SBI PO Main English Language Quiz- 7th July

sbi-po-main-english-miscellaneous-quiz

SBI PO Main- English Miscellaneous Quiz

Students gave the SBI PO preliminary examinations with great enthusiasm and now are preparing for the mains, whose date is already scheduled for 20 July this year. Here is a quiz on the English Language, provided by Adda247 for free so that you can practice the best of the latest pattern of English Questions for SBI PO Examination 2019-20. With this, we wish you all the very best for the results of prelims. Keep the preparation engines running.



Directions (1-5): In each of the following sentence there are three blank spaces. Below each sentence, there are five options and each option consists of three words which can be filled up in the blanks in the sentence to make the sentence grammatically correct. 

Q1. With the species _________ on the edge of extinction, it is time for us to decide if we are willing to act to prevent that ________ from falling on our ________ heads.
Teetering, curse, collective
Lurking, hoodoo, cumulative
Loitering, profanity, communal
Virtually, expletive, rational
Pragmatically, impiety, irrational
Solution:
‘Teetering, curse, collective’ fits the blanks most suitably. Teetering means move or balance unsteadily; sway back and forth. Profanity means blasphemous or obscene language.

Q2. Although the PLA has typically been characterized as an organization resistant to change, the SSF, as a specialized, technical force with a/an ___________ and an identity that center upon innovation, might be better ______________ to advance defense innovation than the PLA at large. If successful, the SSF could ultimately become a catalyst for changes in the PLA’s way of ___________.
authorization, groomed, enmity
Commandment, formulated, strife.
Mandate, poised, warfare
Decree, assembled, pandemonium
Profile, composed, mayhem
Solution:
Mandate means an official order or commission to do something. Poised means having a composed and self-assured manner. Warfare means engagement in or the activities involved in war or conflict.

Q3. The Chinese ____________ implemented a comprehensive panel of security measures in Xinjiang, built on the twin assumptions that Islamic terrorism was the most _____________security threat to the Middle Kingdom and that its roots were to be found in the Uyghur ethnic minority. Those security measures include the ______________ of the People’s Liberation Army (PLA) and various paramilitary organizations
dominion, intrusive, conciliation
regime, prominent, intervention
realm, obtrusive, arbitration
authority, discernible, incitation
government, thrusting, aggravation
Solution:
Regime means a government, especially an authoritarian one. Prominent means important; famous. Intervention means the action or process of intervening.

Q4. Women may not have much of a role in the film but it’s interesting how they are still shown _________ their own space within the larger male mindset. It’s about ___________ at conservatism from within. Be it drinking secretly within the walls of home or dressing daringly in the husband’s company, away from the neighborhood in the ________________ of Hazratganj.
adjudicating, absolving, periphery
arbitrating, swerving, heart
negotiating, knocking, anonymity
contemplating, thriving, covertness
beholding, flourishing, skirts
Solution:
Negotiating means obtain or bring about by discussion Knocking means talk disparagingly about; criticize. Anonymity means the condition of being anonymous.

Q5. The maps are _______ with simple lines and point ________ while the area coverage is easily distinguishable in terms of shapes and textures. The NATMO, ________, was awarded by Prime Minister Narendra Modi at this year’s Indian Science Congress held at Tirupati.
stamped, emblems, consequently
embossed, symbols, meanwhile
designed, allegories, conversely
embellished, ideograms, on the other hand
printed, corrigendum, however
Solution:
Embossed means carve, mould, or stamp a design on (a surface or object) so that it stands out in relief and meanwhile means in the intervening period of time.

Directions (6-10): Read the following passage divided into the number of paragraphs carefully and answer the questions that follow it. 

 Passage 1: When “facts” are at variance with widely observed reality, as is certainly the case with demonetization, it is time to question the basis on which the “facts” stand. So, why is it that c? First off, it is important to recognize that the statistical concept of growth of any kind, economic or other, is always relative. When the CSO’s latest estimate arrived, all eyes were on how the economy had fared in the third quarter of the current financial year. But tucked away in the release was the fact that the estimates of GDP for the comparable quarter of the previous year (the third quarter of 2015-16) were revised downward. Of course, there is nothing wrong with later estimates making corrections for earlier estimates, but it is indisputable that the lowering of the earlier estimate creates the statistical illusion of a buoyant performance during a period in which the economy experienced an unprecedented shock. 
 Passage 2: Observers such as Soumya Kanti Ghosh, Chief Economist at State Bank of India, have pointed out that the “steep downward revision” of GDP estimates for the third quarter of 2015-16 has had the effect of “masking” the impact of demonetization. Indeed, if the unrevised figures for GDP in the third quarter of 2015-16 are used for comparison with the third quarter of the current year, GDP growth for the quarter would amount to only 6.2 percent and not 7 percent. Another puzzling aspect of the downward revision is that it has been done only for the third quarter; the estimates for all other quarters of 2015-16 have been revised upwards. 
Passage 3: But this statistical illusion is only one major problem. Another aspect of the problem pertains to the estimates of GDP emanating from the manufacturing sector. The CSO’s latest estimate reveals that growth in gross value added (GVA) in manufacturing increased by 8.3 percent during the October-December 2016 quarter. However, another set of data, the Index of Industrial Production (IIP), which is also collected by the CSO, shows that industrial growth in the three months of that period was up 2.4 percent, up 5.5 percent and down 2 percent, respectively. Interestingly, the IIP data show that compared with figures for a year earlier, industrial growth was in negative territory. Bank credit, which is another indicator, also sits uncomfortably with the GDP estimates. Data published by the Reserve Bank of India (RBI) show that bank credit shrank by 4.3 percent in December 2016, which raises an obvious question: how could a growing economy do with less credit, especially in a period of widespread cash shortage? 
Passage 4: One of the most significant drivers of GDP growth in the current year appears to be agriculture, going by the latest CSO estimate. Of course, a part of the problem with the statistics arises from the new methodology that has been adopted after the Modi government assumed office, in 2015 (“Rejigging statistics”, Frontline, March 20, 2015). GVA in agriculture is estimated to have grown by 6 percent in the third quarter of 2016-17. There are two problems with the estimates. For one, there is an element of a statistical illusion arising from the fact that GVA in agriculture contracted by 2.2 percent in the comparable quarter of the previous year. But an even more significant surprise is that it does not appear to reflect the across-the-board collapse in agricultural commodity prices after demonetization took effect. 
Passage 5: The fact that demonetization was initiated right in the middle of the harvesting season (and which also affected subsequent sowing operations) resulted in a steep decline in prices. Given that the value of agricultural output is dependent not just on output levels but also on price levels, the sharp increase does appear odd. At the very least, the data reflect a disconnection with reality. It is possible that the extrapolation of previous data may be responsible for this anomaly. Incidentally, this may also be the reason why the output of the informal sector appears exaggerated, contrary to popular expectation after demonetization. 

Q6. Why according to the author demonetization has created confusion regarding the growth of the economy in the mind of people? 
(I) The gleeful acceptance of the latest CSO estimate by partisans in favor of demonetization is perplexing. 
(II) There was evidence that the key sectors such as manufacturing and real estate had been hit hard. 
(III) Due to the conflicting statistics obtained from CSO’s reports and IIP. 
(IV) The changes in the CSO’s methodology, which has increased dependence on data from the Ministry of Corporate Affairs have tainted the sanctity of the data.
Both (I) and (II) are correct
Both (II) and (III) are correct
Only (III) is correct
Only (II), (III) and (IV) are correct
All are correct
Solution:
Demonetization has created confusion regarding the growth of the economy in the mind of people because the CSO’s data do not appear to square up with reality. The effects of demonetization on formal and informal sectors are not properly estimated; hence any action taken by the estimation will lead to fatal error/ failure. Thus statement (III) is the only correct reason in the context of the passage.

Q7. What is the tone of the author in paragraph 3?
Acerbic
Vindictive
Evasive
Caustic
Sardonic
Solution:
The tone of the author is sardonic because of the error in the estimation of the GDP from different sectors.

Q8. What does the author mean by “facts” are at variance with widely observed reality? (I)The statistical concept of growth of any kind, economic or other, is always exact. (II)The CSO’s latest estimate reveals that growth in gross value added (GVA) in manufacturing increased by 8.3 percent during the October-December 2016 quarter. (III)The Index of Industrial Production (IIP), revealed industrial growth from October-December 2016 period was up 2.4 percent, up 5.5 percent and down 2 percent, respectively.
Only (I) is true
Only (III) is true
Both (I) and (II) are true
Both (II) and (III) are true
All are true
Solution:
Because of the difference in results obtained from CSO and Index of industrial production (IIP) for the same time span. Hence both the statements (II) and (III) are right in the context of the passage.

Q9. Which of the following statements connects Paragraph 4 with Paragraph 5?
One of the most significant drivers of GDP growth in the current year appears to be agriculture, going by the latest CSO estimate.
Another aspect of the problem pertains to the estimates of GDP emanating from the manufacturing sector.
This could explain the significant disconnection with reality that the CSO’s latest estimate appears to suggest.
As was evident in reports from across the country, there was widespread distress in rural India following demonetization.
It is not just the government’s long-standing critics who have questioned the CSO’s estimates.
Solution:
Read both the paragraphs carefully, the author clarifies in paragraph 4 about the effects of demonetization on the life of people, so the option which best connects both the paragraph is –“was evident in reports from across the country, there was widespread distress in rural India following demonetization.” Rest options don’t discuss demonetization.

Q10. How does the CSO’s estimates of output in the informal sector are captured by “proxy”, rather than relying on direct and verifiable methods of estimation? (I)The official GDP statistics are significantly underestimating the growth impact of demonetization. (II)Rejigging statistics, explains the significant disconnection with reality that the CSO’s latest estimate appears to suggest. (III)It needs to be emphasized that consumption estimates in the CSO’s data set are residual.
Only (I) is correct
Only (II) is correct
Both (II) and (III) are correct
Both (I) and (II) are correct
All are correct
Solution:
The CSO’s estimates of output in the informal sector are captured by “proxy”, rather than relying on direct and verifiable methods of estimation because of the problem arising due to the adoption of new methodology (“Rejigging statistics”), by Modi government in 2015. The data obtained reflect a disconnection with reality due to the extrapolation of previous data which might be responsible for the anomaly.

Q11. Five statements are given below, labelled a, b, c, d, and e. Among these, four statements are in a logical order and form a coherent paragraph. From the given options, choose the option that does not fit into the theme of the paragraph.
US President Donald Trump has pledged to begin renegotiating the North American Free Trade Agreement (NAFTA) in upcoming talks with the leaders of Mexico and Canada.
He has pledged to negotiate “tough and fair” trade agreements with the goal of creating more U.S. jobs as a top goal.
The net overall effect of NAFTA on the U.S. economy, while positive, appears to have been relatively modest. NAFTA accounts for an annual increase in GDP of about 0.1 to 0.5%.
And blames it for the loss of manufacturing jobs in America’s Rust Belt.
Trump has called NAFTA the “worst trade deal in history,”
Solution:
Option (c) is not a part of coherent paragraphs. As other options tell us about the renegotiating of NAFTA by Donald Trump while option(c) tells us about the effect of NAFTA on the U.S. economy. Hence option (c) is true.

Q12. Five statements are given below, labelled a, b, c, d, and e. Among these, four statements are in a logical order and form a coherent paragraph. From the given options, choose the option that does not fit into the theme of the paragraph.
Without ever having run for public office, she is at this point no more than a ceremonial step away from becoming the Chief Minister of Tamil Nadu.
While her election as party general secretary in December was an internal party affair meant to keep the different sections together, her election as the leader of the AIADMK Legislature Party raises issues of political propriety.
An elaborate and orchestrated drama was enacted of party functionaries entreating her to take on these responsibilities, a play in which the outgoing Chief Minister O. Panneerselvam was just another advancing pawn set up for being moved off the board en passant.
Ms. Sasikala should have displayed the virtues of patience and waited for the courts to clear her before making this move
After the death of Jayalalithaa in December, Ms. Sasikala, known for her backroom maneuvers, first stage-managed her election as the AIADMK general secretary, and now as the Legislature Party leader.
Solution:
Option (d) is not a part of the coherent paragraphs as other options are giving us an insight into the political scenario in Tamil Nadu while option (d) is giving more emphasis on the do’s and don’ts for Sasikala which is quite abrupt.

Q13. Five statements are given below, labelled a, b, c, d and e. Among these, four statements are in logical order and form a coherent paragraph. From the given options, choose the option that does not fit into the theme of the paragraph.
In fact, several central banks have already changed their operations, or started developing digital currencies in coordination with the private sector.
The report notes several benefits of introducing a central bank digital currency (CBDC).
In this context, the report of committee on digital payments, which was recently submitted to RBI, has asked the Reserve Bank of India (RBI) to evaluate the possibility of RBI-issued digital currency and testing proof of concept.
The existing monetary policy consensus could be overturned as central banks shift back to directly targeting money supply rather than interest rates.
Given the social cost of cash payment, and privately issued bitcoins’ challenge for “trust,” the argument for central bank’s digital currency seems natural.
Solution:
Option (d) is not a part of coherent paragraph. As other options tells us about the issuing of digital payment by RBI whereas option (d) is not in agreement or harmony with the theme of the passage.

Q14. Five statements are given below, labelled a, b, c, d and e. Among these, four statements are in logical order and form a coherent paragraph. From the given options, choose the option that does not fit into the theme of the paragraph.
propylene glycol is the ingredient that produces thicker clouds of vapor.
An electronic cigarette (or e-cig) is a battery-powered vaporizer that mimics tobacco smoking. It works by heating up a nicotine liquid, called “juice.”
Proponents of e-cigs argue that the practice is healthier than traditional cigarettes because users are only inhaling water vapor and nicotine.
Though e-cigarette vapour contains far fewer free radicals than cigarette smoke – one percent as much – their presence in e-cigarettes still suggests potential health risks.
Nicotine juice comes in various flavors and nicotine levels. e-liquid is composed of five ingredients: vegetable glycerin and propylene glycol (a solvent most commonly used in fog machines).
Solution:
Option (d) is not a part of coherent paragraph. As other options tell us about what e-cigarettes is and its composition while option (d) is telling us about the harmful effect of e-cigarettes. Hence option (d) is true.

Q15. Five statements are given below, labelled a, b, c, d and e. Among these, four statements are in a logical order and form a coherent paragraph. From the given options, choose the option that does not fit into the theme of the paragraph.
Digital radio works by turning sound into digital signals for transmission and then decoding them at the other end using digital radio receivers;
The result is close-to-CD-quality sound output.
Digital radio is to normal radio what digital television is to your standard analog TV.
It’s the most significant upgrade to happen since the introduction of FM in Australia in the 1970s and the leap in quality is comparable to FM versus AM.
Although DAB has the potential to provide better sound quality than FM, governments may end up filling the DAB bandwidth with as many channels as possible which may divide the bit-rate (the rate of data transfer) among these broadcasts. As a result, if the DAB bandwidth is choked, it may suffer a drop in quality.
Solution:
Option (e) is a correct choice as other options tell us about what digital radio is and where it stands in comparison to FM while option (e) is in stark contrast and gives us information about the shortcomings of DAB . Hence option (e) is true.

               

         

No comments