LIC AAO Mains 2019 Current Affairs Questions | 14th June

LIC-AAO-Exam-Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions for LIC AAO 2019

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.



Q1. The Union Cabinet has cleared the New Delhi International Arbitration Centre (NDIAC) Bill, 2019. The NDIAC will effect from-
2nd March 2019
2nd January 2019
2nd May 2019
2nd June 2019
2nd February 2019
Solution:
The Union Cabinet has cleared the New Delhi International Arbitration Centre (NDIAC) Bill, 2019. The Bill provides for setting up of an independent and autonomous body for institutional arbitration. It also aims to acquire and transfer the undertakings of International Centre For Alternative Dispute Resolution to New Delhi International Arbitration Centre (NDIAC) w.e.f 2nd March 2019.

Q2. Which of the following university will confer the distinguished alumni award to Union Ministers Nirmala Sitharaman and Subrahmanyam Jaishankar?
Indira Gandhi National Open University
Jawaharlal Nehru University
University of Delhi
Guru Gobind Singh Indraprastha University
Banaras Hindu University
Solution:
Jawaharlal Nehru University will confer the distinguished alumni award to Union Ministers Nirmala Sitharaman and Subrahmanyam Jaishankar. Executive Council of the University has approved a proposal in this regard. The two ministers will be awarded during the third convocation of JNU to be held in August this year.

Q3. According to annual report on internet trends by venture capitalist Mary Meeker, Which country accounts for 12% world’s internet users?
China
USA
India
Germany
Japan
Solution:
According to annual report on internet trends by venture capitalist Mary Meeker, India accounts for 12% world’s internet users. China has the largest base, accounting for 21% of all internet users globally, and the US comes third at 8%.

Q4. India successfully conducted a first test flight of the indigenously developed Hypersonic Technology Demonstrator Vehicle (HSTDV) from a base off the-
Coastal States
South coast of India
West Bengal coast
Odisha coast
Goa Coast
Solution:
India successfully conducted a first test flight of the indigenously developed Hypersonic Technology Demonstrator Vehicle (HSTDV) from a base off the Odisha coast. The only other countries that possess this technology are the US, Russia and China.

Q5. The U.S. Embassy organised its _____________ annual ‘Student Visa Day’ and launched ‘EducationUSA India
first
second
third
fourth
fifth
Solution:
The U.S. Embassy organised its fifth annual ‘Student Visa Day’ and launched ‘EducationUSA India’. It is a mobile application to provide Indian students with “current, comprehensive and accurate information about studying in the U.S.”.It was launched by the Embassy in collaboration with the United States-India Educational Foundation.

Q6. Which of the following Indian player ranked 100th and remains the sole Indian in the Forbes list of world’s highest-paid athletes with estimated annual earnings of $25 million?
MS Dhoni
Bhaichung Bhutia
Rohit Sharma
MC Marycom
Virat Kohli
Solution:
Virat Kohli, ranked 100th, remains the sole Indian in the Forbes list of world’s highest-paid athletes with estimated annual earnings of $25 million. The list is headed by Barcelona and Argentina football superstar Lionel Messi.

Q7. The Hypersonic Technology Demonstrator Vehicle (HSTDV) is an unmanned scramjet (allowing supersonic combustion) demonstration vehicle that can cruise up to a speed of mach 6 (or six times the speed of sound) and rise up to an altitude of ___________ km in 20 seconds.
55 km
65 km
40 km
32 km
73 km
Solution:
The HSTDV is an unmanned scramjet (allowing supersonic combustion) demonstration vehicle that can cruise up to a speed of mach 6 (or six times the speed of sound) and rise up to an altitude of 32 km in 20 seconds.

Q8. Cancer-hit badminton star Lee Chong Wei announced his retirement. He is a retired _______________ professional badminton player.
Japanese
Indonesian
Malaysian
Chinese
Thai
Solution:
Cancer-hit Malaysian badminton star Lee Chong Wei announced his retirement. He spent a total of 348 weeks as world number one but lost six world and Olympic finals in his 19 years career.

Q9. According to a report released by brand analytics firm TRA Research, _______________ has emerged as the most trusted brand in India in 2019.
Apple
Dell
Sony
MI
HP
Solution:
According to a report released by brand analytics firm TRA Research, “Dell” has emerged as the most trusted brand in India in 2019. With 31% Brand Trust Index (BTI) difference from Dell, auto brand Jeep makes a dramatic entry in the second spot. LIC and Amazon are ranked on the third and fourth spots and Apple iPhone emerged as India’s fifth most trusted brand.

Q10. Who was awarded the 54th Jnanpith Award for his contribution to the enrichment of Indian Literature in English?
Amitav Ghosh
Vikram Seth
Anita Desai
Arundhati Roy
Salman Rushdie
Solution:
Renowned author Amitav Ghosh was awarded the 54th Jnanpith Award for his contribution to the enrichment of Indian Literature in English. He was conferred the award by former governor of West Bengal Gopalkrishna Gandhi.

Q11. Name the Bollywood actress, who is a global UNICEF Goodwill Ambassador for Child Rights is going to be honoured with Danny Kaye Humanitarian Award by UNICEF at the UNICEF SNOWFLAKE BALL recently?
Priyanka Chopra
Aishwarya Rai
Katrina Kaif
Deepika Padukone
Alia Bhatt
Solution:
Priyanka Chopra, a global UNICEF Goodwill Ambassador for Child Rights is going to be honoured with Danny Kaye Humanitarian Award by UNICEF at the UNICEF SNOWFLAKE BALL.

Q12. A team of scientists from _______________ and the Wildlife Institute of India, in collaboration with researchers from Indonesia and the US, have discovered a new species of ‘paddy frog’ from Northeast India, primarily Assam.
Banaras Hindu University
University of Delhi
Jawaharlal Nehru University
Guru Gobind Singh Indraprastha University
Indira Gandhi National Open University
Solution:
A team of scientists from Delhi University and the Wildlife Institute of India, in collaboration with researchers from Indonesia and the US, have discovered a new species of ‘paddy frog’ from Northeast India, primarily Assam. The frog belongs to the microhylid genus Micryletta, a “group of narrow-mouthed frogs”. The new species has been named ‘aishani’, derived from the Sanskrit word ‘aishani’ or aisani meaning Northeast.

Q13. Which of the following technology company is all set to roll out “Tech Bee” programme, a company initiative under which it trains and hires students who have completed XIIth standard, across several states?
Cognizant
Tata Consultancy Services
HCL Technologies
Tech Mahindra
Wipro
Solution:
HCL Technologies is all set to roll out “Tech Bee” programme, a company initiative under which it trains and hires students who have completed XII th standard, across several states.

Q14. Pazhavila Rameshan was a _________________ language journalist, poet and lyricist from Kerala, India and received the 2017 Kerala Sahitya Akademi Award for Overall Contributions.
Marathi
Telugu
Kannad
Malayalam
Tamil
Solution:
Poet and lyricist Pazhavila Ramesan passed away. He was 83 years old. He was a recipient of Kerala Sahithya Akademi Award and had also penned songs for films like Asamsakalode, Malooty, Uncle Bun, Vasudha and others.

Q15. United Nations International Children's Emergency Fund (UNICEF) was created by the United Nations General Assembly on 11th December 1946 to provide emergency food and healthcare to children and mothers in countries that had been devastated by World War II. Where is the headquarters of UNICEF?
Washington DC
Geneva
Paris
Vienna
New York
Solution:
The United Nations Children's Fund, originally known as the United Nations International Children's Emergency Fund, was created by the United Nations General Assembly on 11 December 1946, to provide emergency food and healthcare to children and mothers in countries that had been devastated by World War II. The headquarters of UNICEF is in New York, United States.

               




You may also like to Read:
Print Friendly and PDF

No comments