SBI PO/Clerk Mains Current Affairs Questions | 13th July 2019

SBI PO/Clerk Mains Current Affairs Questions | 13th July 2019

Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Mains 2019

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.



Q1. Name the country which has defeated USA to claim their eighth CONCACAF Gold Cup title?
Mexico
Jamaica
Haiti
Costa Rica
Canada
Solution:
Mexico defeated USA to claim their eighth CONCACAF Gold Cup title. Jonathan Dos Santos scored the winning goal in 73rd min for Mexico in the thrilling final.

Q2. Which state/UT government has announced that the Rajghat thermal power plant will be officially shut and turned into a solar park with a capacity of 5,000 KW of solar power?
Delhi
Daman & Diu
Chandigarh
Lakshadweep
Andaman and Nicobar Islands
Solution:
The Delhi government has announced that the Rajghat thermal power plant will be officially shut and turned into a solar park. A 5,000 KW of solar power will be produced at the 45 acre plant site.

Q3. Name the former Bengal and Railway leg-spinner who passed away recently.
E.A.S. Prasanna
Soumendranath Kundu
Srinivasaraghavan Venkatara
B.S. Chandras
Bishan Singh Bedi
Solution:
Former Bengal and Railway leg-spinner Soumendranath Kundu passed away. Kundu was conferred the CAB Kartick Bose life- time Achievement Award 2014.

Q4. Which Indian firm has secured a $100 million contract with Israel’s Rafael Advanced Systems for the manufacturing of 1,000 Barak-8 MRSAM missile kits?
Tata Group
Mahindra Group
Reliance Anil Dhirubhai Ambani Group
Hinduja Group
Kalyani group
Solution:
A joint venture of a Kalyani group firm and Israel’s Rafael Advanced Systems has secured a $100 million contract for manufacturing 1,000 Barak-8 MRSAM missile kits.

Q5. India have won 4 gold medals in Commonwealth Weightlifting Championships. Championship is being hosted at ........
Ottawa,Canada
Roseau,Dominica
Taipei,TaiwanTaipei,Taiwan
Apia,Samoa
Bangkok,Thailand
Solution:
India have won 4 gold medals in Commonwealth Weightlifting Championships held in Apia, Samoa. The Indian medallists are: Men (Elite and junior): Achinta Sheuli has won 2 gold medals in 73kg event. Junior: Gulam Navi has won gold medal in 67kg event.

Q6. Under the Rakhine State Development Programme, India has handed over 250 pre-fabricated houses to which of the following countries for the use of displaced returnees from Bangladesh?
Bhutan
Myanmar
Malaysia
Sri Lanka
Nepal
Solution:
India handed over 250 pre-fabricated houses to Myanmar in Maung Daw for use of displaced returnees from Bangladesh. The Indian government had taken up the project under its Rakhine State Development Programme for $ 25M for a period of five years.

Q7. The Bharat Chamber of Commerce and the BRICS Chamber of Commerce and Industry, New Delhi, signed an MoU for promoting trade and investments between the BRICS countries and the eastern part of India. Which of the following country is not the members of the BRICS group?
Brazil
China
Indonesia
India
Russia
Solution:
The Bharat Chamber of Commerce and the BRICS Chamber of Commerce and Industry, New Delhi, signed an MoU for promoting trade and investments between the BRICS countries and the eastern part of India. Members of the BRICS: Brazil, Russia, India, China and South Africa.

Q8. UN Development Programme (UNDP) has released the 2019 global MPI. What does "P" stands for in MPI?
Poverty
Publicity
Priority
Publication
Period
Solution:
UN Development Programme (UNDP) has released the 2019 global Multidimensional Poverty Index.

Q9. The 19th Commonwealth Foreign Affairs Ministers Meeting was held in ........
London
Ottawa
New Delhi
Roseau
Bangkok
Solution:
The 19th Commonwealth Foreign Affairs Ministers Meeting was held in London. External Affairs Minister conveyed India’s stand at the meet.

Q10. Who has been appointed by the Appointments Committee of the Cabinet as the Secretary of Overseas Indian Affairs?
George Raju
Vijay Thakur Singh
Vikas Swarup
Jaideep Sarkar
Anil Wadhwa
Solution:
Vikas Swarup has been appointed by the Appointments Committee of the Cabinetas as the Secretary of Overseas Indian Affairs.

Q11. “US India Bilateral Trade Report” was released on the occasion of he US India Strategic and Partnership Forum 2nd annual leadership summit. The summit was held in........
Washington
Mumbai
New York
Chicago
New Delhi
Solution:
The US India Strategic and Partnership Forum 2nd annual leadership summit held in Washington. “US India Bilateral Trade Report” was released on the occasion.

Q12. North Korea has revised its constitution to make Kim Jong Un as official head of state, a promotion that could help normalise the isolated country’s diplomatic relations with the rest of the world. What is the Capital of North Korea?
Pyongyang
Seoul
Budapest
Kaesŏng
Nampo
Solution:
North Korea has revised its constitution to make Kim Jong Un as official head of state, a promotion that could help normalise the isolated country’s diplomatic relations with the rest of the world. North Korea Capital: Pyongyang.

Q13. The UK and Canada co-hosted the first Global Conference for Media Freedom in ........
Ottawa
London
Manchester
Birmingham
Bristol
Solution:
The first Global Conference for Media Freedom co-hosted by the UK and Canada in London.

Q14. In which of the following cities Film Divisions will launch documentary film club “KSHITIJ”?
New Delhi
Lucknow
Pune
Jaipur
Mumbai
Solution:
Film Divisions will launch documentary film club “KSHITIJ” in Mumbai. The club will be launched by Films Division, Ministry of Information & Broadcasting, Government of India, in association with Indian Documentary Producer’s Association (IDPA).

Q15. The Delhi government has announced that the Rajghat thermal power plant will be officially shut and turned into a solar park. A 5,000 KW of solar power will be produced at the 45 acre plant site. Who among the following is the Lieutenant Governor of Delhi?
Praful Patel
Farooq Khan
Kiran Bedi
Anil Baijal
D K Joshi
Solution:
The Delhi government has announced that the Rajghat thermal power plant will be officially shut and turned into a solar park. A 5,000 KW of solar power will be produced at the 45 acre plant site. Lieutenant Governor of Delhi: Anil Baijal.

               




You may also like to Read:
 

All the Best BA'ians!!

Print Friendly and PDF

No comments