SBI Clerk Prelims English Questions: 7th May

 SBI-Clerk-Prelims-English-Questions-2019

SBI Clerk Prelims English Questions (Day-2)

Dear students, The State Bank of India conducts a two-tier examination to recruit Clerks (Junior Associates) at regular intervals. Thus, the English Language plays a crucial role in sailing through all the stages of SBI Clerk exam. Here is a quiz on the English Language to let you practice the latest pattern English Questions for SBI Clerk 2019-20.


Directions (1-5): Rearrange the following sentences to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below them. 


(A) Close to 82% of workers with secondary education, 76.5% of those with higher secondary education, 48% of graduates and 45% of postgraduates in the industry are employed in jobs that require lower education levels.


(B) If it wasn’t already clear that India is walking a tightrope between demographic dividend and demographic disaster, a new working paper from Icrier, by Prateek Kukreja, provides fresh evidence of this.

(C) Using data from the 68th round of the NSS Employment and Unemployment survey, Kukreja shows that the educational mismatch where a worker’s level of education is either lower or higher than the standard required to carry out her work in India’s textiles and clothes (T&C) industry stood at a whopping 68% in 2011-12.

(D) This mismatch ratio is much higher than the overall educational mismatch ratio in Europe (33%) and even Turkey (54%).

(E) While 26% of the T&C workers in India were employed in jobs that required no formal education, 88% in ones that require upto eight years of education and 4% in jobs that require graduation or higher levels of education, the proportion of over-educated workers is drastically high.


Q1. Which of the following is the THIRD sentence of the coherent paragraph?

B
A
D
F
None of these
Solution:
The sentence can be arranged in the logical sequence as BCDEA as the paragraph is describing about the study that reveals gap between the skills available and skills required. Since, sentence (D) is the third sentence, option (c) is the most suitable answer choice.

Q2. Which of the following is the SECOND sentence of the coherent paragraph?
B
A
D
F
None of these
Solution:
The sentence can be arranged in the logical sequence as BCDEA as the paragraph is describing about the study that reveals gap between the skills available and skills required. Since, none of the given options mentions sentence (C), option (e) becomes the most suitable answer choice.

Q3. Which of the following is the FIRST sentence of the coherent paragraph?
B
A
D
F
None of these
Solution:
The sentence can be arranged in the logical sequence as BCDEA as the paragraph is describing about the study that reveals gap between the skills available and skills required. Since, sentence (D) is the first sentence; option (a) is the most suitable answer choice.

Q4. Which of the following is the FOURTH sentence of the coherent paragraph?
B
A
D
E
None of these
Solution:
The sentence can be arranged in the logical sequence as BCDEA as the paragraph is describing about the study that reveals gap between the skills available and skills required. Since, sentence (D) is the fourth sentence, option (d) is the most suitable answer choice.

Q5. Which of the following is the FIFTH sentence of the coherent paragraph?
B
A
D
F
None of these
Solution:
The sentence can be arranged in the logical sequence as BCDEA as the paragraph is describing about the study that reveals gap between the skills available and skills required. Since, sentence (D) is the fifth sentence, option (b) is the most suitable answer choice.

Directions (6-10): In the question given below, some sentences/phrases are given which have to be arranged in a proper sequence. Select the option which best defines the proper sequence and arranges the sentence. 



Q6. primary heat transport system(A)/normally the cooling (B) /of the nuclear fuel (C) /is done by the (D) /heavy water of the (E)/

ABCDE
BCDEA
CABDE
DBEAC
ACEDB
Solution:
Option (b) is the most appropriate choice. The correct sequence of the statement is BCDEA. The sentence will be as follows : “Normally the cooling of the nuclear fuel is done by the heavy water of the primary heat transport system.”

Q7. size and usage of (A)/ they diversified with spread (B)/ of the grasslands during(C)/ the mid-Pliocene epoch only(D)/kangaroo teeth revealed that (E)/
DACBE
ABCDE
BACDE
AEBCD
EBDAC
Solution:
Option (d) is the most suitable choice which provides the correct arrangement of the sentence. The correct sequence of the statement is AEBCD. The above sentence is as follows: “Size and usage of kangaroo teeth revealed that they diversified with spread of the grasslands during the mid-Pliocene epoch only.”

Q8. methods found a response to questions of (A)/ biological systems using computational (B)/some university researchers (C)/ why life exists, diversifies and fills the earth (D)/ studying properties of complex (E)/
BACED
CEBAD
DECAB
EBCAD
BACDE
Solution:
Option (b) is the most appropriate choice which gives the best arrangement for the statement. The sentence will be arranged as follows: “Some university researchers studying properties of complex biological systems using computational methods found a response to questions of why life exists, diversifies and fills the earth.”

Q9. in rates in the near future (A)/ no possibility of a cut (B)/,indicating that there was(C)/ its stance from neutral to calibrated tightening (D) /the central bank changed (E)/
DEABC
CDBEA
BADCE
ABCDE
EDCBA
Solution:
Option (e) is the most apt choice which arranges the sentence in a proper way. The sentence is as follows: “The central bank changed its stance from neutral to calibrated tightening, indicating that there was no possibility of a cut in rates in the near future.”

Q10. our personal beliefs and tastes implying (A) / does not mean we give up who we are, (B)/ that we constantly evaluate these beliefs(C)/ belonging to this community (D)/ on the touchstone of constitutional morality (E)
ACBDE
ACBED
DBACE
DABEC
EADBC
Solution:
Option (c) is the most suitable choice. The proper arranged sentence will be as follows: “Belonging to this community does not mean we give up who we are, our personal beliefs and tastes implying that we constantly evaluate these beliefs on the touchstone of constitutional morality.”

Directions (11-15): Rearrange the following five sentence (A), (B), (C), (D) and (E) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below. 


(A) In fact, what’s worrying is that some of these expensive plants may end up being liquidated because lenders would resist selling them at big haircuts, fearful of being questioned by the investigative agencies.


(B) What is more important, however, is that it won’t really solve the issues faced by these plants and will, at most, help postpone the day of reckoning.

(C) Which is why union power minister RK Singh is trying to convince RBI it should provide lenders some forbearance for these assets.

(D) Whether the central bank will make exceptions for one sector is not clear.

(E) With over 40,000 MW of power plants already unviable for want of fuel or power purchase agreements (PPAs), and likely to be sold for a song if they turn into non-performing assets on banks’ books and end up in the NCLT, it is understandable the government is seriously concerned.



Q11. Which among the following statements become the FIRST sentence of the paragraph after rearrangement?

A
B
C
D
E
Solution:
The correct sequence of the sentence after the rearranging them to form a coherent paragraph is EACDB. Hence, option (e) is the most suitable answer choice.

Q12. Which among the following statements become the LAST sentence of the paragraph after rearrangement?
A
B
C
D
E
Solution:
The correct sequence of the sentence after the rearranging them to form a coherent paragraph is EACDB. Hence, option (b) is the most suitable answer choice.

Q13. Which among the following statements become the THIRD sentence of the paragraph after rearrangement?
A
B
C
D
E
Solution:
The correct sequence of the sentence after the rearranging them to form a coherent paragraph is EACDB. Hence, option (d) is the most suitable answer choice.

Q14. Which among the following statements become the SECOND sentence of the paragraph after rearrangement?
A
B
C
D
E
Solution:
The correct sequence of the sentence after the rearranging them to form a coherent paragraph is EACDB. Hence, option (a) is the most suitable answer choice.

Q15. Which among the following statements become the FOURTH sentence of the paragraph after rearrangement?
A
B
C
D
E
Solution:
The correct sequence of the sentence after the rearranging them to form a coherent paragraph is EACDB. Hence, the option (c) is the most suitable answer choice.

               





You may also like to Read:

      
   

Print Friendly and PDF

No comments