LIC AAO 2019 Current Affairs Questions | 01st June

LIC-AAO-Exam-Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions for LIC AAO 2019

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.

                                                        ATTEMPT IN HINDI



Q1. Narendra Modi took oath as the PM for a second consecutive term. How many other members of the Council of Ministers, including Rajnath Singh, Amit Shah, Nitin Gadkari, and Sadananda Gowda, also took the oath?
58
56
54
55
57
Solution:
Narendra Modi took oath as the PM for a second consecutive term. 57 other members of the Council of Ministers, including Rajnath Singh, Amit Shah, Nitin Gadkari, and Sadananda Gowda, also took the oath. A total of 24 Cabinet Ministers took oath at the forecourt of the Rashtrapati Bhavan, followed by nine Ministers of State (Independent Charge) and 24 Ministers of State.

Q2. As the World Environment Day is approaching, Ministry of Environment, Forest and Climate Change launched a theme song ‘_________________________’ on air pollution.
Season Aane De
Earth Aane De
Badal Aane De
Hawa Aane De
Pani Aane De
Solution:
As the World Environment Day is approaching, Ministry of Environment, Forest and Climate Change launched a theme song ‘Hawa Aane De’ on air pollution. The song was launched in the national capital. The aim is to spread awareness regarding protecting the environment. Secretary of Ministry of Environment, Forest and Climate Change launched the song in the presence of actor Shekhar Suman and singer Shaan. World Environment Day is celebrated on June 05.

Q3. Indian Institute of Technology (IIT), Guwahati has signed an MoU with The __________________________ to set up an IITG-ISRO Space Technology Cell (STC) at the institute where Assam Governor Jagdish Mukhi inaugurated a new academic complex and research and development building.
Bhabha Atomic Research Centre
Vikram Sarabhai Space Centre
ISRO
DRDO
NASA
Solution:
Indian Institute of Technology (IIT), Guwahati has signed an MoU with The Indian Space Research Organisation (ISRO) to set up an IITG-ISRO Space Technology Cell (STC) at the institute where Assam Governor Jagdish Mukhi inaugurated a new academic complex and research and development building.

Q4. DV Sadananda Gowda is the new cabinet minister for chemicals and fertilizers in Prime Minister Narendra Modi’s government. Where is the constituency of DV Sadananda Gowda?
Bengaluru South
Bengaluru North
Bangalore Rural
Bangalore Central
Bagalkot
Solution:
Karnataka MP DV Sadananda Gowda is the new cabinet minister for chemicals and fertilizers in Prime Minister Narendra Modi’s government. Gowda retained his MP seat from Bengaluru North constituency. He won against Congress Krishna Byre Gowda with a margin of close to 1.45 lakh votes in the 2019 Lok Sabha elections.

Q5. A 41-year-old orangutan at _________________’s Nandankanan Zoological Park died following a prolonged illness. ”Binny”, the country’s lone orangutan passed away.
Odisha
Uttar Pradesh
Bihar
Madhya Pradesh
Karnataka
Solution:
A 41-year-old orangutan at Odisha’s Nandankanan Zoological Park died following a prolonged illness. ”Binny”, the country’s lone orangutan passed away around 9:40 pm due to old-age related ailments followed by respiratory tract infection.

Q6. World Health Organization (WHO) and global partners celebrate World No Tobacco Day (WNTD) on-
29th May
01st June
30th May
02nd June
31st May
Solution:
Every year, on 31st May, the World Health Organization (WHO) and global partners celebrate World No Tobacco Day (WNTD). The annual campaign is an opportunity to raise awareness on the harmful and deadly effects of tobacco use and second-hand smoke exposure, and to discourage the use of tobacco in any form. The focus of World No Tobacco Day 2019 is on “tobacco and lung health.”

Q7. Which country has announced tariffs on all goods coming from Mexico in a bid to curb illegal immigration recently?
Japan
Germany
France
USA
Russia
Solution:
US President Donald Trump has announced tariffs on all goods coming from Mexico in a bid to curb illegal immigration. From 10th June 2019, a five percent tariff would be imposed and slowly raised until the Illegal Immigration problem is remedied.

Q8. According to FICCI's survey, country’s median GDP is forecast at _____________ percent for Financial Year 2020 and ______________ bpercent for Financial Year 2021 by FICCI.
7.50% and 7.70%
7.30% and 7.40%
7.10% and 7.20%
7.20% and 7.40%
7.40% and 7.80%
Solution:
The country’s median GDP is forecast at 7.10 percent for Financial Year 2020 and 7.20 percent for Financial Year 2021. The industry body FICCI’s economic outlook survey stated that the minimum and maximum growth estimate stood at 6.80 per 0cent and 7.3 percent for 2019-20.

Q9. What is the currency of Mexico?
euro
peso
rand
dinar
kina
Solution:
The Mexican peso is the currency of Mexico.

Q10. Who is the present Finance Minister of India?
Nirmala Sitharaman
Subrahmanyam Jaishankar
Narendra Singh Tomar
Ravi Shankar Prasad
Ramesh Pokhriyal Nishank
Solution:
Nirmala Sitharaman's promotion is seen as the big news as Prime Minister Narendra Modi's new government starts work. She took charge as India's new Finance Minister, which puts her in charge of perhaps the most challenging assignment for this government.

               





You may also like to Read:


Print Friendly and PDF

No comments