SBI PO/Clerk Mains Current Affairs Questions | 10th July 2019

SBI PO/Clerk Mains Current Affairs Questions | 10th July 2019

Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Mains 2019

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.


Q1. BrahMos Aerospace is a joint venture company owned by the governments of India and which of the following country?
Russia
USA
Iraq
Israel
Japan
Solution:
India has successfully tested the vertical steep dive version of the Brahmos supersonic cruise missile. Made in India ‘Brahmos Aerospace’ is also ready with a longer 500 km range version of the Brahmos missile that can be fired from Sukhoi 30 fighter jets. BrahMos Aerospace is a joint venture company owned by the governments of India and Russia and its missiles are produced in India.

Q2. 4 gold medals for India in Commonwealth Senior Weightlifting Championships. Who among the following has won the gold medal in the senior women’s 49 kg event?
Jhilli Dalabehra
Rishika Singh
Mirabai Chanu
Soroikhaibam Bindyarani Devi
Matsa Santoshi
Solution:
4 gold medals for India in Commonwealth Senior Weightlifting Championships. Mirabai Chanu wins gold in the senior women’s 49 kg event.

Q3. Which of the following has signed an MoU with National Highways Authority of India (NHAI) for funding highway projects?
India Infrastructure Fund
NABARD
SBI
ICICI Bank
National Investment and Infrastructure Fund
Solution:
National Highways Authority of India (NHAI) and National Investment and Infrastructure Fund (NIIF) signed an MoU for funding highway projects.

Q4. Name the Indian expat businessman issued with Golden Card visa by Sharjah as a part of the permanent residency system tailored for investors?
L N Mittal
Yussafali MA
SP Hinduja
Lalu Samuel
Sunny Varkey
Solution:
Sharjah’s first Golden Card visa was issued to an Indian expat businessman Lalu Samuel. The move is a part of the permanent residency system tailored for investors. The Golden Card is a 10-year long-term visa eligible for investors and entrepreneurs to engage them in the renaissance and development of the UAE.

Q5. Which of the following country has inaugurated first model village built with Indian assistance which is a part of housing project meant for war affected people?
Japan
Sri Lanka
Bangladesh
Bhutan
Nepal
Solution:
Sri Lanka has inaugurated first model village built with Indian assistance. The village is a part of housing project meant for war affected people.

Q6. Name the Indian Naval Ship which arrived at Tangier, Morocco as a part of an ongoing Overseas Deployment by the Indian Navy to the Mediterranean Sea, Africa and Europe.
Satpura
Kolkata
Vikrant
Viraat
Tarkash
Solution:
Indian Naval Ship Tarkash arrived at Tangier, Morocco. The visit is part of an ongoing Overseas Deployment by the Indian Navy to the Mediterranean Sea, Africa and Europe.

Q7. Who among the following have won the gold medal in the 53kg category at the Grand Prix of Spain?
Pooja Dhanda
Divya Kakran
Veronika Chumikova
Vinesh Phogat
Geeta Phogat
Solution:
Wrestler Vinesh Phogat has won a gold medal in the 53kg category, while Divya Kakran has won the gold medal in the 68kg category at the Grand Prix of Spain. Pooja Dhanda (57kg) has won a silver after losing the title clash to Russia’s Veronika Chumikova.

Q8. Assam Tourism Development Corporation will spent 150 crore rupees to develop the 316 locations under Axom Darshan. Who is the present CM of Assam?
Manohar Lal Khattar
Pema Khandu
Sarbananda Sonowal
Nongthombam Biren Singh
Neiphiu Rio
Solution:
Assam Tourism Development Corporation will spent 150 crore rupees to develop the 316 locations under Axom Darshan. CM: Sarbananda Sonowal

Q9. Who among the following have won the 2019 Croatia Grand Chess Tour title?
Wesley So
Magnus Carlsen
Levon Aronian
Viswanathan Anand
Anish Giri
Solution:
Magnus Carlsen won the 2019 Croatia Grand Chess Tour title. He scored 8 points. Wesley So finished second with 7 points. India’s Viswanathan Anand ended up with 4.5 points and finished 11th.

Q10. Who among the following has assumed charge as Force Commander of United Nations Mission in South Sudan?
Shailesh Tinaikar
BS Dhanoa
Karambir Singh
Bipin Rawat
Vinod Rai
Solution:
Lieutenant General Shailesh Tinaikar of India assumes charge as Force Commander of United Nations Mission in South Sudan.

Q11. Who has sworn in as the new prime minister of Greece recently?
Constantine Mitsotakis
Georgios Kountouriotis
Alexandros Mavrokordatos
Lucas Papademos
Kyriakos Mitsotakis
Solution:
Kyriakos Mitsotakis was sworn in as the prime minister of Greece. Mitsotakis is the son of former prime minister Constantine Mitsotakis, one of the country’s longest serving parliamentarians.

Q12. Which state government has decided to give monthly allowance of Rs 10,000 to Padma award winners of the state facing financial problems?
Odisha
West bengal
Jharkhand
Nagaland
Haryana
Solution:
Odisha government has decided to give monthly allowance of Rs 10,000 to Padma award winners of the state facing financial problems. The decision has been taken on the basis of the Culture Department’s report on the economic conditions of the Padma award winners of the state.

Q13. Name the three-year roadmap finalised by Reserve Bank of India board to improve regulation and supervision of the central bank?
Ullaas 2022
Anubhav 2022
Utkarsh 2022
Lakshya 2022
Uday 2022
Solution:
The Reserve Bank of India board has finalised a three-year roadmap ‘Utkarsh 2022’. It is a three-year road map for medium term objectives to be achieved for improving regulation and supervision of the central bank.

Q14. BCCI has formally appointed which cricketer as the National Cricket Academy’s Head of Cricket to oversee all cricket related activities at NCA?
Anil Kumble
harbhajan singh
VVS Laxman
Rahul Dravid
Sachin Tendulkar
Solution:
BCCI has formally appointed Rahul Dravid as the National Cricket Academy’s Head of Cricket. Dravid will oversee all cricket related activities at NCA and will be involved in mentoring, coaching, training and motivating players, coaches and support staff at the NCA.

Q15. Which Indian movie has won the Network for the Promotion of Asian Cinema (NETPAC) Award at the 23rd Bucheon International Fantastic Film Festival (BIFAN) in South Korea?
Gully Boy
Kabir Singh
Kalank
Robot 2.0
Badla
Solution:
Filmmaker Zoya Akhtar’s directorial ‘Gully Boy’ has won the Network for the Promotion of Asian Cinema (NETPAC) Award at the 23rd Bucheon International Fantastic Film Festival (BIFAN) in South Korea.

               

Attempt This in Hindi



You may also like to Read:
 

All the Best BA'ians!!

Print Friendly and PDF

No comments