SBI PO Prelims- English Practice Set: 1st June

sbi-po-prelims-english-language-quiz


English Quiz For SBI PO Exam 2019

The SBI PO Prelims Exam is scheduled to be held in a few days and to ace your preparations Bankersadda is launching a crash course of 18 days to help you excel the exams. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 for free to let you practice the best of latest pattern English Questions for SBI PO Examination 2019-20. Video Solutions will also be provided for the same for free.



Directions (1- 5): Rearrange the following sentences (A), (B), (C), (D) and (E) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below. 

(A) Under these norms, NBFCs would have to maintain their LCR at 60% of net cash outflows initially, and improve it to 100% by April 2024. 
(B) Non-banking financial companies, already reeling under a painful liquidity crisis, are up against a fresh challenge in the form of new regulatory norms set by the Reserve Bank of India.  
(C) According to these proposed rules, NBFCs would have to comply with a higher liquidity coverage ratio (LCR), which is the proportion of assets that an NBFC needs to hold in the form of high-quality liquid assets that can be quickly and easily converted into cash. 
(D) The new norms, which are expected to be implemented by the RBI over four years starting from April 2020, would likely put significant pressure on the margins of NBFCs. 
(E) The central bank has released draft norms on liquidity risk management for deposit taking and non-deposit taking NBFCs. 

Q1. Which of the following is the SECOND sentence after rearrangement?
A
B
C
D
E
Solution:
The correct rearrangement is BECDA.

Q2. Which of the following is the THIRD sentence after rearrangement?
A
B
C
D
E
Solution:
The correct rearrangement is BECDA.

Q3. Which of the following is the FIRST sentence after rearrangement?
A
B
C
D
E
Solution:
The correct rearrangement is BECDA.

Q4. Which of the following is the LAST sentence after rearrangement?
A
B
C
D
E
Solution:
The correct rearrangement is BECDA.

Q5. Which of the following is the FOURTH sentence after rearrangement?
A
B
C
D
E
Solution:
The correct rearrangement is BECDA.

Directions (6-8): Choose the word which is most SIMILAR in meaning to the word printed in bold below. 

Q6. VIOLATE
assist
breach
aid
regard
comply
Solution:
Violate: break or fail to comply with (a rule or formal agreement). 
Breach: an act of breaking or failing to observe a law, agreement, or code of conduct.

Q7. SPECULATE
abstain
neglect
dismiss
ignore
contemplate
Solution:
Speculate: form a theory or conjecture about a subject without firm evidence. 
Contemplate: look thoughtfully for a long time at.

Q8. SCUFFLE
calm
tussle
agreement
tranquillity
harmony
Solution:
Scuffle: a short, confused fight or struggle at close quarters. 
Tussle: a vigorous struggle or scuffle, typically in order to obtain or achieve something.

Directions (9-10): Choose the word which is most OPPOSITE in meaning to the word printed in bold below. 

Q9. PARAMOUNT
Outstanding
Predominant
Preeminent
Ascendant
Inferior
Solution:
Paramount: more important than anything else; supreme.

Q10. HUMONGOUS
Immense
Prodigious
Enormous
Tiny
Gigantic
Solution:
Humongous: huge; enormous.

Directions (11-15): In the following passage, some of the words have been left out, each of which is indicated by a number. Find the suitable word from the options given against each number and fill up the blanks with appropriate words to make the paragraph meaningfully complete. 

Q11. The first step in meditation is being mindful of what we are doing. Learn to meditate while performing action, with a sense of seva and being (11).................... of Divinity. Any action giving a feeling of joy and a sense of (12)....................... duty is meditation. The next step in meditation is when we express deep feelings of love and respect towards anyone we love and revere, in thought, word or action, we are in (13)................. .Sage Narada once saw a gopi sitting alone, lost in thought She was (14)............... to be with her beloved Krishna. The sage asked if she had studied the scriptures. The gopi said that she only knew that she was in love with Krishna; through devotion and love alone she experienced ultimate (15).......................
aware
grateful
admirable
supportive
fascinated
Solution:
‘aware’ is the appropriate word for the blank as the paragraph talks about meditation which is being conscious of performing action through divinity.

Q12. The first step in meditation is being mindful of what we are doing. Learn to meditate while performing action, with a sense of seva and being (11).................... of Divinity. Any action giving a feeling of joy and a sense of (12)....................... duty is meditation. The next step in meditation is when we express deep feelings of love and respect towards anyone we love and revere, in thought, word or action, we are in (13)................. .Sage Narada once saw a gopi sitting alone, lost in thought She was (14)............... to be with her beloved Krishna. The sage asked if she had studied the scriptures. The gopi said that she only knew that she was in love with Krishna; through devotion and love alone she experienced ultimate (15).......................
performing
contriving
announcing
implementing
creation
Solution:
‘performing’ best suits the purpose. Contrive means create or bring about (an object or a situation) by deliberate use of skill and artifice.

Q13. The first step in meditation is being mindful of what we are doing. Learn to meditate while performing action, with a sense of seva and being (11).................... of Divinity. Any action giving a feeling of joy and a sense of (12)....................... duty is meditation. The next step in meditation is when we express deep feelings of love and respect towards anyone we love and revere, in thought, word or action, we are in (13)................. .Sage Narada once saw a gopi sitting alone, lost in thought She was (14)............... to be with her beloved Krishna. The sage asked if she had studied the scriptures. The gopi said that she only knew that she was in love with Krishna; through devotion and love alone she experienced ultimate (15).......................
argumentation
deliberation
rumination
consideration
meditation
Solution:
'meditation' best suits the purpose.

Q14. The first step in meditation is being mindful of what we are doing. Learn to meditate while performing action, with a sense of seva and being (11).................... of Divinity. Any action giving a feeling of joy and a sense of (12)....................... duty is meditation. The next step in meditation is when we express deep feelings of love and respect towards anyone we love and revere, in thought, word or action, we are in (13)................. .Sage Narada once saw a gopi sitting alone, lost in thought She was (14)............... to be with her beloved Krishna. The sage asked if she had studied the scriptures. The gopi said that she only knew that she was in love with Krishna; through devotion and love alone she experienced ultimate (15).......................
objecting
fermenting
tendering
pretending
yearning
Solution:
'yearning ' best suits the purpose.

Q15. The first step in meditation is being mindful of what we are doing. Learn to meditate while performing action, with a sense of seva and being (11).................... of Divinity. Any action giving a feeling of joy and a sense of (12)....................... duty is meditation. The next step in meditation is when we express deep feelings of love and respect towards anyone we love and revere, in thought, word or action, we are in (13)................. .Sage Narada once saw a gopi sitting alone, lost in thought She was (14)............... to be with her beloved Krishna. The sage asked if she had studied the scriptures. The gopi said that she only knew that she was in love with Krishna; through devotion and love alone she experienced ultimate (15).......................
laughter
prosperity
audacity
bliss
vivacity
Solution:
‘bliss’ best suits the purpose

               






You may also like to Read:
                             



No comments