SBI Clerk Pre Quiz - Error Detection | 10th May

 SBI-Clerk-Prelims-English-Questions-2019



SBI Clerk Prelims English Questions (Day-5)

Dear students, The State Bank of India conducts a two-tier examination to recruit Clerks (Junior Associates) at regular intervals. Thus, the English Language plays a crucial role in sailing through all the stages of SBI Clerk exam. Here is a quiz on the English Language to let you practice the latest pattern English Questions for SBI Clerk 2019-20.




Directions (1-15): Read each of the following sentences to find out if there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number (A, B, C or D) of this part is your answer. If there is no error in the statement, then mark option (e) as your answer choice. 



Q1. The Green Revolution may have (A)/ made Punjab the food bowl of India, (B)/ but it has left behind other problems (C)/ for the farmers to grappling with. (D)/

A
B
C
D
No Error
Solution:
Error is in part D. Use 'grapple' and not 'grappling'.

Q2. If untreated, kala-azar can kill within two years of the (A)/ onset of the ailment, though the availability of a range of (B)/ drugs for almost an century has meant that less (C)/ than 1 in 1,000 now succumb to the disease. (D)/
A
B
C
D
No Error
Solution:
Error is in part C. Use of 'an' is incorrect before 'century' and 'a' will be used.

Q3. He suddenly felt foolish thinking that (A)/ Guardian, a man trained to kill, (B)/ wouldn't kill in cold blood or (C)/ wouldn't succumb to any other vices. (D)/
A
B
C
D
No Error
Solution:
No Error

Q4. The avalanche of new data has been so (A)/ overwhelming that many scientists who were (B)/ either sceptical or neutral about significant Bronze Age (C)/ migrations into India have changed there opinions. (D)/
A
B
C
D
No Error
Solution:
Error is in part D. Use of 'there' is incorrect and 'their' should be used here.

Q5. However, sharing the same tariff rates within (A)/ the EU would severely limit Britain’s (B)/ room for manoeuvre in negotiate (C)/ trade agreements with non-EU nations. (D)/
A
B
C
D
No Error
Solution:
Error is in part C. Use of 'negotiate' is incorrect and 'negotiating' will be used.

Q6. The overwhelming message from the global assessment report of the Intergovernmental (A)/ Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES) is that human beings (B)/ have so rapaciously exploited nature and that species belonging to (C)/ a quarter of all studied animal and plant groups on earth are gravely threaten.(D)/
A
B
C
D
No Error
Solution:
Error is in part D. 'threaten' is incorrect here and 'threatened' must be used here.

Q7. The notification had set off a storm last year,(A)/ with some Chief Ministers stridently opposing it (B)/ on the ground that regulating livestock (C)/ trade was essentially a State subject.(D)/
A
B
C
D
No Error
Solution:
No Error

Q8. If the world continues to pursue the (A)/ current model of economic growth without (B)/ factoring in environmental costs,(C)/ one million species could go extinction, many in a matter of decades.(D)/
A
B
C
D
No Error
Solution:
Error is in part D. 'Extinction' is incorrect and 'extinct' will be used here.

Q9. In addition, the process (A)/ of frame a new and (B)/ inclusive constitution needs(C)/ to be expedited.(D)/
A
B
C
D
No Error
Solution:
Error is in part B. Use 'framing' and not 'frame' to make the sentence correct.

Q10. The company has used other (A)/ dubious methods in projects (B)/ worldwide, including honey traps too (C)/ discredit clients’ opponents.(D)/
A
B
C
D
No Error
Solution:
Error is in part C. Use of 'too' is incorrect and 'to' should be used here.

Q11. While being liberal in it’s (A)/ announcements for rural India, the Budget (B)/ has been frugal in its giveaways to the (C)/ middle class and the corporate sector.(D)/
A
B
C
D
No Error
Solution:
Error is in part A. Use of 'it's' is incorrect and 'its' will be the correct usage. 'It's' means 'It is'.

Q12. While ecosystem losses have accelerated over the past five decades universally, there is (A)/ particular worry over the devastation occurring in tropical areas, which are endowed (B)/ with greater biodiversity than others; only a quarter of the land worldwide now (C)/ retains its ecological and evolutionary integrity, largely spared of human impact.(D)/
A
B
C
D
No Error
Solution:
No Error

Q13. The Commonwealth remains a great platform for development aid, democratic values and (A)/ educational opportunities, but its relevance is unlikely to increase unless it (B)/ adopts a more egalitarian and inclusive attitude to its next generation of (C)/ Commonwealth citizens, to partake in a prosperity their forefathers built. (D)/
A
B
C
D
No Error
Solution:
No Error

Q14. The CJI has stuck to his position (A)/ that as ‘master of the roster’(B)/ he has the prerogative (C)/ to alloting cases.(D)/
A
B
C
D
No Error
Solution:
Error is in part D. Use 'allot' and not 'alloting'.

Q15. It has also skewed the campaign, leaving (A)/ little time for political parties to debate (B)/ more pressing concerns, be it farm distress, (C)/ the functioning of welfare schemes or jobs.(D)/
A
B
C
D
No Error
Solution:
No Error

               





You may also like to Read:

        
   

Print Friendly and PDF

No comments