SBI PO/Clerk Mains Current Affairs Questions | 12th July 2019

SBI PO/Clerk Mains Current Affairs Questions | 12th July 2019

Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Mains 2019

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.


Q1. Name the legendary Brazilian musician and songwriter who passed away recently. He was the pioneer of the lilting, melodious and famous music known as Bossa Nova.
Joao Gilberto
Bob Dylan
David Bowie
Bob Marley
Elton John
Solution:
The legendary Brazilian musician and songwriter Joao Gilberto passed away. He was the pioneer of the lilting, melodious and famous music known as Bossa Nova.

Q2. Internal committee of the RBI has suggested that the foreign exchange market could function from 9 am to 9 pm. Where are the headquarters of RBI?
Mumbai
Bengaluru
New Delhi
Lucknow
Kolkata
Solution:
Internal committee of the RBI has suggested that the foreign exchange market could function from 9 am to 9 pm. At present, the currency market works from 9 am to 5 pm. The panel suggested call money market timings could be extended till 6 pm instead of the 5 pm now. RBI 25th Governor: Shaktikant Das; Headquarters: Mumbai; Founded: 1 April 1935, Kolkata.

Q3. Where the 36th meeting of the Central Apprenticeship Council (CAC) was organised by the Ministry of Skill Development & Entrepreneurship?
Mumbai
New Delhi
Patna
Srinagar
Ranchi
Solution:
The Ministry of Skill Development & Entrepreneurship organised the 36th meeting of the Central Apprenticeship Council (CAC) in New Delhi.

Q4. Name the operation launched RPF to crack down selling of unauthorised Packaged Drinking Water in the railway premises?
Operation Pratibandh
Operation Drinking Water
Operation Jal Hi Jivan
Operation Paani
Operation Thirst
Solution:
RPF launched “Operation Thirst” to crack down selling of unauthorised Packaged Drinking Water in the railway premises. During the operation, 1371 persons were arrested for selling of packaged drinking water of unauthorised brands.

Q5. Name the country which has inaugurated the world’s largest movable metal dome encasing the destroyed reactor at the infamous Chernobyl plant which is a 108-meter high dome which weighs 36,000 tonnes.
Shanghai
Singapore
Taiwan
Ukraine
Thailand
Solution:
Ukraine has inaugurated the world’s largest movable metal dome encasing the destroyed reactor at the infamous Chernobyl plant. It is a 108-meter high dome which weighs 36,000 tonnes.

Q6. Defence Ministry has signed an MOU with the Intellectual Property Facilitation Cell and National Research Development Corporation to promote a culture of Innovation and Intellectual Property Rights in the Defence industry. Who among the following is the defence minister of India?
Amit Shah
Rajnath Singh
Nirmala Sitharaman
Hardeep Singh Puri
Piyush Goyal
Solution:
Defence Ministry has signed an MOU with the Intellectual Property Facilitation Cell and National Research Development Corporation in connection to the mission Raksha Gyan Shakti. Rajnath Singh is the is the defence minister of India.

Q7. The Institute of Company Secretaries of India has rolled out an initiative "UDIN" to pursue heightened sense of self-governance and strengthen the practising side of company secretaries. UDIN stands for
Unique Development Identification Number
Unique Document Identity Number
Unique Document Identification Number
Unique Domestic Identification Number
Unique Department Identification Number
Solution:
The Institute of Company Secretaries of India has rolled out an initiative a Unique Document Identification Number to pursue heightened sense of self-governance and strengthen the practising side of company secretaries.

Q8. Name the Australian player who has been roped in to conduct a 7 day camp with Indian defenders at the Sports Authority of India Centre in Bengaluru?
Fergus Kavanagh
Rick Charlesworth
Mark Knowles
Andrew Charter
Blake Govers
Solution:
Fergus Kavanagh has been roped in to conduct a 7 day camp with Indian defenders at the Sports Authority of India Centre in Bengaluru. He will be working closely with 14 Indian defenders identified by Hockey India.

Q9. Prasar Bharati have signed an MoU with which of the following educational institution for research collaboration in newly emerging technologies and broadcasting-related areas in New Delhi to boost research activities in the broadcasting field?
IIT Kanpur
IIT Guwahati
IIT BHU
IIT Delhi
IIT Mumbai
Solution:
Prasar Bharati and IIT Kanpur signed an MoU for research collaboration in newly emerging technologies and broadcasting-related areas in New Delhi. The move is likely to boost research activities in the broadcasting field.

Q10. Indian girl, Isha Kanth is one of the two persons in the world to have bagged an internship programme at the International Court of Justice. Where are the headquarters of ICJ?
New York
London
The Hague
Paris
Basel
Solution:
Indian girl, Isha Kanth is one of the two persons in the world to have bagged an internship programme at the International Court of Justice.

Q11. Rakhi Halder and Davinder Kaur has won a gold medal each in the senior women’s section in the Commonwealth Championships. They are associated with which game?
Weightlifting
Archery
Shooting
Chess
Badminton
Solution:
Rakhi Halder and Davinder Kaur has won a gold medal each in the senior women’s section of weightlifting in the Commonwealth Championships.

Q12. MP Govt announced the allocation of Rs 8,000 crore to waive loans of 20 lakh farmers of the state. Who is the CM of Madhya Pradesh?
Kamal Nath
Ganeshi Lal
Pema Khandu
Vijay Rupani
Ashok Gehlot
Solution:
MP Govt announced the allocation of Rs 8,000 crore to waive loans of 20 lakh farmers of the state. Madhya Pradesh CM: Kamal Nath

Q13. Name the Indian who has been appointed by LinkedIn as the new country manager for India operations.
Vijay Shekhar Sharma
Ashutosh Gupta
Sundar Pichai
Renu Satti
Bhavish Aggarwal
Solution:
LinkedIn has appointed Ashutosh Gupta as the new country manager for India operations. Gupta will replace Mahesh Narayanan, who was the country manager for India for period from January-June 2019.

Q14. Which day is observed as World Population Day every year by United Nations? This year’s World Population Day calls for global attention to the unfinished business of the 1994 International Conference on Population and Development.
10 July
09 July
12 July
13 July
11 July
Solution:
The United Nations observes 11 July every year as World Population Day. This year’s World Population Day calls for global attention to the unfinished business of the 1994 International Conference on Population and Development.

Q15. India will host the 14th conference of the parties from September 02 to 13 in which of the following Indian cities?
Mumbai
Mangaluru
Patna
Greater Noida
Jaipur
Solution:
India will host the 14th conference of the parties from September 02 to 13 in Greater Noida. 197 countries are expected to participate in the conference.

Q16. For the imports of which of the following power plants, Government of India has waived off basic customs duty (BCD)?
Hydroelectric power plants
Nuclear power plants
Thermal power plants
Solar power plants
Wind power plants
Solution:
GoI has waived off basic customs duty (BCD) on products imported for nuclear plants. “All goods for use in generation of nuclear power” and “all forms of uranium ores and concentrates for generation of nuclear power” will now have to pay no basic customs duty.

Q17. Name the country with which India have resolved to exchange crucial information relating to drug trafficking and precursors in the 4th Director General level talks held in New Delhi.
Malaysia
Singapore
Myanmar
Japan
South Korea
Solution:
4th Director General level talks between Narcotics Control Bureau (India) and Central Committee for Drug Abuse Control (Myanmar) was held in New Delhi. India and Myanmar have resolved to exchange crucial information relating to drug trafficking and precursors.

Q18. Name the new Director General of Fire Services, Civil Defence and Home Guard appointed by Central government of India.
M Nageswar Rao
Arvind Kumar
Alok Verma
K Natarajan
K.K. Sharma
Solution:
The Central government appointed M Nageswar Rao, as the Director General of Fire Services, Civil Defence and Home Guard. Rao will replace former CBI Chief Alok Verma.

Q19. RPF launched “Operation Thirst” to crack down selling of unauthorised Packaged Drinking Water in the railway premises. During the operation, 1371 persons were arrested for selling of packaged drinking water of unauthorised brands. Who is the Union Railway Minister of India ?
Piyush Goyal
Rajnath Singh
Nirmala Sitharaman
Hardeep Singh Puri
Amit Shah
Solution:
RPF launched “Operation Thirst” to crack down selling of unauthorised Packaged Drinking Water in the railway premises. During the operation, 1371 persons were arrested for selling of packaged drinking water of unauthorised brands. Union Railway Minister of India is Piyush Goyal.

Q20. The United Nations observes 11 July every year as World Population Day. Who among the following is the Secretary General of the United Nations?
David Malpass
Takehiko Nakao
Antonio Guterres
David Lipton
Christine Lagarde
Solution:
The United Nations observes 11 July every year as World Population Day. This year’s World Population Day calls for global attention to the unfinished business of the 1994 International Conference on Population and Development. Antonio Guterres is the Secretary General of the United Nations

               


Print Friendly and PDF

No comments