LIC AAO Mains 2019 Current Affairs Questions | 08th June

LIC-AAO-Exam-Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions for LIC AAO 2019

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.


Q1. World Food Safety Day is observed every year on-
09th June
11th June
07th June
05th June
08th June
Solution:
World Food Safety Day is observed every year on 7th June. The theme for World Food Safety Day 2019 is ‘Food Safety, Everyone’s Business’. Food safety is the absence of safe, acceptable levels of hazards in food that may harm the health of consumers.

Q2. IT Industry icon Azim Premji will retire as Executive Chairman of __________________ with effect from 30th July 2019.
HCL Technologies
Tech Mahindra
TCS
Infosys
Wipro
Solution:
IT Industry icon Azim Premji will retire as Executive Chairman of Wipro with effect from 30th July 2019. He led the company for 53 years. He will continue to serve on the board as Non-Executive Director and founder Chairman.

Q3. An analysis of traffic congestion in more than 400 cities across six continents has found that commuters in ____________ spent the most time on the road in 2018.
Mumbai
New Delhi
Chennai
Kolkata
Bengaluru
Solution:
An analysis of traffic congestion in more than 400 cities across six continents has found that commuters in Mumbai spent the most time on the road in 2018. Mumbai ranked first in the study, ‘Traffic Index-2018’, compiled by location technology specialist TomTom, with a congestion level of 65%, while New Delhi ranked fourth with congestion of 58%. The study covered 403 cities in 56 countries and defined congestion as the extra time added to road travel when traffic doesn’t flow freely.

Q4. Name the famous personality and six-time Grammy-winning musician, who was passed away recently?
Warren Haynes
BB King
Allen Toussaint
Malcolm John Rebennack
Johnny Winter
Solution:
Six-time Grammy-winning musician Malcolm John Rebennack, better known as Dr John, passed away aged 77. The singer-songwriter suffered from a heart attack. He started his career as a pianist in the 1950s and gained popularity following the release of his first album in 1968.

Q5. Which metro has become the first ever project in the country to receive power generated from a waste-to-energy plant?
Lucknow Metro
Delhi Metro
Namma Metro
Rapid Transit
Noida Metro
Solution:
The Delhi Metro Rail Corporation (DMRC) has become the first ever project in the country to receive power generated from a waste-to-energy plant. It has started receiving 2 MW power from a 12 MW capacity waste-to-energy plant set up in Ghazipur.

Q6. _____________________ has launched a Fiscal Performance Index (FPI) to assess state and central budgets.
Confederation of Indian Industry
NASSCOM
FICCI
Internet and Mobile Association of India
Indian School of Business
Solution:
Confederation of Indian Industry (CII) has launched a Fiscal Performance Index (FPI) to assess state and central budgets. The Index incorporates qualitative assessments of revenue expenditure, capital expenditure, revenues, fiscal prudence and the level of public debt arrive at a more holistic picture of fiscal performance than the fiscal deficit to GDP ratio according to the CII.

Q7. The theme for World Food Safety Day 2019 is-?
Foodborne Illnesses May Result
Food Safety, Everyone’s Business
Food safety is the Absence of Safe
Food That May Harm the Health of Consumers
All Plastic is Made from Chemicals
Solution:
World Food Safety Day is observed every year on 7th June. The theme for World Food Safety Day 2019 is ‘Food Safety, Everyone’s Business’. Food safety is the absence of safe, acceptable levels of hazards in food that may harm the health of consumers.

Q8. The Confederation of Indian Industry is a business association in India. CII is a non-government, not-for-profit, industry-led and industry-managed organization. Where is the headquarters of CII?
Hyderabad
Mumbai
New Delhi
Kolkata
Chennai
Solution:
Confederation of Indian Industry (CII) has launched a Fiscal Performance Index (FPI) to assess state and central budgets. The Index incorporates qualitative assessments of revenue expenditure, capital expenditure, revenues, fiscal prudence and the level of public debt arrive at a more holistic picture of fiscal performance than the fiscal deficit to GDP ratio according to the CII.

Q9. The 2019 FIFA Women’s World Cup is the 8th edition of the FIFA Women’s World Cup. The Championship is being held in-?
Japan
Canada
Germany
France
Russia
Solution:
The 2019 FIFA Women’s World Cup is the 8th edition of the FIFA Women’s World Cup, the quadrennial international football championship contested by the women’s national teams between 7 June and 7 July 2019. The Championship will be held in nine cities across France. In March 2015, France won the right to host the event, the first time the country will host the tournament, and the third time a European nation will.

Q10. Who was sworn in as Chief Justice of the Delhi High Court recently?
Justice Amreshwar Pratap Sahi
Justice Biswanath Somadder
Justice Pradeep Nandrajog
Justice Govind Mathur
Justice Dhirubhai Naranbhai Patel
Solution:
Justice Dhirubhai Naranbhai Patel was sworn in as Chief Justice of the Delhi High Court. Lt Governor Anil Baijal administered the oath of office to Justice Patel at a function held at Raj Niwas.

               




You may also like to Read:

Print Friendly and PDF

No comments