IBPS PO Reasoning Ability Quiz: 15th August

Dear Aspirants,


ibps-po-reasoning-quiz

IBPS PO Reasoning Ability Quiz

The reasoning being the scoring part can enhance your performance as a whole. All you need to do is clear your basics and be aware of the syllabus of the particular exam you are preparing for. Study Notes for the topics like Puzzles, Coding-decoding, sitting arrangement, blood relations, and the list is long is provided on Adda247, so that you can make the preparation time fun by cracking the logic that runs the engine of a particular topic. Giving mocks and Quizzes on a regular basis will help you to decode the strategy. Also, the Study Plans go hand in hand with the exam preparations that will take place in the upcoming months. Like the IBPS PO Prelims are scheduled in the month of October and we already rolled the study plan 'Kar IBPS PO 2019 FATAH' for your aid. Under the same plan, here is the Quiz for Reasoning, to make sure that you don't skip any important topic as well as be prepared to face any type of questions in the prelims. IBPS PO Reasoning Quiz of 15th August 2019 covers the topic Miscellaneous.



Direction (1-3): Study the following information carefully and answer the questions given below: 
There are six poles in a ground. All poles are different height. Pole T is taller than U. Q is taller than S but shorter R. U is not the shortest Pole. P is taller than U and Q, which is shorter than T. The third shortest pole is 40m. Pole R is not the tallest. Pole U is taller than S. Height of tallest pole is 80m. Height of pole T is a prime number. T is not taller than R.

Q1. Which of the following pole is tallest?

U
Q
P
T
None of these
Solution:
P (80) > R > T > Q(40) > U > S

Q2. Which of the following may be the height of pole T?
63m
31m
55m
67m
None of these
Solution:
P (80) > R > T > Q(40) > U > S

Q3. Which of the following pole is second shortest?
T
U
S
R
None of these
Solution:
P (80) > R > T > Q(40) > U > S

Q4. In a certain code language, ‘SOUTH’ is coded as ‘KWRRV’ and ‘ALERT’ is coded as ‘WUBOD’, then how ‘BATCH’ will be coded in the same manner? 
KFRDE
KFQDE
JERDE
KEQCF
None of these

Q5. Which of the following elements should come in a place ‘?’ ? 
      LO9 JQ49 GT144 ?
BY196
DW126
DW324
CX324
None of these

Q6. How many meaningful words can be formed from the 3rd, 5th and 6th letter of a word ‘Digital’ and 1st, 5th, and 7th letter of a word ‘Respect’ by using these six letters in the word?
two
one
none
three
more than three
Solution:
Target

Q7. Which of the following word is third to the right if, all vowels are replaced by the preceding letter and all consonant replaced with next letter in the word ‘INTERVIEW’, and then all vowel are eliminated, after that all words are arranged in alphabetical order from left to right?
S
H
D
V
None of these
Solution:
Original word- INTERVIEW
After Replacement- HOUDSWHDV
After eliminating Vowels- HDSWHDV
Arrange Alphabetically- DDHHSVW

Q8. How many pairs of letters are there in the word ‘EMERGENCY’, each of which have as many letters between then in the word as they have between then in the English alphabet?
Three
One
Two
Four
None
Solution:

Directions (9-11): Study the following information carefully and answer the questions given below: 
In a certain code language: 
‘states and gates pictures’ is written as ‘xl sa zh hx’,
‘News standard in upgrade’ is written as ‘ha fa dx da’,
‘pictures upgrade and News’ is written as ‘sa dx xl da’ and
‘states pictures in News’ is written as ‘xl fa hx da’.

Q9. What is the code for ‘pictures upgrade’ in the given code language?

xl fa
xl dx
da fa
dx da
None of these
Solution:

Q10. What is the code for ‘standard’ in the given code language?
ha
fa
dx
da
None of these
Solution:

Q11. What is the code for ‘upgrade’ in the given code language?
ha
fa
dx
da
None of these
Solution:

Directions (12-13): In each question below are given some statements followed by some conclusions .You have to assume everything in the statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts and then find out which of the five given conclusions does not logically follow from the statements, disregarding commonly known facts. 

 Q12. Statements: 

Some Google are Facebook
All Facebook are Twitter.
Some Twitter are Gmail.
Conclusions:
Some Twitter are Google.
All Twitter are Facebook is a possibility.
Some Gmail is Google is a possibility.
All Gmail are Google.
Some Twitter are Facebook
Solution:

Q13. Statements: 
All Blue are Purple.
No Purple is White.
Some Green are White.
Conclusions:
All Green being Purple is a possibility.
Some Purple are Blue.
Some Blue are not White.
Some Green are not Blue
All Green are White is a possibility.
Solution:

Q14. There are six houses in a colony i.e. A, B, C, D, E, F. House A is 2km north of building B. House D is exactly between house A & B. House F is 1km south-east of house D and 1km north of house C. House E is 1.5km east from house C. Find in which direction house E with respect to house D?
North-West
South-East
North-East
None-of-these
 South-West
Solution:

Q15. If in the number 635729481, 1 is added to first four digit of the number and 1 is subtracted from last five digits of the number and then arranged in descending order from left to right, then which of the following if fourth from the left end?
7
6
4
3
1
Solution:
Original Number- 635729481
After applied condition- 746818370
Obtained number- 887764310

               




You may also like to Read:
Print Friendly and PDF

No comments