SBI Clerk Pre Quiz - Reading Comprehension | 8th May

 SBI-Clerk-Prelims-English-Questions-2019


SBI Clerk Prelims English Questions (Day-2)

Dear students, The State Bank of India conducts a two-tier examination to recruit Clerks (Junior Associates) at regular intervals. Thus, the English Language plays a crucial role in sailing through all the stages of SBI Clerk exam. Here is a quiz on the English Language to let you practice the latest pattern English Questions for SBI Clerk 2019-20.




Directions (1-8): Read the following passage carefully and answer the questions given below them. Certain words/phrases have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions. 

A young woodcutter named Taro lived with his mother and father on a lonely hillside. All day long he chopped wood in the forest. Though he worked very hard, he earned very little money. This made him sad, for he was a thoughtful son and wanted to give his old parents everything they needed. One evening, when Taro and his parents were sitting in a corner of their hut, a strong wind began to blow. It whistled through the cracks of the hut and everyone felt very cold. Suddenly Taro’s father said, “I wish I had a cup of saké. It would warm me and do my old heart good.”

This made Taro sadder than ever, for the heart-warming drink called saké was very expensive. ‘How do I earn more money?’ he asked himself. ‘How do I get a little saké for my poor old father?’ He decided to work harder than before. Next morning, Taro jumped out of bed earlier than usual and made his way to the forest. He chopped and cut, chopped and cut as the sun climbed and soon he was so warm that he had to take off his jacket. His mouth was dry and his face was wet with sweat. ‘My poor old father!’ he thought. ‘If only he was as warm as I!’

And with that he began to chop even faster, thinking of the extra money he must earn to buy the saké to warm the old man’s bones. Then suddenly Taro stopped chopping. What was that sound he heard? Could it be…. could it possibly be rushing water? Taro could not remember ever seeing or hearing a rushing stream in that part of the forest. He was thirsty. The axe dropped out of his hands and he ran in the direction of the sound. Taro saw a beautiful little waterfall hidden behind a rock. Kneeling at a place where the water flowed quietly, he cupped a little in his hands and put it to his lips. Was it water? Or was it saké? He tasted it again and again and always it was the delicious saké instead of cold water.

Taro quickly filled the pitcher he had with him and hurried home. The old man was (A) ……….......…. with the saké. After only one swallow of the liquid he stopped shivering and did a little dance in the middle of the floor. That afternoon a neighbour stopped by for a visit. Taro’s father politely offered her a cup of the saké. The lady drank it greedily and thanked the old man. Then Taro told her the story of the magic waterfall. Thanking them for the delicious drink, she left in a hurry. By nightfall she had spread the story throughout the whole village. That evening there was a long procession of visitors to the woodcutter’s house. Each man heard the story of the waterfall and took a sip of the saké. In less than an hour the pitcher was empty.

Next morning, Taro started for work even earlier than the morning before. He carried with him the largest pitcher he owned, for he intended first of all to go to the waterfall. When he reached it, he found to his great surprise all his neighbours there. They were carrying pitchers, jars, buckets — anything they could find to hold the magic saké. Then one villager knelt and held his mouth under the waterfall to drink. He drank again and again and then shouted angrily, “Water! Nothing but water!” Others also tried. But there was no saké, only cold water.

“We have been tricked!” shouted the villagers. “Where is Taro? Let us drown him in this waterfall.” But Taro had been wise enough to slip behind a rock when he saw how things were going. He was nowhere to be found. Muttering their anger and disappointment, the villagers left the place one by one. Taro came out from his hiding place. Was it true, he wondered? Was the saké a dream? Once more he caught a little liquid in his hand and put it to his lips. It was the same fine saké. To the thoughtful son, the magic waterfall gave the delicious saké. To everyone else, it gave only cold water. The story of Taro and his magic waterfall reached the Emperor of Japan. He sent for the young woodcutter and rewarded him with twenty pieces of gold for having been so good and kind. Then he named the most beautiful fountain in the city after Taro. This, said the Emperor, was to encourage all children to honour and obey their parents.

Q1. Why did Taro become sad when his Father wished for a cup of saké to keep himself warm?


The neighbours refused to give him the drink called saké for his father.
The drink called saké was not available easily on the market.
The drink called saké was very expensive and he earned very little money.
Though he worked very hard, he earned very little money.
None of the Above
Solution:
Taro become sad when his Father wished for a cup of saké to keep himself warm because the drink called saké was very expensive and he earned very little money.

Q2. Which of the following can be the most appropriate title for the passage above?
Respecting Elders
Reward for Taro
Benefits of saké
Greedy Villagers
Magical waterfall
Solution:
The most appropriate title for the passage above is "Reward for Taro."

Q3. Why did the Villagers get angry on Taro when they reached the magic waterfall?
Taro had thrown garbage in the Waterfall and made it dirty to drink.
The villagers were not able to find saké in the waterfall and thought that Taro had duped them.
The villagers were happy to find saké in the waterfall but were angry on Taro for not telling them about the waterfall for long.
Villagers were jealous and angry on seeing Taro work hard and get rewarded by the Emperor.
None of the Above
Solution:
The Villagers got angry on Taro when they reached the magic waterfall because the villagers were not able to find saké in the waterfall and thought that Taro had duped them.

Q4. Choose the word which is SIMILAR to the word given in passage. 

 POLITELY


Greedily
Witty
Angrily
Amiably
Brutally
Solution:
The word similar in meaning to 'politely' is 'amiably'. 'Amiably' means having or displaying a friendly and pleasant manner.

Q5. Choose the word which is opposite to the following word given in bold in the passage. 

DISAPPOINTMENT


Dismay
Dejection
Satisfaction
Frustration
Both (B) and (D)
Solution:
'Satisfaction' is opposite in meaning to 'disappointment'.

Q6. Choose the word which can replace the word "hurried" given in bold in the passage without changing the meaning of the sentence.
rushed
delayed
gradual
slowed
calmed
Solution:
'rushed' can replace 'hurried' in the passage without changing the meaning of the sentence.

Q7. Which of the following is/are true in context of the passage? 
(I) All day long Taro chopped wood in the forest. 
(II) The villagers were tricked by Taro and were sad about it. 
(III) The Emperor of Japan rewarded Taro's Father with twenty pieces of gold for having been so good and kind.
Only (I)
Only (II)
Only (III)
Both (I) and (II)
Both (II) and (III)
Solution:
Only (I) is correct in context of the story.

Q8. Which of the following words can fill in the blank given in (A) in the passage above to make the sentence grammatically and contextually correct?
sad
delighted
happily
captivate
depressed
Solution:
'delighted' is an appropriate fit for the blank.

Directions (9-15): Read the following passage carefully and answer the questions given below them. Certain words/phrases have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions. 

There once lived a bird and her two new-born babies in a forest. They had a nest in a tall, shady tree and there the mother bird took care of her little ones day and night. One day, there was a big storm. There was thunder, lightning and rain and the wind blew down many trees. The tall tree in which the birds lived also came down. A big, heavy branch hit the nest and killed the bird. Fortunately for the baby birds, the strong wind blew them away to the other side of the forest. One of them came down near a cave where a gang of robbers lived. The other landed outside a rishi’s ashram a little distance away.

Days passed and the baby birds became big birds. One day, the king of the country came to the forest to hunt. He saw a deer and rode after it. It ran deep into the forest followed by the king. Soon the king lost his way and didn’t know where he was. He rode on for a long time till he came to the other side of the forest. Very tired by now, he got off his horse and sat down under a tree that stood near a cave. Suddenly he heard a voice cry out, “Quick! Hurry up! There’s someone under the tree. Come and take his jewels and his horse. Hurry or else he’ll slip away.” The king was amazed. He looked up and saw a big, brown bird on the tree under which he was sitting. He also heard faint noises issuing from the cave. He quickly got on to his horse and rode away as fast as he could.

Soon, he came to a clearing which looked like an ashram. It was the rishi’s ashram. The king tied his horse to a tree and sat down in its shade. Suddenly he heard a gentle voice announce, “Welcome to the ashram, Sir. Please go inside and rest. The rishi will be back soon. There’s some cold water in the pot. Please make yourself comfortable.” The king looked up and saw a big, brown bird in the tree. He was amazed. ‘This one looks like the other bird outside the cave,’ he said to himself aloud. “You are right, Sir,” answered the bird. “He is my brother, but he has made friends with robbers. He now talks as they do. He doesn’t talk to me anymore.” Just then the rishi entered the ashram.

“Welcome, Sir,” he said to the king. “Please come inside and make yourself at home. You look tired. Rest for a while. Then you can share my food.” The king told the rishi the story of the two birds and how each had behaved so differently though they looked so (B)……………... “The forest is full of surprises,” he said. The holy man smiled and said, “After all, one is known by the company one keeps. That bird has always heard the talk of robbers. He imitates them and talks about robbing people. This one has repeated what he has always heard. He welcomes people to the ashram. Now, come inside and rest. I’ll tell you more about this place and these birds.” 

Q9. Which of the following can be the most appropriate title for the passage above?


Forest Stories
The Wise King
Robbers and Saint
A Tale of two birds
None of the Above
Solution:
The most appropriate title for the passage above is "A Tale of two birds ".

Q10. Choose the word which is similar in meaning to the following word given in bold in the passage. 

AMAZED


Bored
Surprised
Stressed
Delighted
Proud
Solution:
'Surprised' is the synonym for 'Amazed'.

Q11. Which of the following is/are true in context of the passage? 
(I) The tall tree in which the birds lived fell down and a big, heavy branch hit the nest and killed the mother bird. 
(II) One of the Baby Birds came down near a cave where a gang of robbers lived. 
(III) One day, the king of the country came to the forest to hunt where he saw a deer and rode after it.
Only (I)
Only (II)
Only (III)
Both (I) and (II)
All (I) (II) and (III)
Solution:
All (I) (II) and (III) are true in context of the passage.

Q12. Choose the word which is SIMILAR to the word given in passage. 

GENTLE


Agitated
Cruel
Irritable
Both (B) and (D)
Affable
Solution:
'Affable' is similar in meaning to 'Gentle'.

Q13. Which of the following can be inferred as the moral of the story?
Fortune enables death and lives of living things.
One always gets what he gives to others.
One is known by the company one keeps.
United we stand, Divided we Fall
None of the Above
Solution:
"One is known by the company one keeps" is the moral of the story.

Q14. Choose the word which can replace the word "while" given in bold in the passage without changing the meaning of the sentence.
although
rather
worthy
moment
specific
Solution:
'Moment' replaces 'while' without changing the meaning of the sentence.

Q15. Which of the following words can fill in the blank given in (B) in the passage above to make the sentence grammatically and contextually correct?
dislike
alike
similarly
differently
confuse
Solution:
'alike' fits in correctly in the blank making it meaningful and correct.

               






You may also like to Read:

      
   

No comments