LIC AAO Mains 2019 Current Affairs Questions | 07th June

LIC-AAO-Exam-Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions for LIC AAO 2019

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.


Q1. The ‘____________ Global Disability Summit’ will be held in Buenos Aires, Argentina.
06th
02nd
04th
03rd
05th
Solution:
The ‘2nd Global Disability Summit’ will be held in Buenos Aires, Argentina. The Indian delegation will be headed by Union Minister for Social Justice and Empowerment Thaawarchand Gehlot.

Q2. In the United States, Google’s India-born CEO ____________________ and Nasdaq president Adena Friedman have been chosen for the prestigious Global Leadership Awards 2019 by business advocacy group USIBC in recognition of the two companies’ contribution as the leading technology-driven platforms.
Shiv Nadar
Satya Nadella
Indra Nooyi
Paul Allen
Sundar Pichai
Solution:
In the United States, Google’s India-born CEO Sundar Pichai and Nasdaq president Adena Friedman have been chosen for the prestigious Global Leadership Awards 2019 by business advocacy group USIBC in recognition of the two companies’ contribution as the leading technology-driven platforms.

Q3. Prime Minister Narendra Modi-led Central government has reconstituted _______________ key cabinet committees, including appointments committee, the cabinet committee on economic affairs, and security, among others.
eight
seven
nine
three
four
Solution:
rime Minister Narendra Modi-led Central government has reconstituted eight key cabinet committees, including appointments committee, the cabinet committee on economic affairs, and security, among others. The eight committees which have been reconstituted include Cabinet Committee on Accommodation, Cabinet Committee on Parliamentary Affairs, Cabinet Committee on Political Affairs, Cabinet Committee on Security, Cabinet Committee on Investment and Growth and Cabinet Committee on Employment and Skill Development.

Q4. Who has become the most capped India player by surpassing Bhaichung Bhutia’s 107 international matches?
Robin Singh
Sandesh Jhingan
Gurpreet Singh Sandhu
Sunil Chhetri
CK Vineeth
Solution:
Sunil Chhetri became the most capped India player by surpassing Bhaichung Bhutia’s 107 international matches. In his milestone match of the King’s Cup football tournament in Buriram, Thailand, he scored the lone goal for his side for his 69th goal.

Q5. Which of the following country has launched 1st Arctic Train Service recently?
China
India
Russia
Japan
Germany
Solution:
In Russia, the first tourist train traveling through Russia’s Arctic region and on to Norway set off from St. Petersburg station with 91 passengers aboard for the inaugural trial journey. The tourists came from seven countries including the US, Germany, Norway and Russia.

Q6. The 2nd Bi-Monthly monetary policy statement has been released recently. Monetary Policy Committee has reduced the policy repo rate under the liquidity adjustment facility (LAF) by-?
25 basis points
20 basis points
15 basis points
10 basis points
30 basis points
Solution:
The 2nd Bi-Monthly monetary policy statement has been released. On the basis of an assessment of the current and evolving macroeconomic situation, the Monetary Policy Committee (MPC) at its meeting decided to Reduce the policy repo rate under the liquidity adjustment facility (LAF) by 25 basis points to 5.75% from 6.00% with immediate effect.

Q7. In a bid to spur investment and create new employment opportunities, Prime Minister Narendra Modi set up two Cabinet committees to deal with the two crucial issues. Both the panels, respectively on Investment and Growth and on Employment and Skill Development, will be headed by-?
Human Resource Development Minister
Prime Minister
Home Minister
Cabinet Committee on Economic Affairs
Minister of Skill Development and Entrepreneurship
Solution:
In a bid to spur investment and create new employment opportunities, Prime Minister Narendra Modi set up two Cabinet committees to deal with the two crucial issues. Both the panels, respectively on Investment and Growth and on Employment and Skill Development, will be headed by the prime minister.

Q8. Who has been appointed as the chief of India Meteorological Department (IMD)?
Satish Chandra
Rakesh Makhija
Mrutyunjay Mohapatra
Karambir Singh
Suresh Kumar
Solution:
Renowned scientist and cyclone warning specialist Mrutyunjay Mohapatra was appointed as the chief of India Meteorological Department (IMD). Mohapatra and his team at the Cyclone Warning Division of the IMD have earned praise for their accurate forecasts on cyclones, its wind-speed and likely impact on life and property including during the recent cyclone ‘Fani’, when their timely warnings enabled the authorities to ensure early evacuation of millions of people. He will assume charge in August.

Q9. _______________________, who oversaw the introduction of the Champions League during a 17-year reign as president of European soccer’s governing body, has passed away recently.
Jacques Georges
Aleksander Ceferin
Michel Platini
Lennart Johansson
Ebbe Schwartz
Solution:
Lennart Johansson, who oversaw the introduction of the Champions League during a 17-year reign as president of European soccer’s governing body, has died. He was 89. Johansson led UEFA from 1990-2007 and was eventually beaten in a presidential election by former France great Michel Platini.

Q10. India has successfully test fired Brahmos Supersonic Cruise Missile from Chandipur in- 
Kerala
Goa
West Bengal
Andhra Pradesh
Odisha
Solution:
India has successfully test fired Brahmos Supersonic Cruise Missile from Chandipur in Odisha. Described as the world’s fastest supersonic cruise missile with high rate of precision and accuracy, BrahMos can be fired from land, sea and air. BrahMos is a joint venture between the DRDO and the NPOM(a Russian military technology firm) of Russia.

               




You may also like to Read:

Print Friendly and PDF

No comments