SBI PO Main- English Miscellaneous Quiz - 10th June 2019

sbi-po-mains-english-quiz-2019


State bank of India's probationary Officer's prelims was held on the 8th and 9th of June. Students gave the exam with great enthusiasm and we also hope that you have done well. Prelims will be followed by the mains, and the date is already scheduled for 20 July this year. We know you all are full of optimism and expect your name in the cut-off list of prelims. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 for free to let you practice the best of latest pattern English Questions for SBI PO Examination 2019-20 so that you can make sure that this year's PO is in your pocket. With this, we wish you all the very best for the results of prelims. Keep the preparation engines running.






Directions (1-10): In the following passage there are words highlighted in bold, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, four words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case. If the word highlighted in bold does not require any replacement, choose (e) as your answer. 

Q1. The Indian economic model has been a bit of a paradox. India has sometimes impinged (1) the successful economies of East Asia in terms of high domestic savings, close integration with the global economy and macroeconomic fidelity (2). And it has sometimes resembled the volatile countries of Latin America in terms of weak domestic savings, macroeconomic instability and growing oligarchic power. This column had earlier analyzed (3) that rising inequality could mean successive governments would have strong incentives to honor (4)fiscal spending in a bid to buy social peace, taking India closer to the Latin American model. High domestic savings are a/an cardinal (5) part of the story. The admiring (6) investment boom in the five years to 2008 was supported by a sharp rise in the domestic savings rate. The revival (7) in investment activity after 2010 led to a current account crisis because domestic savings were relatively deliberate (8). In other words, those magic moments of rapid economic intensification (9) plus macroeconomic stability are possible only when the domestic savings rate is rising (10).

approached
reached
resembled
estimated
No improvement required
Solution:
resembled’ is the correct word to be replaced.
Impinged means have an effect, especially a negative one.

Q2. The Indian economic model has been a bit of a paradox. India has sometimes impinged (1) the successful economies of East Asia in terms of high domestic savings, close integration with the global economy and macroeconomic fidelity (2). And it has sometimes resembled the volatile countries of Latin America in terms of weak domestic savings, macroeconomic instability and growing oligarchic power. This column had earlier analyzed (3) that rising inequality could mean successive governments would have strong incentives to honor (4)fiscal spending in a bid to buy social peace, taking India closer to the Latin American model. High domestic savings are a/an cardinal (5) part of the story. The admiring (6) investment boom in the five years to 2008 was supported by a sharp rise in the domestic savings rate. The revival (7) in investment activity after 2010 led to a current account crisis because domestic savings were relatively deliberate (8). In other words, those magic moments of rapid economic intensification (9) plus macroeconomic stability are possible only when the domestic savings rate is rising (10).
longevity
placidity
stability
fortitude
No improvement required
Solution:
Stability’ is the correct word as this term is also used in following lines of the paragraph.
Fortitude means courage in pain or adversity.

Q3.The Indian economic model has been a bit of a paradox. India has sometimes impinged (1) the successful economies of East Asia in terms of high domestic savings, close integration with the global economy and macroeconomic fidelity (2). And it has sometimes resembled the volatile countries of Latin America in terms of weak domestic savings, macroeconomic instability and growing oligarchic power. This column had earlier analyzed (3) that rising inequality could mean successive governments would have strong incentives to honor (4)fiscal spending in a bid to buy social peace, taking India closer to the Latin American model. High domestic savings are a/an cardinal (5) part of the story. The admiring (6) investment boom in the five years to 2008 was supported by a sharp rise in the domestic savings rate. The revival (7) in investment activity after 2010 led to a current account crisis because domestic savings were relatively deliberate (8). In other words, those magic moments of rapid economic intensification (9) plus macroeconomic stability are possible only when the domestic savings rate is rising (10).
impugned
incited
challenged
argued
No improvement required
Solution:
‘argued’ is the correct word to be replaced.

Q4.The Indian economic model has been a bit of a paradox. India has sometimes impinged (1) the successful economies of East Asia in terms of high domestic savings, close integration with the global economy and macroeconomic fidelity (2). And it has sometimes resembled the volatile countries of Latin America in terms of weak domestic savings, macroeconomic instability and growing oligarchic power. This column had earlier analyzed (3) that rising inequality could mean successive governments would have strong incentives to honor (4)fiscal spending in a bid to buy social peace, taking India closer to the Latin American model. High domestic savings are a/an cardinal (5) part of the story. The admiring (6) investment boom in the five years to 2008 was supported by a sharp rise in the domestic savings rate. The revival (7) in investment activity after 2010 led to a current account crisis because domestic savings were relatively deliberate (8). In other words, those magic moments of rapid economic intensification (9) plus macroeconomic stability are possible only when the domestic savings rate is rising (10).
strike
boost
promote
prefer
No improvement required
Solution:
‘boost’ is the correct word.

Q5.The Indian economic model has been a bit of a paradox. India has sometimes impinged (1) the successful economies of East Asia in terms of high domestic savings, close integration with the global economy and macroeconomic fidelity (2). And it has sometimes resembled the volatile countries of Latin America in terms of weak domestic savings, macroeconomic instability and growing oligarchic power. This column had earlier analyzed (3) that rising inequality could mean successive governments would have strong incentives to honor (4)fiscal spending in a bid to buy social peace, taking India closer to the Latin American model. High domestic savings are a/an cardinal (5) part of the story. The admiring (6) investment boom in the five years to 2008 was supported by a sharp rise in the domestic savings rate. The revival (7) in investment activity after 2010 led to a current account crisis because domestic savings were relatively deliberate (8). In other words, those magic moments of rapid economic intensification (9) plus macroeconomic stability are possible only when the domestic savings rate is rising (10).
important
radical
logical
overruling
No improvement required
Solution:
important’ best suits the purpose.

Q6.The Indian economic model has been a bit of a paradox. India has sometimes impinged (1) the successful economies of East Asia in terms of high domestic savings, close integration with the global economy and macroeconomic fidelity (2). And it has sometimes resembled the volatile countries of Latin America in terms of weak domestic savings, macroeconomic instability and growing oligarchic power. This column had earlier analyzed (3) that rising inequality could mean successive governments would have strong incentives to honor (4)fiscal spending in a bid to buy social peace, taking India closer to the Latin American model. High domestic savings are a/an cardinal (5) part of the story. The admiring (6) investment boom in the five years to 2008 was supported by a sharp rise in the domestic savings rate. The revival (7) in investment activity after 2010 led to a current account crisis because domestic savings were relatively deliberate (8). In other words, those magic moments of rapid economic intensification (9) plus macroeconomic stability are possible only when the domestic savings rate is rising (10).
splendid
assuring
reproaching
lethargic
No improvement required
Solution:
splendid’ best suits the purpose which means magnificent, very impressive.

Q7.The Indian economic model has been a bit of a paradox. India has sometimes impinged (1) the successful economies of East Asia in terms of high domestic savings, close integration with the global economy and macroeconomic fidelity (2). And it has sometimes resembled the volatile countries of Latin America in terms of weak domestic savings, macroeconomic instability and growing oligarchic power. This column had earlier analyzed (3) that rising inequality could mean successive governments would have strong incentives to honor (4)fiscal spending in a bid to buy social peace, taking India closer to the Latin American model. High domestic savings are a/an cardinal (5) part of the story. The admiring (6) investment boom in the five years to 2008 was supported by a sharp rise in the domestic savings rate. The revival (7) in investment activity after 2010 led to a current account crisis because domestic savings were relatively deliberate (8). In other words, those magic moments of rapid economic intensification (9) plus macroeconomic stability are possible only when the domestic savings rate is rising (10).
coaxing
provocation
proliferation
leverage
No improvement required
Solution:
No improvement is required here.

Q8.The Indian economic model has been a bit of a paradox. India has sometimes impinged (1) the successful economies of East Asia in terms of high domestic savings, close integration with the global economy and macroeconomic fidelity (2). And it has sometimes resembled the volatile countries of Latin America in terms of weak domestic savings, macroeconomic instability and growing oligarchic power. This column had earlier analyzed (3) that rising inequality could mean successive governments would have strong incentives to honor (4)fiscal spending in a bid to buy social peace, taking India closer to the Latin American model. High domestic savings are a/an cardinal (5) part of the story. The admiring (6) investment boom in the five years to 2008 was supported by a sharp rise in the domestic savings rate. The revival (7) in investment activity after 2010 led to a current account crisis because domestic savings were relatively deliberate (8). In other words, those magic moments of rapid economic intensification (9) plus macroeconomic stability are possible only when the domestic savings rate is rising (10).
withdrawn
sluggish
reluctant
reserved
No improvement required
Solution:
‘sluggish’ is the most appropriate word.

Q9.The Indian economic model has been a bit of a paradox. India has sometimes impinged (1) the successful economies of East Asia in terms of high domestic savings, close integration with the global economy and macroeconomic fidelity (2). And it has sometimes resembled the volatile countries of Latin America in terms of weak domestic savings, macroeconomic instability and growing oligarchic power. This column had earlier analyzed (3) that rising inequality could mean successive governments would have strong incentives to honor (4)fiscal spending in a bid to buy social peace, taking India closer to the Latin American model. High domestic savings are a/an cardinal (5) part of the story. The admiring (6) investment boom in the five years to 2008 was supported by a sharp rise in the domestic savings rate. The revival (7) in investment activity after 2010 led to a current account crisis because domestic savings were relatively deliberate (8). In other words, those magic moments of rapid economic intensification (9) plus macroeconomic stability are possible only when the domestic savings rate is rising (10).
gain
upgrade
growth
enrichment
No improvement required
Solution:
‘growth’ is the correct word making the sentence meaningful.

Q10.The Indian economic model has been a bit of a paradox. India has sometimes impinged (1) the successful economies of East Asia in terms of high domestic savings, close integration with the global economy and macroeconomic fidelity (2). And it has sometimes resembled the volatile countries of Latin America in terms of weak domestic savings, macroeconomic instability and growing oligarchic power. This column had earlier analyzed (3) that rising inequality could mean successive governments would have strong incentives to honor (4)fiscal spending in a bid to buy social peace, taking India closer to the Latin American model. High domestic savings are a/an cardinal (5) part of the story. The admiring (6) investment boom in the five years to 2008 was supported by a sharp rise in the domestic savings rate. The revival (7) in investment activity after 2010 led to a current account crisis because domestic savings were relatively deliberate (8). In other words, those magic moments of rapid economic intensification (9) plus macroeconomic stability are possible only when the domestic savings rate is rising (10).
outgoing
emanating
striking
escalating
No improvement required
Solution:
No improvement is required here.

Directions (11- 15): Improve the underlined part of the sentences, if needed. 

Q11. Thousands of buildings had either collapsed or damaged in the earthquake.


or had damaged
or have been damaged
or have damaged
or been damaged
No improvement
Solution:
or been damaged’ is the correct use as the two verbs used ‘collapse’ is an Intransitive verb whereas ‘damage’ is the transitive verb.

Q12. Try to ask him why does he repeat the same mistake each time.
he repeat
does he repeats
he repeats
do he repeats
No improvement
Solution:
‘he repeats’ is the correct use as the sentence is not a question but a statement for which ‘subject + verb’ is used.

Q13. The Desais soon got used to live in the country.
were used to live
got used to living
had used to live
have used to live
No improvement
Solution:
‘got used to living’ is the correct use as ‘to’ used after ‘used’ is not an infinitive particle but a preposition and the verb that comes after any preposition is always in V4 form.

Q14. The early national movement succeeded to arouse among the people the feeling that they belonged to one common nation- the Indian nation.
in arousing
at arousing
for arousing
for arouse
No improvement
Solution:
‘in arousing’ is the correct use as ‘in +V4’ is used after ‘succeed’

Q15. From among various alternatives we should choose the one which is viable and which consumes less time and energy.
is viable and consuming lesser
is viability and consumes less
being viable and consumes less
has viable and consuming less
No improvement required
Solution:
No improvement is required here.

               






You may also like to Read:
    


No comments