SBI Clerk Pre Quiz - Inequality | 7th June 2019

Dear Aspirants,
SBI Clerk Pre Quiz - Inequality | 7th June 2019

Reasoning Questions for SBI Clerk 2019 

Reasoning Ability is an onerous section. With the increasing complexity of questions, it becomes hard for one to give it the cold shoulder. The only way to make the grade in this particular section in the forthcoming banking exams is to practice continuously with all your heart and soul. And, to let you practice with the best of the latest pattern questions, here is the Adda247 Reasoning Quiz based on the study plan and the exact same pattern of questions that are being asked in the exams.


Directions (1-5): In these questions, relationship between different elements is show in the statements. The statements are followed by conclusions. Study the conclusions based on the given statements and select the appropriate answer:

Q1.

Both conclusions I and II are true
Either conclusion I or II is true
Only conclusion I is true
Neither conclusions I nor II is true
Only conclusion II is true
Solution:
I. M < S(true) II. O ≥ Q(false)

Q2.
Both conclusions I and II are true
Only conclusion II is true
Neither conclusion I nor II is true
Either conclusions I or II is true
Only conclusions I is true
Solution:
I. G ≤ D(false) II. G > D(false)

Q3.
Both conclusion I and II are true
Either conclusion I or II is true
Neither conclusion I nor II is true
Only conclusion I is true
Only conclusion II is true
Solution:
I. V > Z (false) II. W> V(true)

Q4.
Only conclusion II is true
Either conclusion I or II is true
Both conclusion I and II are true
Neither conclusion I nor II is true
Only conclusion I is true
Solution:
I. L < O(false) II. K ≥ O(false)

Q5.
Neither conclusion I nor II is true
Both conclusions I and II are true
Only conclusion II is true
Either conclusion I or II is true
Only conclusion I is true
Solution:
I. C < H(true) II. R > K(true)

Directions (6-10): Study the following information carefully to answer the given questions.
P @ Q – P is neither greater than nor equal to Q
P % Q – P is neither smaller than nor equal to Q
P # Q – P is not greater than Q
P $ Q – P is not smaller than Q
P * Q- P is neither smaller than nor greater than Q

Q6. Statements: 
 Z@Y, Y%X, X*W, W$V
Conclusions: 
I. Y%V
 II. Z%V
Only conclusion I follows
Only conclusion II follows
Either conclusion I or II follows
Neither conclusion I nor II follow
Both conclusion I and II follows
Solution:
I. Y%V(true) II. Z%V(false)

Q7. Statements: 
 A%D, B@E, D#C, E*C
Conclusions: 
 I. C$A
 II. E@A
Only conclusion I follows
Only conclusion II follows
Either conclusion I or II follows
Neither conclusion I nor II follow
Both conclusion I and II follows
Solution:
I. C$A(false) II. E@A(false)

Q8. Statements: 
 G*K, K$M, M#N, N@O
Conclusions: 
 I. K%N
 II. M@O
Only conclusion I follows
Only conclusion II follows
Either conclusion I or II follows
Neither conclusion I nor II follow
Both conclusion I and II follows
Solution:
I. K%N(false) II. M@O(true)

Q9. Statements: 
 S$T, W$U, T*W, U@V
Conclusions: 
 I. S$U
 II. V@T
Only conclusion I follows
Only conclusion II follows
Either conclusion I or II follows
Neither conclusion I nor II follow
Both conclusion I and II follows
Solution:
I. S$U(true) II. V@T(false)

Q10. Statements: 
 A%B, C$E, D@B, D*C
Conclusions: 
 I. A%C
 II. E@B
Only conclusion I follows
Only conclusion II follows
Either conclusion I or II follows
Neither conclusion I nor II follow
Both conclusion I and II follows
Solution:
I. A%C(true) II. E@B(true)

Directions (11-15): In these questions, relationship between different elements is shown in the statements. These statements are followed by some conclusions. Read the statements and then decide which of the following conclusions follow from the given statements.

Q11.

Only I and II follow
Only III and IV follow
Only I, II and III follow
Only I and IV follow
All follow
Solution:
I. K < D(false) II. H > A(false) III. A ≤ J(true) IV. D < H(true)

Q12.
Only I follow
Only II and IV follow
Only III and IV follow
Only II follows
Only I and III follow
Solution:
I. U < R(true) II. Z ≤ R(false) III. Y > U(false) IV. X > W(false)

Q13.
Only I and II follow
Only II follows
Only III follows
Either I or III follow
Only I and IV follow
Solution:
I. H > F(false) II. J > K(false) III. F ≥ H(false) IV. C > K(false)

Q14.
Only I and II follow
Only II follow
Only III and IV follow
Only I and IV follow
Only III follows
Solution:
I. M > D(false) II.O ≤ H(false) III.D > M(true) IV. I > H(false)

Q15.
Only II and III follow
Only III and IV follow
Only I and II follow
Only I and IV follow
All follow
Solution:
I. Q > X(false) II. R > A(true) III. X < R(true) IV. P > Q(false)

               






You may also like to Read:




             

Print Friendly and PDF

No comments