SBI Clerk Pre English Quiz | 11th May

 SBI-Clerk-Prelims-English-Questions-2019



SBI Clerk Prelims English Questions (Day-6)

Dear students, The State Bank of India conducts a two-tier examination to recruit Clerks (Junior Associates) at regular intervals. Thus, the English Language plays a crucial role in sailing through all the stages of SBI Clerk exam. Here is a quiz on the English Language to let you practice the latest pattern English Questions for SBI Clerk 2019-20.



Directions (1-5): Rearrange the following five sentence (A), (B), (C), (D) and (E) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below. 

(A) He traced the lack of creativity to an education system that rewarded studiousness over independent thought. 


(B) Building global IT giants may have more to do with an appetite for growing a business rather than anything else, Mr. Wozniak’s assessment of India’s education system is sharp. 
(C) For good measure he likened this to the culture of Singapore, but here he may have missed a trick. 
(D) He also managed an anthropological take when he identified the ‘MBA and the Merc’ as the mark of success in India’s corporate world. 
(E) The per capita income of Singaporeans is quite close to that of Americans. And that country has achieved much of what it set out to do when it struck off on its own, which was to turn a swampy colonial port into a prosperous city state proudly independent of world powers. 

Q1. Which among the following is the SECOND statement of the coherent paragraph after rearrangement?

A
B
C
D
E
Solution:
The correct sequence of the sentences after rearrangement is BADCE. Hence, option (a) becomes the most suitable answer choice.

Q2. Which among the following is the FIRST statement of the coherent paragraph after rearrangement?
A
B
C
D
E
Solution:
The correct sequence of the sentences after rearrangement is BADCE. Hence, option (b) becomes the most suitable answer choice.

Q3. Which among the following is the LAST statement of the coherent paragraph after rearrangement?
A
B
C
D
E
Solution:
The correct sequence of the sentences after rearrangement is BADCE. Hence, option (e) becomes the most suitable answer choice.

Q4. Which among the following is the FOURTH statement of the coherent paragraph after rearrangement?
A
B
C
D
E
Solution:
The correct sequence of the sentences after rearrangement is BADCE. Hence, option (c) becomes the most suitable answer choice.

Q5. Which among the following is the THIRD statement of the coherent paragraph after rearrangement?
A
B
C
D
E
Solution:
The correct sequence of the sentences after rearrangement is BADCE. Hence, option (d) becomes the most suitable answer choice.

Directions (6-15): In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words/phrases are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word/phrase in each case. 



Q6. Hot weather is likely to lower children's academic grades, said Harvard scientists, who have found that (6) temperatures make it (7) for students to study in lessons in school and concentrate on their homework. The research found that every 0.55-degree (8) above 21 degrees Celsius cost a child 1% in their exam scores.

Researchers from Harvard University in the U.S. (9) 10 million children's test scores taken (10) 13 years. The study found that (11) weather made it harder to study lessons in school and to concentrate on homework out of school. It (12) air conditioning should be used to keep classrooms cool, the researchers said. Colder days did not damage achievement, however the reduction in learning accelerated once temperatures rose above 32 degrees Celsius and even more so above 38 degrees Celsius.
The data (13) that students were more likely to have lower scores in years with higher temperatures and (14) results in cooler years, 'The Telegraph' reported. This applied across the many different types of climate, whether in cooler northern U.S. states or in the southern states, where temperatures are (15) much higher.
primeval
current
higher
precocious
evolved
Solution:
Option (c) is the correct choice. As mentioned in the previous statement that hot weather lowers children’s grades. So, the word “Higher” fits best in the context of the paragraph.
Primeval means of the earliest time in history.
Precocious means (of behaviour or ability) having developed at an earlier age than is usual or expected.
Evolved means develop gradually.

Q7. Hot weather is likely to lower children's academic grades, said Harvard scientists, who have found that (6) temperatures make it (7) for students to study in lessons in school and concentrate on their homework. The research found that every 0.55-degree (8) above 21 degrees Celsius cost a child 1% in their exam scores.
Researchers from Harvard University in the U.S. (9) 10 million children's test scores taken (10) 13 years. The study found that (11) weather made it harder to study lessons in school and to concentrate on homework out of school. It (12) air conditioning should be used to keep classrooms cool, the researchers said. Colder days did not damage achievement, however the reduction in learning accelerated once temperatures rose above 32 degrees Celsius and even more so above 38 degrees Celsius.
The data (13) that students were more likely to have lower scores in years with higher temperatures and (14) results in cooler years, 'The Telegraph' reported. This applied across the many different types of climate, whether in cooler northern U.S. states or in the southern states, where temperatures are (15) much higher.
inhumane
harder
obdurate
simpler
malicious
Solution:
Option (b) is the correct choice. As mentioned in the previous statement that hot weather lowers children’s grades and we know that grades are lowered when students find it hard to study lessons in classroom and concentrate on their homework. So, the word “Harder” fits best in the context of the paragraph.
Inhumane means without compassion for misery or suffering; cruel.
Obdurate means stubbornly refusing to change one's opinion or course of action.
Malicious means characterized by malice; intending or intended to do harm.

Q8. Hot weather is likely to lower children's academic grades, said Harvard scientists, who have found that (6) temperatures make it (7) for students to study in lessons in school and concentrate on their homework. The research found that every 0.55-degree (8) above 21 degrees Celsius cost a child 1% in their exam scores.
Researchers from Harvard University in the U.S. (9) 10 million children's test scores taken (10) 13 years. The study found that (11) weather made it harder to study lessons in school and to concentrate on homework out of school. It (12) air conditioning should be used to keep classrooms cool, the researchers said. Colder days did not damage achievement, however the reduction in learning accelerated once temperatures rose above 32 degrees Celsius and even more so above 38 degrees Celsius.
The data (13) that students were more likely to have lower scores in years with higher temperatures and (14) results in cooler years, 'The Telegraph' reported. This applied across the many different types of climate, whether in cooler northern U.S. states or in the southern states, where temperatures are (15) much higher.
decline
augment
proliferate
increase
descent
Solution:
Option (d) is the correct choice. As mentioned in the previous statement that hot weather lowers children’s grades. So, here the same is displayed with some statistics. The word “Increase” fits best in the context of the paragraph as certain amount of increase in the temperature above 21 degrees Celsius is costing 1% in the exam scores of students.
Augment means make (something) greater by adding to it.
Proliferate means increase rapidly in number; multiply.

Q9. Hot weather is likely to lower children's academic grades, said Harvard scientists, who have found that (6) temperatures make it (7) for students to study in lessons in school and concentrate on their homework. The research found that every 0.55-degree (8) above 21 degrees Celsius cost a child 1% in their exam scores.
Researchers from Harvard University in the U.S. (9) 10 million children's test scores taken (10) 13 years. The study found that (11) weather made it harder to study lessons in school and to concentrate on homework out of school. It (12) air conditioning should be used to keep classrooms cool, the researchers said. Colder days did not damage achievement, however the reduction in learning accelerated once temperatures rose above 32 degrees Celsius and even more so above 38 degrees Celsius.
The data (13) that students were more likely to have lower scores in years with higher temperatures and (14) results in cooler years, 'The Telegraph' reported. This applied across the many different types of climate, whether in cooler northern U.S. states or in the southern states, where temperatures are (15) much higher.
analyzed
synthesized
dissected
amalgamated
segmented
Solution:
Option (a) is the correct choice. “Analyzed” is the word that fits the best in context of the paragraph as researchers analyze data to reach to a conclusion.
Synthesized means combine (many things) into a coherent whole.
Dissected means having been cut up for anatomical study.
Amalgamated means combine or unite to form one organization or structure.
Segmented means consisting of or divided into segments.

Q10. Hot weather is likely to lower children's academic grades, said Harvard scientists, who have found that (6) temperatures make it (7) for students to study in lessons in school and concentrate on their homework. The research found that every 0.55-degree (8) above 21 degrees Celsius cost a child 1% in their exam scores.
Researchers from Harvard University in the U.S. (9) 10 million children's test scores taken (10) 13 years. The study found that (11) weather made it harder to study lessons in school and to concentrate on homework out of school. It (12) air conditioning should be used to keep classrooms cool, the researchers said. Colder days did not damage achievement, however the reduction in learning accelerated once temperatures rose above 32 degrees Celsius and even more so above 38 degrees Celsius.
The data (13) that students were more likely to have lower scores in years with higher temperatures and (14) results in cooler years, 'The Telegraph' reported. This applied across the many different types of climate, whether in cooler northern U.S. states or in the southern states, where temperatures are (15) much higher.
through
beyond
after
across
about
Solution:
Option (d) is the correct choice. Here a span of time is mentioned during which the experiment was conducted. So, “Across” is the word the fits the best here.
Beyond means at or to the further side of.

Q11. Hot weather is likely to lower children's academic grades, said Harvard scientists, who have found that (6) temperatures make it (7) for students to study in lessons in school and concentrate on their homework. The research found that every 0.55-degree (8) above 21 degrees Celsius cost a child 1% in their exam scores.
Researchers from Harvard University in the U.S. (9) 10 million children's test scores taken (10) 13 years. The study found that (11) weather made it harder to study lessons in school and to concentrate on homework out of school. It (12) air conditioning should be used to keep classrooms cool, the researchers said. Colder days did not damage achievement, however the reduction in learning accelerated once temperatures rose above 32 degrees Celsius and even more so above 38 degrees Celsius.
The data (13) that students were more likely to have lower scores in years with higher temperatures and (14) results in cooler years, 'The Telegraph' reported. This applied across the many different types of climate, whether in cooler northern U.S. states or in the southern states, where temperatures are (15) much higher.
boiling
freezing
arctic
moderate
hotter
Solution:
Option (e) is the correct choice. As the central idea of the passage revolves around decrease in marks of the students with increase in temperature, so, the word “Hotter” fits the best in context of the passage, as hotter weather will make it hard for the students to study lessons in school and to concentrate on homework out of school.
Arctic means (of weather conditions) very cold.

Q12. Hot weather is likely to lower children's academic grades, said Harvard scientists, who have found that (6) temperatures make it (7) for students to study in lessons in school and concentrate on their homework. The research found that every 0.55-degree (8) above 21 degrees Celsius cost a child 1% in their exam scores.
Researchers from Harvard University in the U.S. (9) 10 million children's test scores taken (10) 13 years. The study found that (11) weather made it harder to study lessons in school and to concentrate on homework out of school. It (12) air conditioning should be used to keep classrooms cool, the researchers said. Colder days did not damage achievement, however the reduction in learning accelerated once temperatures rose above 32 degrees Celsius and even more so above 38 degrees Celsius.
The data (13) that students were more likely to have lower scores in years with higher temperatures and (14) results in cooler years, 'The Telegraph' reported. This applied across the many different types of climate, whether in cooler northern U.S. states or in the southern states, where temperatures are (15) much higher.
judges
suggests
crosses
focuses
decides
Solution:
Option (b) is the correct choice. “Suggests” is the word that fits the best in context of the paragraph, as the study conducted will suggest measures that should be taken to eradicate the issue mentioned in the passage.

Q13. Hot weather is likely to lower children's academic grades, said Harvard scientists, who have found that (6) temperatures make it (7) for students to study in lessons in school and concentrate on their homework. The research found that every 0.55-degree (8) above 21 degrees Celsius cost a child 1% in their exam scores.
Researchers from Harvard University in the U.S. (9) 10 million children's test scores taken (10) 13 years. The study found that (11) weather made it harder to study lessons in school and to concentrate on homework out of school. It (12) air conditioning should be used to keep classrooms cool, the researchers said. Colder days did not damage achievement, however the reduction in learning accelerated once temperatures rose above 32 degrees Celsius and even more so above 38 degrees Celsius.
The data (13) that students were more likely to have lower scores in years with higher temperatures and (14) results in cooler years, 'The Telegraph' reported. This applied across the many different types of climate, whether in cooler northern U.S. states or in the southern states, where temperatures are (15) much higher.
flaunted
concealed
absolved
showed
appeared
Solution:
Option (d) is the correct choice. “Showed” is the word that fits the best in context of the paragraph, as the data of the study conducted will show some results.
Flaunted means display (something) ostentatiously, especially to provoke envy or admiration or to show defiance.
Concealed means kept secret; hidden.
Absolved means declare (someone) free from guilt, obligation, or punishment.

Q14. Hot weather is likely to lower children's academic grades, said Harvard scientists, who have found that (6) temperatures make it (7) for students to study in lessons in school and concentrate on their homework. The research found that every 0.55-degree (8) above 21 degrees Celsius cost a child 1% in their exam scores.
Researchers from Harvard University in the U.S. (9) 10 million children's test scores taken (10) 13 years. The study found that (11) weather made it harder to study lessons in school and to concentrate on homework out of school. It (12) air conditioning should be used to keep classrooms cool, the researchers said. Colder days did not damage achievement, however the reduction in learning accelerated once temperatures rose above 32 degrees Celsius and even more so above 38 degrees Celsius.
The data (13) that students were more likely to have lower scores in years with higher temperatures and (14) results in cooler years, 'The Telegraph' reported. This applied across the many different types of climate, whether in cooler northern U.S. states or in the southern states, where temperatures are (15) much higher.
inferior
worst
lofty
subordinate
better
Solution:
Option (e) is the correct choice. “Better” is the word that fits the best in context of the paragraph, as the results which are lowering in higher temperatures will get better in colder years.
Inferior means lower in rank, status, or quality.
Lofty means of imposing height.
Subordinate means of less or secondary importance.

Q15. Hot weather is likely to lower children's academic grades, said Harvard scientists, who have found that (6) temperatures make it (7) for students to study in lessons in school and concentrate on their homework. The research found that every 0.55-degree (8) above 21 degrees Celsius cost a child 1% in their exam scores.
Researchers from Harvard University in the U.S. (9) 10 million children's test scores taken (10) 13 years. The study found that (11) weather made it harder to study lessons in school and to concentrate on homework out of school. It (12) air conditioning should be used to keep classrooms cool, the researchers said. Colder days did not damage achievement, however the reduction in learning accelerated once temperatures rose above 32 degrees Celsius and even more so above 38 degrees Celsius.
The data (13) that students were more likely to have lower scores in years with higher temperatures and (14) results in cooler years, 'The Telegraph' reported. This applied across the many different types of climate, whether in cooler northern U.S. states or in the southern states, where temperatures are (15) much higher.
habitually
radically
typically
voluminously
strangely
Solution:
Option (c) is the correct choice. “Typically” is the word that fits the best in context of the paragraph.
Typically means in most cases; usually.
Habitually means by way of habit; customarily.
Radically means in a thorough or fundamental way; completely.
Strangely means in an unusual or surprising way.

               





You may also like to Read:

        
   


No comments