SBI PO Prelims English Quiz: 23rd May



English Quiz For SBI PO Exam 2019

The SBI PO Prelims Exam is scheduled to be held in a few days and to ace your preparations Bankersadda is launching a crash course of 18 days to help you excel the exams. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 for free to let you practice the best of latest pattern English Questions for SBI PO Examination 2019-20. Video Solutions will also be provided for the same for free.



Directions (1-5): Read each of the following sentences to find out if there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of this part is your answer. If there is no error in the statement, mark option (e) as your answer. 

Q1. The burning of coal and (A)/wood and the presence of many houses (B)/ in concentrate areas made the cities (C)/ the primary sources of pollution.(D)/

A
B
C
D
No Error
Solution:
Error is in part C. Use 'concentrated' in place of 'concentrate'. 'Concentrated' is an adjective that means wholly directed to one thing.

Q2. The spark that led to the mutiny (A)/ was the issue of new gunpowder (B)/ cartridges for the Enfield rifle, which (C)/ was insensitive to local religious prohibition.(D)/
A
B
C
D
No Error
Solution:
No Error

Q3. When studying for final exams,(A)/ its a good idea to highlight the (B)/ most important ideas and relegate (C)/ the smaller details as insignificant.(D)/
A
B
C
D
No Error
Solution:
Error is in part B. Use 'it's' in place of 'its'. 'It's' means 'It is'.

Q4. At the end of the Rigvedic period,(A)/ the Aryan society began to expand (B)/ from the north western region off the (C)/ Indian subcontinent, into the western Ganges plain. (D)/
A
B
C
D
No Error
Solution:
Error is in part C. Use of 'off' is incorrect. Correct usage is 'of'.

Q5. Other things being equal,(A)/ the broker would be better off (B)/ if he could hedge with equal(C)/ease against all his risks. (D)/
A
B
C
D
No Error
Solution:
No Error

Directions (6-10): In each of the following questions a grammatically correct and meaningful sentence is given and four words are put in BOLD. One of these four words may be misspelt or contextually wrong. You have to identify the misspelt or contextually wrong word and choose the appropriate option as your answer. If all the words are correctly spelt, then mark ‘No error’ as your answer.

Q6. As India awaits the arrival of the annual summer monsoon, hopes are particularly high for normal rainfall that is so vittal for agriculture, the health of forests, rivers and wetlands.
awaits
particularly
vittal
wetlands
All are Correct
Solution:
Correct spelling is 'Vital' and it means absolutely necessary; essential.

Q7. Half an hour into the game Paterson was adjudged to have fouled Jackson and was sent of.
hour
adjudged
fouled
of
All are Correct
Solution:
'Of' is contextually incorrect and 'off' should be used here which means to be removed or separated.

Q8. The presidents cavalcade included several sports utility vehicles, six police cars, and a police motorcycle unit.
presidents
included
utility
motorcycle
All are Correct
Solution:
'Presidents' is incorrect, and the correct usage is 'president's' to show possession.

Q9. There were more important things to think about at the moment - like how she was going to support a baby on her meagar wages.
more
moment
support
meagar
All are Correct
Solution:
'Meagar' is incorrect and the correct spelling is 'meagre/meager' and it means lacking in quantity or quality/ scanty.

Q10. The damage done to half her face caused horrible scarring that left her features lopsided and her skin knotted.
damage
horrible
scarring
knotted
All are Correct
Solution:
All are correct

Directions (11-15): Which of the following phrases given below each sentence should replace the phrase printed in bold letters to make the sentence meaningfully correct. Choose the best option among the five given alternatives that reflect the correct use of phrase in the context of the grammatically correct sentence. If the sentence is correct as it is, mark “No Error” as your answer.

Q11. In the last elections in 2013, the Supreme Court annulled the result after Mr. Yameen trailed former President Mohamed Nasheed, giving Mr. Yameen time to forge alliances and won a second round of voting that was postponed twice.
win a second round of voting that was postpone twice
win a second round of voting that was postponing twice
win a second round of voting that was postponed twice
win a second round of vote that was postponed twice
No Error
Solution:
"win a second round of voting that was postponed twice" is grammatically and contextually correct.

Q12. The green-field airport, located 30 km from capital Gangtok, will start it’s commercial operations from the first week of October, according to the State Chief Secretary A.K. Shrivastava.
will start its commercial operations from
will start its commercial operations for
will start up its commercial operations from
will start its commerce operations from
No Error
Solution:
"will start its commercial operations from " is grammatically and contextually correct.

Q13. Delhi has the cheap fuel rates among all metros and most States capitals because of lower taxes.
have the cheapest fuel rates among all
has the cheapest fuel rates among all
has the cheapest fuel rates within all
has the cheap fuel rates among all
No Error
Solution:
"has the cheapest fuel rates among all " is grammatically and contextually correct.

Q14. In addition, many states have the authority to immediately embargo adulterated food and to impose civil fines.
to imposed civil fines.
to imposing civil fines.
to impose civil fined.
too impose civil fines.
No Error
Solution:
No Error

Q15. The Miami Police Department states that they believes they have recovered the last of the victims killed by the bridge's collapse.
they believe they has recovered
they believe they have recover
they believe they have recovered
they believing they have recovered
No Error
Solution:
"they believe they have recovered " is grammatically and contextually correct.

               


WATCH VIDEO SOLUTIONS HERE





You may also like to Read:
             
                

No comments