IBPS PO Prelims English Quiz: 15th August 2019

ibps-po-prelims-english-quiz-2019

IBPS PO Prelims English Quiz

The English language perplexes most of the students and makes one nervous during the examination even if the answer to the question is known. But there are no formulas to cramp or the longer the calculation to deal with. The mistakes that occur are because of the lack of confidence. With proper strategy, Study NotesQuizzesVocabulary one can calm his/her nerves and excel in no time. Make the reading newspaper, editorial a habit, and also participate in the daily quiz. The IBPS PO 2019 is just one step away from your reach, for your aid here is the quiz under the Study Plan 'FATEH', on the IBPS PO Prelims English Quiz and we have Column Sentences Quiz for 15th August 2019.



Directions (1-15): In the following questions two columns are given containing three sentences/phrases each. In first column, sentences/phrases are A, B and C and in the second column the sentences/phrases are D, E and F. A sentence/phrase from the first column may or may not connect with another sentence/phrase from the second column to make a grammatically and contextually correct sentence. Each question has five options which display the sequence(s) in which the sentences/phrases can be joined to form a grammatically and contextually correct sentence. Choose the pair(s) which make(s) a grammatically meaningful sentence as your answer. 



Q1. Column (1) 

(A) It is our obligation to ensure that the issue is carried through for the benefit of all Belizeans but
(B) India must give exceptional weightage to how all Security Council
(C) The dynamics of international politics
Column (2) 
(D) it ever truly existed
(E) for the benefit of our wider world.
(F) issues have an impact on the subcontinent.
C-E
A-E
B-F
Both (b) & (c)
None of these
Solution:
Sentence (A) and (E) make a perfect match as the issue is carried through for the benefits of not only “all Belizeans” but also for the benefit of our wider world.
Sentence (B) and (F) make a perfect match as India must give weightage to all Security Council issues as they have an impact on the subcontinent.
Hence option (d) is the correct answer choice.

Q2. Column (1) 
(A) The Iranian Foreign Minister Zarif’s
(B) The countries did get some
(C) The operationalization of the entity is dependent
Column (2) 
(D) on Iran abiding by rules framed by the international Financial Action Task Force.
(E) respite after the U.S. granted a temporary waiver to them
(F) moves reflect an ideological tussle.
A-F
B-E
C-D
All of these (a), (b) &(c)
None of these
Solution:
Sentence (A) and (F) make a perfect match as the Iranian Foreign Minister Zarif’s made a difficult ideological disagreement.
Sentence (B) and (E) make a perfect match as it is talking about the countries getting some respite after the U.S granted a temporary waiver to them.
Sentence (C) and (D) make a perfect match as the operationalization of this entity is dependent on Iran abiding by rules framed by the International Financial Task Force.
Hence option (d) is the correct answer choice.

Q3. Column (1) 
(A) It is time for New Delhi and Islamabad to using the pause
(B) Videos of Wing Commander Abhinandan being
(C) Strong winds and rough seas are likely along
Column (2) 
(D) took place a day after India conducted the Balakot airstrikes on February 26.
(E) the two nations could be back on the brink of war if there is another trigger
(F) afforded by the relief over the release to decide on the rules of engagement
B-E
A-F
C-E
Both (b) & (c)
None of these
Solution:
From the given options, (A-F) may make a meaningful sentence but it will be grammatically incorrect. Also the remaining options, fail to make a contextually meaningful sentence. Hence, the correct answer choice would be option (e).

Q4. Column (1) 
(A) The holy dip at Kumbh in Prayagraj, which will end on Shivratri
(B) From ancient classics to contemporary writing, the 20th Bharat Rang Mahotsav
(C) Self-sufficiency in fruits vegetables helps villagers nourish
Column (2) 
(D) children when the villages remain cut off in monsoon
(E) saw a rich amalgam of foreign productions.
(F) signifies cleansing of the soul and salvation.
A-F
B-E
C-D
All (a), (b) & (c)
None of these
Solution:
From the given options, all of the given options are making a contextually meaningful sentence.
Hence, the correct answer choice would be option (d).

Q5. Column (1) 
(A) The conviction was not challenged and the court was
(B) If we could put some minds at rest,
(C) The majority of vegetation affected by construction of the pipeline
Column (2) 
(D) it would be absolutely delightful.
(E) requested to take a lenient view in the matter by the man’s counsel, as per the order.
(F) responsibility of completing the project lies with the State government
B-D
C-F
A-E
Both (a) & (c)
None of these
Solution:
Sentence (B) and (D) make a perfect match as it is talking about the positive mindset when taken at rest it would work absolutely delightful.
Sentence (A) and (E) together make a perfect match as it is talking about a scenario where the conviction was not challenged and the court requested to take a lenient view on the matter.
Hence option (d) is the correct answer choice.

Q6. Column (1) 
(A) One of the most unedifying sights in public life is lawmakers
(B) All three aspects must cohere
(C) The general public will lose interest in the procedural aspects of democracy
Column (2) 
(D) and limit their participation to just voting in the elections.
(E) taking to organized disruption of legislative business.
(F) for a thorough going procedural democracy.
A-E
B-F
C-D
All (a), (b) & (c)
None of these
Solution:
Sentence (A) and (E) make a perfect match as it is talking about the lawmakers disrupting legislative business.
Sentence (B) and (F) make a perfect match as it is talking about all the three aspects for a smooth working of procedural democracy.
Sentence(C) and (D) make a perfect match as it is talking about the general public loosing interest in the democracy which makes there less participation in the elections.

Q7. Column (1) 
(A) Before Hawkeye and Hotspot and Ultra edge, those sitting at home relied on the
(B) This is a major bid by the authorities to establish confidence
(C) Residents in the valley have largely been cut off from the rest of the country
Column (2) 
(D) among the local population on the development front.
(E) accused in the encounter case came to a consensus
(F) sharpness and skill of the radio commentator to bring the game to them
C-E
A-F
B-D
Both (b) & (c)
None of these
Solution:
Sentence (A) and (F) make a perfect match as it is talking about a certain time when the persons sitting in the home relied on the sharpness and skill of the radio commentators to bring the cricket match to them.
Sentence (B) and (D) make a perfect match as it is talking about the major bid by the authorities to increase the confidence in the development front in the local population.
Hence, the correct answer choice would be option (d).

Q8. Column (1) 
(A) A Bench of Justices Arun Mishra and U.U. Lalit
(B) The most frequently suggested instrument for controlling groundwater
(C) The special status of J&K was never
Column (2) 
(D) was informed by advocate Ravindra Kumar
(E) with an alternative financial architecture
(F) responding to queries for the environment.
C-F
B-E
A-D
Both (a) & (b)
None of these
Solution:
Only the sentence starting with (A) and (D) are making a contextually meaningful sentence. All other options are invalid. Hence, the correct answer choice is option is (c).

Q9. Column (1) 
(A) Developers have to take domestic loans for putting up
(B) The staff of the Mahila Panchayat Programme of the DCW 
(C) He needs to keep watch.
Column (2) 
(D) was conducting door-to-door visits
(E) draft was the metering and pro-rata pricing of electricity.
(F) over what he says
B-D
C-F
A-E
Both (a) and (b)
None of these
Solution:
Sentence (B) & (D) makes a perfect match as it is talking about the staff of the Mahila Panchayat programme which was conducting door to door visits.
Sentence (C) & (F) makes a perfect match as it is talking about a general statement “He needs to watch over what he says”
Hence, the correct answer choice is option (d).

Q10. Column (1) 
(A) The top court warned that officials posted at the authorities for more than 10 years
(B) The CCI should be watchful against the creation of a monopoly
(C) The growth in consumption of video and online content
Column (2) 
(D) has been growing exponentially over the last two years.
(E) will be in trouble if its orders are not complied with.
(F) as that could be detrimental to consumers in the long term.
A-E
B-F
C-D
Both (a) & (c)
All (a), (b) & (c)
Solution:
Sentence (A) & (E) makes a perfect match as it is talking about the top court warning the official who has been at a post for more than 10years will be in trouble if its orders are not properly followed.
Sentence (B) & (F) makes a perfect match as it is talking about the CCI being watchful against the monopoly as it could be detrimental to the customers in the long run.
Sentence (C) & (D) makes a perfect match as it is talking about the growth in the consumptions of video and the online contents have gone exponentially high over the last two years. Hence, the correct answer choice will be option (e).

Q11. Column (1) 
(A) Standing 320 meters above the Chenab and stretching 1,315 metres long
(B) When we drive green, the first thing is logistic planning, construction planning
(C) The company has plans to upgrade its manufacturing facility to support global demand, 
Column (2) 
(D) both in terms of quality and volume
(E) it is a project of enormous scale and complexity.
(F) know what to do and when.
A-E
B-F
C-D
Both (a) & (c)
None of these
Solution:
Sentence (A) & (E) makes a perfect match as it is talking about a project of enormous scale and complexity made on the Chenab which is 320m above the Chenab river and is stretched 1,315m long. Sentence (C) & (D) makes a perfect match as it is talking about the company planning to upgrade its manufacturing facility to support global demands. Hence, the correct answer to the given question is option (d).

Q12. Column (1) 
(A) Lakhs of Durga Pujas had being held
(B) Trinamool Congress leaders sat on a dharna protesting
(C) while addressing a gathering
Column (2) 
(D) does not allow Durga Pujas in the State.
(E) confirmed that an outreach programme was organised
(F) against the notice to Durga Puja committees
A-E
B-F
C-D
Both (a) & (c)
All (a),(b) & (c)
Solution:
From the given options, only (B-F) is making a contextually meaningful sentence while the remaining options failed to do so. Also, there is grammatical error in part (A) of the sentence. Hence, the correct answer choice is option (b).

Q13. Column (1) 
(A) The world has changed largely because
 (B) There is a huge skew in the distribution of
(C) The deaths were reported from the districts of
 Column (2) 
(D) or many rural areas need to be filled
 (E) Nabarangpur, according to Special Relief Commissioner Bishnupada
(F) to take appropriate action under the law
A-E
B-F
C-E
Both (a) & (c)
All (a), (b) & (c)
Solution:
From the given options, only (C-E) are able to make a contextually meaningful sentence which is free from any grammatical error. Hence, the correct answer choice would be option (c).

Q14. Column (1) 
(A) Parliament got a special dynamic lighting system
(B) An app that will allow users to have waste
(C) At least eight people were killed as heavy
 Column (2) 
(D) rains battered Odisha’s western and southern parts
 (E) of the technology about us.
(F) members of Parliament from different political parties.
A-E
B-F
C-D
Both (a) & (c)
All (a), (b) & (c)
Solution:
From the given options, only (C-D) are able to make a contextually meaningful sentence which is free from any grammatical errors. Hence, the correct answer choice would be option (c).

Q15. Column (1) 
(A) India smartphone market will continue its growth trajectory
(B) According to a bulletin issued by the weather office
(C) The firms have contracts stipulating
 Column (2) 
(D) they’ll get priority over thermal projects
 (E) but the consolidation of a top brands will continue
(F) are advised not to venture into the sea.
A-E
B-F
C-D
Both (a) & (c)
All (a), (b) & (c)
Solution:
From the given options, only A-E and C-D are able to make a contextually meaningful sentence, whereas the remaining options fail to do so. Hence, the correct answer choice would be option (d).

               





You may also like to Read:
    

All the Best BA'ians for IBPS RRB Clerk Prelims 2019!!

Print Friendly and PDF

No comments