SBI PO 2019 Reasoning Quiz: 31st May

Dear Aspirants,


SBI PO 2019 Reasoning Quiz: 31st May

Reasoning Questions for SBI PO Prelims 2019

The SBI PO Prelims Exam is scheduled to be held in a few days and to ace your preparations Bankersadda is launching a crash course of 18 days to help you excel the exam. Here is a quiz on Reasoning Ability being provided by Adda247 for free to let you practice the best of latest pattern Reasoning Questions for SBI PO PRE Examination 2019-20. Video Solutions will also be provided for the same for free.


Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the given questions: 
Eight friends A, B, C, D, E, F, H and G like different fruits- Mango, Kiwi, Guava, Pineapple, Grapes, Papaya, Orange and Apple. Each friend also like different colors namely Red, Pink, Blue, Purple, Black, White, Orange and Silver (not necessarily in the same order). F likes Red color and neither likes Guava nor Pineapple. The one who likes Mango also likes Pink. The one who likes Apple also likes Silver color. A likes Kiwi but neither likes Purple nor like Black. B likes White and does not like Pineapple. D likes Grapes but doesn’t likes purple color. The one who likes Pineapple does not likes Black color. G neither likes Pink and nor likes Pineapple. E does not like Pineapple. The one who likes orange color also likes orange fruit. H neither likes pink color nor apple fruit. C and E doesn’t like orange color. E doesn’t like apple. H doesn’t like purple color. 

Q1. Which of the following color does D like?
Black
Blue
Silver
Purple
None of these
Solution:


Q2. Which of the following combinations of fruit and color is correct with respect to C?
Apple and Pink
Grapes and Silver
Pineapple and Purple
Apple and Silver
Pineapple and Pink
Solution:

Q3. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which of the following does not belong to that group?
A - Pineapple
D - Papaya
C - Mango
D - Grapes
E - Apple
Solution:

Q4. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which of the following does not belong to that group?
blue - Kiwi
Pink - Grapes
Silver - Papaya
Red - Guava
Blue - Apple
Solution:

Q5. Which fruit does F like?
Guava
Papaya
Mango
Grapes
None of these
Solution:

Directions (6–10): In the given questions, assuming the given statements to be true, find which of the given four conclusions numbered I, II, III and IV is/are definitely true and give you answer accordingly. 

Q6. Statements: P ³ S < R, T = Q > P, U £ L < T 
Conclusions: I. T > S II. R ³ T 
III. U = P IV. Q > L
Only I is true
Only II and III are true
Only III is true
Only I and IV are true
None of these
Solution:
I. T > S (True) II. R ³ T (False) 
III. U = P (False) IV. Q > L (True)

Q7. Statements: A = C ³ E = B, F £ G = D < A 
Conclusions: I. F £ E II. A > G 
III. A ³ B IV. F < A
All I, II, III and IV are true
Only II, III and IV are true
Only I and II are true
Only IV is true
None of these
Solution:
I. F £ E (False) II. A > G (True) 
III. A ³ B (True) IV. F < A (True)

Q8. Statements: J £ M < K = H, N = S > P ³ H 
Conclusions: I. K = N II. J < S 
III. M > H IV. S > K
Only I and II are true
Only III and IV are true
Only I and IV are true
Only III is true
None of these
Solution:
I. K = N (False) II. J < S (True) 
III. M > H(False) IV. S > K (True)

Q9. Statements: U ³ X = V < W, R ³ T > Y = W 
Conclusions: I. T > X II. R > V 
III. U ³ T IV. X £ V
Only I and II and true
Only II and III are true
Only III is true
Only IV is true
None of these
Solution:
I. T > X (True) II. R > V (True) 
III. U ³ T (False) IV. X £ V (False)

Q10. Statements: G £ S = E < W, D > K = A ³ G 
Conclusions: I. D £ E II. K £ S 
III. W £ A IV. D > S
All I, II, III and IV are true
Only II and III are true
Only I and IV are true
None is true
None of these
Solution:
I. D £ E(False) II. K £ S(False) 
III. W £ A(False) IV. D > S(False)

Directions (11-15): Study the following information and answer the questions. 
A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and arrangement. 
Input: 73 52 dreams landmine 19 school flash 27 
Step I: 19 73 52 dreams landmine school flash 27 
Step II: 19 school 73 52 dreams landmine flash 27 
Step III: 19 school 27 73 52 dreams landmine flash 
Step IV: 19 school 27 landmine 73 52 dreams flash 
Step V: 19 school 27 landmine 52 73 dreams flash 
Step VI: 19 school 27 landmine 52 flash 73 dreams 
As per rules followed in the above steps, find out in each of the following questions, the appropriate step for the given input. 

Input: alphabet tool 46 72 23 look finder 39 

Q11. Which of the following will be step III?
23 tool alphabet 46 72 look finder 39
46 23 tool alphabet 72 look finder 39
23 46 tool alphabet 72 look finder 39
23 tool 39 alphabet 46 72 look finder
None of the above
Solution:
In this input output question, the machine rearranges one number and one word in each alternative step from left to right. 
First, it rearranges numbers in ascending order, then. 
Words are arranged in reverse alphabetical order according to the first letter. 

Input: alphabet tool 46 72 23 look finder 39 
Step I: 23 alphabet tool 46 72 look finder 39 
Step II: 23 tool alphabet 46 72 look finder 39 
Step III: 23 tool 39 alphabet 46 72 look finder 
Step IV: 23 tool 39 look alphabet 46 72 finder 
Step V: 23 tool 39 look 46 alphabet 72 finder 
Step VI: 23 tool 39 look 46 finder alphabet 72 
Step VII: 23 tool 39 look 46 finder 72 alphabet

Q12. Which of the following step will be the penultimate step?
I
VI
VII
V
None of these
Solution:
In this input output question, the machine rearranges one number and one word in each alternative step from left to right. 
First, it rearranges numbers in ascending order, then. 
Words are arranged in reverse alphabetical order according to the first letter. 

Input: alphabet tool 46 72 23 look finder 39 
Step I: 23 alphabet tool 46 72 look finder 39 
Step II: 23 tool alphabet 46 72 look finder 39 
Step III: 23 tool 39 alphabet 46 72 look finder 
Step IV: 23 tool 39 look alphabet 46 72 finder 
Step V: 23 tool 39 look 46 alphabet 72 finder 
Step VI: 23 tool 39 look 46 finder alphabet 72 
Step VII: 23 tool 39 look 46 finder 72 alphabet

Q13. Which step give following output- 
“23 tool 39 look 46 alphabet 72 finder”
Step IV
Step VI
Step II
Step I
None of these
Solution:
In this input output question, the machine rearranges one number and one word in each alternative step from left to right. 
First, it rearranges numbers in ascending order, then. 
Words are arranged in reverse alphabetical order according to the first letter. 

Input: alphabet tool 46 72 23 look finder 39 
Step I: 23 alphabet tool 46 72 look finder 39 
Step II: 23 tool alphabet 46 72 look finder 39 
Step III: 23 tool 39 alphabet 46 72 look finder 
Step IV: 23 tool 39 look alphabet 46 72 finder 
Step V: 23 tool 39 look 46 alphabet 72 finder 
Step VI: 23 tool 39 look 46 finder alphabet 72 
Step VII: 23 tool 39 look 46 finder 72 alphabet

Q14. Which element would be at the fifth position from right end in step IV?
23
tool
46
alphabet
None of these
Solution:
In this input output question, the machine rearranges one number and one word in each alternative step from left to right. 
First, it rearranges numbers in ascending order, then. 
Words are arranged in reverse alphabetical order according to the first letter. 

Input: alphabet tool 46 72 23 look finder 39 
Step I: 23 alphabet tool 46 72 look finder 39 
Step II: 23 tool alphabet 46 72 look finder 39 
Step III: 23 tool 39 alphabet 46 72 look finder 
Step IV: 23 tool 39 look alphabet 46 72 finder 
Step V: 23 tool 39 look 46 alphabet 72 finder 
Step VI: 23 tool 39 look 46 finder alphabet 72 
Step VII: 23 tool 39 look 46 finder 72 alphabet

Q15. How many elements are between ‘23’ and ‘46’ in step VI of the given input?
Six
Three
Two
Four
None of these
Solution:
In this input output question, the machine rearranges one number and one word in each alternative step from left to right. 
First, it rearranges numbers in ascending order, then. 
Words are arranged in reverse alphabetical order according to the first letter. 

Input: alphabet tool 46 72 23 look finder 39 
Step I: 23 alphabet tool 46 72 look finder 39 
Step II: 23 tool alphabet 46 72 look finder 39 
Step III: 23 tool 39 alphabet 46 72 look finder 
Step IV: 23 tool 39 look alphabet 46 72 finder 
Step V: 23 tool 39 look 46 alphabet 72 finder 
Step VI: 23 tool 39 look 46 finder alphabet 72 
Step VII: 23 tool 39 look 46 finder 72 alphabet

               




You may also like to Read:

             

Print Friendly and PDF

No comments