LIC AAO 2019 Current Affairs Questions | 30th May

LIC-AAO-Exam-Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions for LIC AAO 2019

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.
                                                           ATTEMPT IN HINDI


Q1. RBI has extended timings for customer transactions in the Real Time Gross Settlement (RTGS) system to __________ pm from 4:30 pm.
5:00 pm
5:30 pm
6:00 pm
6:30 pm
7:00 pm
Solution:
RBI has extended timings for customer transactions in the Real Time Gross Settlement (RTGS) system to 6:00 pm from 4:30 pm. The new time window for RTGS will come into effect from 01st June 2019.

Q2. Who has been sworn in as Australia’s Prime Minister, 11 days after retaining the position in the country’s general election?
Scott Morrison
Bill Shorten
Malcolm Turnbull
Peter Dutton
Julie Bishop
Solution:
Scott Morrison has been sworn in as Australia’s Prime Minister, 11 days after retaining the position in the country’s general election. Along with Deputy Prime Minister Michael McCormack, Morrison was sworn in by Queen Elizabeth’s official representative in Australia, Governor-General Sir Peter Cosgrove, in the capital, Canberra.

Q3. The National Small Industries Corporation Limited (NSIC) signed an MoU with Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) for the year 2019-20. The Corporation projects to increase Revenue from Operation by 22% from Rs. 2540 crore in the year 2018-19 to _____________ crore in the year 2019-20.
Rs 4,800
Rs 6,700
Rs 8,200
Rs 5,000
Rs 3,100
Solution:
The National Small Industries Corporation Limited (NSIC) signed an MoU with Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) for the year 2019-20. The MoU envisages provision of enhanced services by NSIC under its marketing, financial, technology, and other support services schemes for MSMEs in the country. The Corporation projects to increase Revenue from Operation by 22% from Rs. 2540 crore in the year 2018-19 to 3100 crore in the year 2019-20.

Q4. What is the minimum amount for the transaction to be eligible as an RTGS transfer?
Rs 1 lakh
Rs 2 lakh
Rs 4 lakh
Rs 5 lakh
Rs 8 lakh
Solution:
The minimum amount for the transaction to be eligible as an RTGS transfer is Rs 2 lakh.

Q5. The National Small Industries Corporation Limited (NSIC) Limited is established by the Government of India in-
1965
2000
1990
1955
2005
Solution:
NSIC Limited is established by the Government of India in 1955.

Q6. Which Bank has launched ‘SMESuvidha’ scheme to provide loans to the GST-registered MSMEs at affordable interest rates recently?
Allahabad Bank
United Bank of India
Bank of India
Corporation Bank
State Bank of India
Solution:
State-owned Corporation Bank has launched ‘SMESuvidha’ scheme to provide loans to the GST-registered MSMEs at affordable interest rates. The product is designed as a part of the lender’s efforts to improve service and provide the best products to the MSME sector. This is a unique product for GST-registered Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs).

Q7. Who has won 10m air pistol Gold beating his own world record in ISSF shooting World Cup?
Saurabh Chaudhary
Rahi Sarnobat
Apurvi Chandela
Heena Sidhu
Vinesh Phogat
Solution:
In ISSF shooting World Cup, in Munich Germany, India’s Saurabh Chaudhary has won 10m Air Pistol Gold beating his own World Record. The 17-year old Chaudhary scored 246.3 bettering his previous best of 245 points that was set in New Delhi World Cup Shooting in February this year. Chaudhury has already secured a berth for the Tokyo Olympics. This is India’s second Gold in the championship.

Q8. Which of the following country has signed a tripartite agreement with India and Japan for development of eastern terminal of Colombo port?
Pakistan
Singapore
Thailand
China
Sri Lanka
Solution:
Sri Lanka has signed a tripartite agreement with India and Japan for development of eastern terminal of Colombo port. The Memorandum of Cooperation (MoC) was signed in Colombo by Sri Lankan ports minister Sagala Ratnayake, Indian high commissioner to Sri Lanka Taranjit Singh Sandhu and a Japanese representative.

Q9. Where is the headquarters of Corporation Bank?
Hyderabad
Chennai
Mangaluru
Bengaluru
Manipal
Solution:
Headquarters of Corporation Bank is in Mangaluru.

Q10. Record _____________ women candidates have been elected to the Lok Sabha in the recently held general elections (17th Lok Sabha)?
73
78
71
67
65
Solution:
Record 78 women candidates have been elected to the Lok Sabha in the recently held general elections. According to the Election Commission, the number has grown from the previous 62 women who were elected to the 16th Lok Sabha in 2014.

Q11. Name the person, who took oath as the Chief Minister of Odisha for the fifth time after a decisive victory in the state elections that were held along with national elections?
Naveen Patnaik
Sarbananda Sonowal
Nitish Kumar
Pema Khandu
Prem Singh Tamang
Solution:
Naveen Patnaik took oath as the Chief Minister of Odisha for the fifth time after a decisive victory in the state elections that were held along with national elections. The 72-year-old is the longest-serving chief minister of the coastal state.

Q12. Which country has removed India from its currency monitoring list of major trading partners, citing certain developments and steps being taken by New Delhi addressing some of its major concerns?
France
USA
Germany
China
Russia
Solution:
The Trump administration removed India from its currency monitoring list of major trading partners, citing certain developments and steps being taken by New Delhi addressing some of its major concerns. Switzerland is the other nation that has been removed from the list. However, the list includes China, Japan, South Korea, Germany, Italy, Ireland, Singapore, Malaysia, and Vietnam among others.

Q13. Kerala’s fruits and vegetable exporters have heaved a sigh of relief following the lifting of the export ban by _____________ after the Nipah virus attack last year.
Iran
USA
Saudi Arabia
Russia
UK
Solution:
Kerala’s fruits and vegetable exporters have heaved a sigh of relief following the lifting of the export ban by Saudi Arabia after the Nipah virus attack last year. With the lifting of the embargo, he said Kozhikode airport was alone handling 20 tonnes of fruits and vegetables per day valued at $50,000 to various destinations in Saudi.

Q14. Name the Vice-Chancellor of Tamil Nadu Agricultural University, who has been conferred the lifetime recognition award by the Confederation of Horticulture Association of India?
Jokha Alharthi
Kapil Sharma
Shyam Saran
N Kumar
Dr PK Mishra
Solution:
N Kumar, Vice-Chancellor of Tamil Nadu Agricultural University has been conferred the lifetime recognition award by the Confederation of Horticulture Association of India. The award has been conferred for his outstanding contribution in the field of horticulture and academic leadership focussed on human resource development in agriculture.

Q15. India has moved up one place to rank ____________ most competitive economy in the world on the back of its robust economic growth, a large labour force and its huge market size
42nd
40th
44th
41st
43rd
Solution:
India has moved up one place to rank 43rd most competitive economy in the world on the back of its robust economic growth, a large labour force and its huge market size, while Singapore has toppled the US to grab the top position, a global study showed.

Q16. The ICC has launched the _____________ campaign on the eve of the men’s World Cup, bringing together 460 million people playing cricket globally to celebrate the magnificent diversity of cricket.
baiiio
pdiiio
wkiiio
criiio
bliiio
Solution:
The ICC has launched the criiio campaign on the eve of the men’s World Cup, bringing together 460 million people playing cricket globally to celebrate the magnificent diversity of cricket. The ICC asked the fans to join the social cricket tribe by sharing pictures and videos of where and how they play cricket across the world using the newly launched #criiio and visiting criiio.com.

Q17. Which company has appointed Suresh Kumar, an IIT Madras graduate and former Google executive, as chief technology officer and chief development officer recently?
Walmart
Facebook
Google
Yahoo
Gmail
Solution:
US-based retail chain Walmart has appointed Suresh Kumar, an IIT Madras graduate and former Google executive, as chief technology officer and chief development officer. The appointment comes at a time when Walmart is transforming its customer and associate experiences.

Q18. Which of the following country has topped in the 2019 edition of the IMD World Competitiveness Rankings?
Norway
Sweden
Denmark
USA
Singapore
Solution:
India has moved up one place to rank 43rd most competitive economy in the world on the back of its robust economic growth, a large labour force and its huge market size, while Singapore has toppled the US to grab the top position, a global study showed. Singapore has moved up to the top, from the third position last year, while the US has slipped to the third place in the 2019 edition of the IMD World Competitiveness Rankings.

Q19. Walmart Inc. is a multinational retail corporation that operates a chain of hypermarkets, discount department stores, and grocery stores. Walmart Inc. based in-
France
Germany
USA
Russia
UK
Solution:
Walmart Inc. is an American multinational retail corporation that operates a chain of hypermarkets, discount department stores, and grocery stores. Headquartered in Bentonville, Arkansas, the company was founded by Sam Walton in 1962 and incorporated on October 31, 1969.

Q20. Who was sworn- in as the Chief Minister of Arunachal Pradesh for a second term?
Biplab Kumar Deb
Pema Khandu
Kalikho Pul
PS Golay
Neiphiu Rio
Solution:
Pema Khandu was sworn- in as the Chief Minister of Arunachal Pradesh for a second term. Along with Pema Khandu, 11 other ministers of the cabinet were also sworn in.

               




You may also like to Read:


Print Friendly and PDF

No comments