SBI Clerk Pre English Questions:7th June

 SBI-Clerk-Prelims-English-Questions-2019


SBI Clerk Prelims English Questions 

Dear students, The State Bank of India conducts a two-tier examination to recruit Clerks (Junior Associates) at regular intervals. Thus, the English Language plays a crucial role in sailing through all the stages of SBI Clerk exam. Here is a quiz on the English Language to let you practice the latest pattern English Questions for SBI Clerk 2019-20.



Directions (1-5): The following statements have two blanks which are to be filled with the options given below. Choose the correct combination which can most suitably complete the sentence without altering the meaning of the statement. If none of the combinations makes an impact, choose (e) i.e. “No combination fits” as your answer. 

Q1. The Indian political class is overwhelming male, but the worrying thing is that it remains........... blind to its privilege and entitlement. That reflects in policy as well as the .......... small number of women in Indian political life.

amazingly, decreasingly
unhappily, joyfully
distressingly, woefully
hardly, emotionally
No combination fits
Solution:
distressingly: to cause strain, anxiety and suffering to woefully: in a manner expressing sorrow
These two sentences fit correctly into the statement.

Q2. India cannot have a banking sector which is ......... and a set of bankers who are ........ to lend when the upturn comes.
active, willing
strong, cheerful
unsteady, dislike
hobbled, loath
No combination fits
Solution:
hobbled: restrict the development of
loath: unwilling or reluctant

Q3. If the airlines fail to inform their passengers of the ..........., then such passengers will be entitled for a ............ in addition to the ticket refund.
cancellation, compensation
rejection, consumption
cancel, sum
ticket, feedback
No combination fits
Solution:
compensation: something that counterbalances a loss

Q4. Going for a run may seem overwhelming or ........... just to think about before you begin, but if you can ......... up the energy to start jogging, you'll often find that you become more motivated to finish as you go.
disgusting, surpass
exhausting, muster
tiring, gather
lucrative, compile
No combination fits
Solution:
exhausting: making one feel very tired
muster: collect or assemble

Q5. Exercising .......... and getting proper nutrition will help, but these actions only ............ improve sleep intensity.
constantly, slowly
regularly, simply
irregularly, intentionally
consistently, indirectly
No combination fits
Solution:
consistently: in every case and in every occasion, invariably

Directions (6-10) In the question given below two statements are given which are grammatically correct and meaningful. Connect them by choosing the word given below the statements in the best possible way without changing the intended meaning. Choose the best possible word as your answer accordingly from the options to form a correct, coherent sentence. 

Q6. (l) The rupee is not alone among BRICS currencies to have depreciated against the dollar this year, with both the Brazilian real and the Russian Ruble losing value. 


(ll) It remains particularly vulnerable to mounting oil costs given the economy’s extremely high dependence on crude imports to meet energy needs.
while
rather
as well as
as
nevertheless
Solution:
While the rupee is not alone among BRICS currencies to have depreciated against the dollar this year, with both the Brazilian real and the Russian rouble losing value, it remains particularly vulnerable to mounting oil costs given the economy’s extremely high dependence on crude imports to meet energy needs. ‘while’ will be used here to show whereas or indicating contrast.

Q7. (l) It is desirable that regional imbalances and under-representation are not glaring. 
 (ll) This cannot be cited as a factor to shoot down the candidature of a person otherwise qualified and validly recommended.
as well as
seldom
While
even
yet
Solution:
‘while’ will connect these two sentences. While it is desirable that regional imbalances and under-representation are not glaring, this cannot be cited as a factor to shoot down the candidature of a person otherwise qualified and validly recommended.

Q8. (l) The commendable performances in Gold Coast. 
(ll) India are still a long way behind benchmarks and standards in most disciplines—not just at the Olympics, but also Asian levels.
in order that
as
meanwhile
Despite
None of the above
Solution:
“despite” will connect the sentences. Despite the commendable performances in Gold Coast, India are still a long way behind benchmarks and standards in most disciplines—not just at the Olympics, but also Asian levels.

Q9. (l) Seniority is a consideration when a puisne judge is made a Chief Justice. 
(ll) It is not sacrosanct in elevation to the Supreme Court.
and
but
as
though
as if
Solution:
Use ‘But’-Seniority is a consideration when a puisne judge is made a Chief Justice, but it is not sacrosanct in elevation to the Supreme Court.

Q10. (l) Physicists are now looking beyond the ordinary to find new and exotic phases of matter. 
(ll) Change in a stepwise fashion.
to
that
unless
into
before
Solution:
Use ‘that’- Physicists are now looking beyond the ordinary to find new and exotic phases of matter that change in a stepwise fashion.

Direction (11-15): In each of the questions given below a sentence is given which is then divided into five parts out of which last part is given bold and correct. There is no error in three out of four remaining parts and therefore only one of the parts is incorrect. You must choose the grammatically incorrect part as your answer. If no part is incorrect, choose option (e) as your answer.i.e. “No error”. 

Q11. It is also a tale that began 100 (A)/days before the firing, when(B)/ housewives, children and villagers(C)/ creating a community of protest which found its(D)/ one-lakh-strong epicentre at Thoothukudi(E).

B
C
A
D
No error
Solution:
As the sentence is in past tense, ‘created’ should be used in place of ‘creating’.

Q12. It reflects the new conversation between a decade(A)/ of oral history, the complaints, the everyday gossip of(B)/ people dying, of children faint in school(C)/, the moment when the eventless history of (D)/environmentalism clashes with the trauma of the Internet(E)/.
B
C
A
D
No error
Solution:
Replace ‘faint’ with ‘fainting’.

Q13. India rejected an Australian requested to join(A)/ maritime exercises along with the U.S. and Japan(B)/this June, and Navy Chief Admiral Sunil Lanba(C)/ said quite plainly last month that there(D)/ was no plan to “militarise” the Quad(E)/.
B
C
A
D
No error
Solution:
Replace ‘requested’ by ‘request’.

Q14. When people are raised and reared in an environment(A)/ that is often a tyranny, where power is (B)/never evenly distributed and one bossy force controls (C)/everything, they remain ill equipped to demand(D)/ anything more in the public and political spheres(E)/.
B
C
A
D
No error
Solution:
The sentence is grammatically Correct.

Q15. The spark for the week-long incidents of violence(A)/ in downtown Shillong was a lie spread through WhatsApp,(B)/ the ubiquitous messaging platform that has(C)/ increasingly become an unfiltered medium(D)/ for hate and rumour-mongering(E)/.
B
C
A
D
No error
Solution:
The sentence is grammatically correct.

               




You may also like to Read:
              

No comments