SBI PO Prelims English Questions: 10th May

sbi-po-prelims-english-questions

English Quiz For SBI PO Exam 2019

The State Bank of India conducts a three-level examination to recruit Probationary Officers every year. Thus, the English Language can be an impetus for your success as it helps you save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for SBI PO Examination 2019-20.




Directions (1-5): Considering sentence (A) as the first sentence and (D) as the fourth sentence, rearrange the remaining sentences (B), (C), (E), (F) and (G) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below. 

(A) Currently, the participation of women in the workforce in India is one of the lowest globally. 
(B) But with better education, women are refusing to do casual wage labour or work in family farms and enterprises.
(C) The answers can be found in a complex set of factors including low social acceptability of women working outside the household, lack of access to safe and secure workspaces, widespread prevalence of poor and unequal wages, and a dearth of decent and suitable jobs.
(D) Social scientists have long tried to explain this phenomenon, more so in the context of rising levels of education for women. 
(E) The female labour force participation rate (LFPR) in India fell from 31.2% in 2011-2012 to 23.3% in 2017-2018.
(F) Most women in India are engaged in subsistence-level work in agriculture in rural areas, and in low-paying jobs such as domestic service and petty home-based manufacturing in urban areas.
(G) This decline has been sharper in rural areas, where the female LFPR fell by more than 11 percentage points in 2017-2018.

Q1. Which of the following is the SECOND sentence after rearrangement?

G
B
C
F
E
Solution:
The correct rearrangement is AEGDCFB.

Q2. Which of the following is the FIFTH sentence after rearrangement?
G
B
C
F
E
Solution:
The correct rearrangement is AEGDCFB.

Q3. Which of the following is the THIRD sentence after rearrangement?
G
B
C
F
E
Solution:
The correct rearrangement is AEGDCFB.

Q4. Which of the following is the LAST sentence after rearrangement?
G
B
C
F
E
Solution:
The correct rearrangement is AEGDCFB.

Q5. Which of the following is the SIXTH sentence after rearrangement?
G
B
C
F
E
Solution:
The correct rearrangement is AEGDCFB.

Directions (6-10): In each of the following sentences, there is a blank space. Below each such sentence, there are five options with one word each. Fill up the blank with the word that makes the sentence grammatically and contextually correct. 

Q6. The baker leaves his restaurant door open because he knows the aromas from his kitchen will ..................... anyone within smelling range.


captured
captivate
holds
fascination
taste
Solution:
Captivate: attract and hold the interest and attention of; charm.

Q7. In order to deter counterfeiters from passing fake money, cashiers apply ................ to the bills they receive.
checked
crossed
scrutiny
abject
rage
Solution:
Scrutiny: critical observation or examination.

Q8. If you would like to ............ yourself to my mother, you should bring her flowers.
profound
surpassed
impressing
endear
endures
Solution:
Endear: cause to be loved or liked.

Q9. Hopefully Gail will come back from her music tour and ............ us with her fantastic European adventures.
fascination
glorified
praise
restart
regale
Solution:
Regale: entertain or amuse (someone) with talk.

Q10. While I am feeling a little sad at the moment, I do not plan on being .............. for much longer.
abject
happiness
commendable
excellence
degradation
Solution:
Abject: (of a person or their behaviour) completely without pride or dignity; self-abasing.

Directions (11-15): In the passage given below there are blanks which are numbered from 11 to 15. They are to be filled with the options given below the passage against each of the respective numbers. Find out the appropriate word in each case which can most suitably complete the sentence without altering its meaning. 

Q11. The death of 15 security personnel in a landmine attack in Gadchiroli on Wednesday is another (11)…………….. reminder of the Indian state’s continued failure to crush naxalism. Less than a month ago, a legislator and some security personnel lost their lives in a (12)………………. attack in the neighbouring State of Chhattisgarh ahead of polling. That this attack should occur despite the deployment of 30 companies of the Central Reserve Police Force — a company comprises 135 personnel — and 13 companies of the State Reserve Police Force as well as 5,500 personnel of the local police in Gadchiroli and neighbouring Chandrapur district shows not only the (13)…………….. of the perpetrators but also the unpreparedness of the security forces. A Quick Response Team was going down the road to Dadpur in Kurkheda where extremists had set fire to three dozen vehicles of a road construction company earlier in the day when the explosion blasted the team to (14)………………. The ease with which the extremists were able to torch so many vehicles is alarming, and the manner in which the response team blithely drove into an ambush is a shocking example of poor planning. The naxals set the (15)…………….. and the security forces blindly took it. In the process, standard operating procedures, including letting a road-opening team lead the way, seem to have been ignored. Yet, the authorities still remain in a state of denial.

cheerful
terribly
comfort
gloom
grim
Solution:
Grim: depressing or worrying to consider.

Q12. The death of 15 security personnel in a landmine attack in Gadchiroli on Wednesday is another (11)…………….. reminder of the Indian state’s continued failure to crush naxalism. Less than a month ago, a legislator and some security personnel lost their lives in a (12)………………. attack in the neighbouring State of Chhattisgarh ahead of polling. That this attack should occur despite the deployment of 30 companies of the Central Reserve Police Force — a company comprises 135 personnel — and 13 companies of the State Reserve Police Force as well as 5,500 personnel of the local police in Gadchiroli and neighbouring Chandrapur district shows not only the (13)…………….. of the perpetrators but also the unpreparedness of the security forces. A Quick Response Team was going down the road to Dadpur in Kurkheda where extremists had set fire to three dozen vehicles of a road construction company earlier in the day when the explosion blasted the team to (14)………………. The ease with which the extremists were able to torch so many vehicles is alarming, and the manner in which the response team blithely drove into an ambush is a shocking example of poor planning. The naxals set the (15)…………….. and the security forces blindly took it. In the process, standard operating procedures, including letting a road-opening team lead the way, seem to have been ignored. Yet, the authorities still remain in a state of denial.
similarly
relate
compare
similar
complement
Solution:
'similar' is grammatically and contextually correct fit for the blank.

Q13. The death of 15 security personnel in a landmine attack in Gadchiroli on Wednesday is another (11)…………….. reminder of the Indian state’s continued failure to crush naxalism. Less than a month ago, a legislator and some security personnel lost their lives in a (12)………………. attack in the neighbouring State of Chhattisgarh ahead of polling. That this attack should occur despite the deployment of 30 companies of the Central Reserve Police Force — a company comprises 135 personnel — and 13 companies of the State Reserve Police Force as well as 5,500 personnel of the local police in Gadchiroli and neighbouring Chandrapur district shows not only the (13)…………….. of the perpetrators but also the unpreparedness of the security forces. A Quick Response Team was going down the road to Dadpur in Kurkheda where extremists had set fire to three dozen vehicles of a road construction company earlier in the day when the explosion blasted the team to (14)………………. The ease with which the extremists were able to torch so many vehicles is alarming, and the manner in which the response team blithely drove into an ambush is a shocking example of poor planning. The naxals set the (15)…………….. and the security forces blindly took it. In the process, standard operating procedures, including letting a road-opening team lead the way, seem to have been ignored. Yet, the authorities still remain in a state of denial.
dauntless
cautious
audacity
coward
timid
Solution:
Audacity: a willingness to take bold risks.

Q14. The death of 15 security personnel in a landmine attack in Gadchiroli on Wednesday is another (11)…………….. reminder of the Indian state’s continued failure to crush naxalism. Less than a month ago, a legislator and some security personnel lost their lives in a (12)………………. attack in the neighbouring State of Chhattisgarh ahead of polling. That this attack should occur despite the deployment of 30 companies of the Central Reserve Police Force — a company comprises 135 personnel — and 13 companies of the State Reserve Police Force as well as 5,500 personnel of the local police in Gadchiroli and neighbouring Chandrapur district shows not only the (13)…………….. of the perpetrators but also the unpreparedness of the security forces. A Quick Response Team was going down the road to Dadpur in Kurkheda where extremists had set fire to three dozen vehicles of a road construction company earlier in the day when the explosion blasted the team to (14)………………. The ease with which the extremists were able to torch so many vehicles is alarming, and the manner in which the response team blithely drove into an ambush is a shocking example of poor planning. The naxals set the (15)…………….. and the security forces blindly took it. In the process, standard operating procedures, including letting a road-opening team lead the way, seem to have been ignored. Yet, the authorities still remain in a state of denial.
lot
smithereens
fragmentation
particle
whit
Solution:
Smithereens: small pieces.

Q15. The death of 15 security personnel in a landmine attack in Gadchiroli on Wednesday is another (11)…………….. reminder of the Indian state’s continued failure to crush naxalism. Less than a month ago, a legislator and some security personnel lost their lives in a (12)………………. attack in the neighbouring State of Chhattisgarh ahead of polling. That this attack should occur despite the deployment of 30 companies of the Central Reserve Police Force — a company comprises 135 personnel — and 13 companies of the State Reserve Police Force as well as 5,500 personnel of the local police in Gadchiroli and neighbouring Chandrapur district shows not only the (13)…………….. of the perpetrators but also the unpreparedness of the security forces. A Quick Response Team was going down the road to Dadpur in Kurkheda where extremists had set fire to three dozen vehicles of a road construction company earlier in the day when the explosion blasted the team to (14)………………. The ease with which the extremists were able to torch so many vehicles is alarming, and the manner in which the response team blithely drove into an ambush is a shocking example of poor planning. The naxals set the (15)…………….. and the security forces blindly took it. In the process, standard operating procedures, including letting a road-opening team lead the way, seem to have been ignored. Yet, the authorities still remain in a state of denial.
bait
entice
repulsion
lured
allure
Solution:
Bait: something intended to entice someone to do something.

               





You may also like to Read:
  
            




No comments