Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions for LIC AAO 2019

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.


Q1. Which country has been elected to the Executive Board of the first UN-Habitat Assembly recently?
USA
India
Russia
Germany
China
Solution:
India has been elected to the Executive Board of the first UN-Habitat Assembly, announced by Ministry of Housing and Urban Affairs. India has been elected to the Executive Board of the first UN-Habitat Assembly at the Plenary Session of the Assembly being held in Nairobi. The first session of the UN-Habitat Assembly started on May 27th at the headquarters of UN-Habitat in Nairobi and will go on till May 31st. The special theme for the UN-Habitat Assembly is “Innovation for Better Quality of Life in Cities and Communities”.

Q2. Which Parliament has removed Chancellor Sebastian Kurz from office as he lost the no confidence in a special Parliamentary session?
Canadian
African
American
German
Austrian
Solution:
Austrian Parliament has removed Chancellor Sebastian Kurz from office as he lost the no confidence in a special Parliamentary session. His previous coalition ally, the far-right Freedom Party (FPO) and the opposition Social Democrats (SPO) backed the no-confidence motions.

Q3. The government has constituted the Unlawful Activities (Prevention) Tribunal to adjudicate whether or not there is sufficient cause for declaring the LTTE as an unlawful association. What is the full form of LTTE?
Labour Tigers of Tamil Eelam
Liberation Tigers of Telugu Eelam
Liberation Tigers of Tamil Eelam
Liberation Treaty of Tamil Enemy
Liberation Transit of Tamil Eelam
Solution:
The government has constituted the Unlawful Activities (Prevention) Tribunal to adjudicate whether or not there is sufficient cause for declaring the Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE) as an unlawful association. The Tribunal is comprised of sitting Judge of Delhi High Court Justice Sangita Dhingra Sehgal.

Q4. Swatantryaveer Vinayak Damodar Savarkar’s birth anniversary is being celebrated on 28th May. Savarkar born on 28th May in-
1883
1871
1899
1860
1867
Solution:
Swatantryaveer Vinayak Damodar Savarkar’s birth anniversary is being celebrated on 28th May. Born on 28th May in 1883 near Nasik in Maharashtra, Savarkar was popularly called Veer Savarkar.

Q5. Who will be sworn-in as the Chief Minister of Arunachal Pradesh for the second time?
Dorjee Khandu
Sarbananda Sonowal
Kalikho Pul
Pema Khandu
Nabam Tuki
Solution:
Pema Khandu will be sworn-in as the Chief Minister of Arunachal Pradesh for the second time on 29th May. After having a landslide victory in the Assembly elections with 41 seats in the 60-seat house, the BJP held it’s Legislature Party Meeting in Itanagar.

Q6. Two women IAF officers from _________________ were part of the country’s first all-women crew to fly a medium-lift helicopter Mi-17 V5.
West Bengal
Tamil Nadu
Kerala
Odisha
Punjab
Solution:
Two women IAF officers from Punjab were part of the country’s first all-women crew to fly a medium-lift helicopter Mi-17 V5. Flight Lieutenant Parul Bhardwaj (Captain), Flying Officer Aman Nidhi (co-pilot) and Flight Lieutenant Hina Jaiswal (Flight Engineer) flew the chopper, which took off from a forward air base in South Western air command.

Q7. Which Bank has announced that it has launched ‘Bank on Wheels’ facility in 14 of its lead districts in Tamil Nadu and Kerala, besides Vijayawada?
Indian Bank
Bank of India
Canara Bank
Indian Overseas Bank
State Bank of India
Solution:
Indian Overseas Bank (IOB) has announced that it has launched ‘Bank on Wheels’ facility in 14 of its lead districts in Tamil Nadu and Kerala, besides Vijayawada. The mobile van facility will enable the public, especially senior citizens, conveniently get door-step banking facility available at identified locations of the lead districts.

Q8. The DRDO successfully test-fired the new version of the _________________ surface-to-air defence missile system with a new indigenously-developed seeker in Balasore off the Odisha coast.
Nag
Prithvi
Akash
Trishul
Agni
Solution:
The DRDO successfully test-fired the new version of the Akash surface-to-air defence missile system with a new indigenously-developed seeker in Balasore off the Odisha coast. The medium range multi-target engagement capable missile was developed as part of the Integrated Guided-Missile Development Programme (IGMDP) other than Nag, Agni, Trishul, and Prithvi missiles. The supersonic missile has a range of around 25km and up to the altitude of 18,000 meters.

Q9. Which country has launched a nuclear-powered icebreaker, part of an ambitious programme to renew and expand its fleet of the vessels in order to improve its ability to tap the Arctic’s commercial potential recently?
Germany
Russia
India
Japan
China
Solution:
Russia launched a nuclear-powered icebreaker, part of an ambitious programme to renew and expand its fleet of the vessels in order to improve its ability to tap the Arctic’s commercial potential. The ship, dubbed the Ural and which was floated out from a dockyard in St Petersburg, is one of a trio that when completed will be the largest and most powerful icebreakers in the world.

Q10. Who is present MD & CEO of Indian Overseas Bank?
R Subramaniakumar
Usha Ananthasubramanian
Sandeep Bakhshi
Chandra Shekhar Ghosh
Aditya Puri
Solution:
R Subramaniakumar is Chief Executive Officer, MD & Executive Director at Indian Overseas Bank.

Q11. UN Secretary, General Antonio Guterres, has appointed Indian Army officer, Lieutenant General _________________________, as the new Force Commander of the United Nations Mission in South Sudan (UNMISS).
Sanjiv Puri
Shailesh Tinaikar
Jagan Mohan Reddy
AK Dhingra
Dinesh Pangtey
Solution:
UN Secretary, General Antonio Guterres, has appointed Indian Army officer, Lieutenant General Shailesh Tinaikar, as the new Force Commander of the United Nations Mission in South Sudan (UNMISS).

Q12. Leaders of the Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation (BIMSTEC) have been invited for PM Modi’s swearing-in ceremony to be held on 30th May. Which of the country is not the part of BIMSTEC?
Bangladesh
Bhutan
Sri Lanka
Thailand
China
Solution:
Leaders of the Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation (BIMSTEC) have been invited for PM Modi’s swearing-in ceremony to be held on 30th May. However, Bangladesh premier Sheikh Hasina will not attend the event due to her prior commitments. Myanmar State Councillor Aung Saan Suu Kyi’s presence is also uncertain as she is travelling overseas. Kyrgyzstan, the current chair of the Shanghai Cooperation Organisation (SCO), too, has been invited for the event. Apart from India, BIMSTEC comprises Bangladesh, Nepal, Bhutan, Sri Lanka, Thailand and Myanmar. Indian-origin Mauritius PM Pravind Jugnauth, who visited India for Pravasi Bhartiya Divas in January, has also been invited for the May 30 event.

Q13. The Archaeological Survey of India has included that heritage town of Orchha in a tentative list of UNESCO world heritage sites. Orchha town in _______________________ has a plethora of historical sites with the Bundela dynasty architectural style.
Arunachal Pradesh
Himachal Pradesh
Madhya Pradesh
Andhra Pradesh
Uttar Pradesh
Solution:
Orchha town in Madhya Pradesh has a plethora of historical sites with the Bundela dynasty architectural style. The Archaeological Survey of India has included that heritage town of Orchha in a tentative list of UNESCO world heritage sites. It was included in the proposal sent by the ASI to the UN body in April 2019.

Q14. The former ______________________ president Mohamed Nasheed has been nominated as the country’s parliamentary speaker.
Maldives
Singapore
Thailand
Russia
Iraq
Solution:
The former Maldives president Mohamed Nasheed has been nominated as the country’s parliamentary speaker. Nasheed was unanimously chosen to head the People’s Majlis, or the parliament, by his Maldivian Democratic Party (MDP) which won a near three-quarter majority in the 87-member assembly in April.

Q15. The United Nations is an intergovernmental organization tasked with maintaining international peace and security, developing friendly relations among nations, achieving international co-operation, and being a centre for harmonizing the actions of nations. United Nations based in-
Geneva
Paris
Vienna
New York
London
Solution:
The United Nations is an intergovernmental organization tasked with maintaining international peace and security, developing friendly relations among nations, achieving international co-operation, and being a centre for harmonizing the actions of nations. Headquarters of United Nations is in New York, USA.

               

Attempt This in Hindi


You may also like to Read:

Print Friendly and PDF

No comments